Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A vírusnál is erősebb a csángó magyar identitástudat

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége megalakulása óta a magyar nyelvű mise és oktatás bevezetéséért, a magyar identitástudat megerősítéséért harcol a moldvai csángó magyar falvakban. Munkájuk lényegét a közösség, a közösségi lét, az életben tartott hagyományok képezik. Tudja mindenki, hogy van vírus, tudja mindenki, hogy veszélyes, de nem ezt helyezik előtérbe, emiatt nem tiltják el a csángó magyar gyerekeket szüleik a magyar nyelvű programoktól.

Pogár Lászlót, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnökét kérdezte az erdélyi Krónika arról, hogy a csángók miként élték meg, vészelték át az elmúlt évet, mennyire szólt bele a járvány a szövetség tevékenységébe, lényegesen nehezebbé vált-e az identitásmegőrzésért vívott harc.
 
Pogár László felidézte, hogy tavaly sok rendezvényük elmaradt a járványhelyzet miatt – például a nagy létszámú, közkedvelt találkozók, guzsalyasok („Elindultam este guzsalyasba” adventi éneklés), táncházak, népdalvetélkedők, gyerekversenyek, zenetáborok. De a tavalyi év elején még sikerült megszervezniük néhány rendezvényt, például a februárban megtartott Csontkirály és Babkirályt, amelyen több mint ezren vettek részt.
 
A szervezet a vírus „kitörése” után is igyekezett helytállni, gyorsan és hatékonyan átcsoportosították az elmaradt rendezvényekre szánt összegeket, és elsősorban a legszegényebb településeket igyekeztek tisztálkodási szerekkel, élelmiszerekkel segíteni. Több mint 5000 csomagot osztottak szét. Az oktatási tevékenységeikkel is igyekeztek alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ám az online rendszer bevezetése nem volt egyszerű, hiszen Moldva területén igencsak elmaradott az infrastruktúra az internet, a digitális technika tekintetében. Igyekeztek a településeken található, úgynevezett magyar házaikban lehetőséget, teret biztosítani a gyerekeknek, hogy legalább kisebb csoportokban tudjanak csatlakozni az online órákhoz, hiszen nemcsak az általuk szervezett magyar nyelvű oktatás, hanem az állami tanítás is online zajlott. Mivel sok kis lélekszámú falu van a térségben, amelyben adott esetben kevés fertőzött is volt, több település esetében is tudták folytatni az iskolán kívüli tevékenységeket „oine”, a szabályok és előírások betartásával. Ezzel párhuzamosan volt, ahol online órák voltak.
Az év elég változatos, kaotikus volt az elnök szerint, de ennek ellenére nem maradtak ki gyerekek az oktatásból, a szervezet igyekezett mindenki számára biztosítani az internetelérést. Például ilyen módon segítették azokat a fiatalokat is, akik Csíkszeredában – általában bentlakásban elszállásolva – tanulnak. Ők most többnyire a szervezet közösségi házaiból csatlakoztak a tanóráikhoz.
 
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, mely Moldva területén összesen több mint 1400 gyerekkel foglalkozik, az idei évet is a járványhelyzethez alkalmazkodva tervezte meg. Átszerveztek, átgondoltak előzetes terveket, átcsoportosítottak összegeket, igyekeztek eszközöket vásárolni azoknak az gyerekeknek, akik nem kaptak az államtól.
Moldva területén – Bákó városát leszámítva – február 8- án fizikai jelenléttel indulhatott az oktatás, aminek nagyon örülnek, és amit nagyon támogatnak.
 
Attól függetlenül, hogy mit hoznak a számok, illetve a félév, remélik, hogy az opcionális tevékenységeket kis létszámban, a szabályokat betartva, de továbbra is személyes jelenléttel tudják majd megtartani. Ezekből az iskola utáni, melletti tevékenységekből nagyon kevés fiatal maradt ki a járvány kezdete óta, bár volt egykét eset, amikor a szülők nem engedték a gyerekeket. Pogár László szerint az illető falvakban viszonylag jó a helyzet, hiszen ezek mondhatni zárt, elzárkózott települések. „Tudja mindenki, hogy van vírus, tudja mindenki, hogy veszélyes, de nem ezt helyezik előtérbe, emiatt nem tiltják el a gyerekeket a programoktól” – ismertette az MCSMSZ elnöke. A pedagógusokat is tesztelték az elmúlt hónapokban, igyekeztek mindenre figyelni, maszkokat, fertőtlenítőszereket biztosítani. A szövetség elnöke maga is átesett a víruson, és az ő személyes esetét is igyekeztek „okosan felhasználni”: felhívták rá a lakosok figyelmét annak érdekében, hogy legyenek elővigyázatosak, illetve mintegy figyelmeztetésként is, hogy igenis van vírus, óvakodni kell.
 
A közösségekben, ahol a szövetség tevékenykedik, mind a felnőtteknek, mind pedig a gyerekeknek fontosak a hagyományok. Kezdetben próbáltak több hagyományos, hagyományőrző tevékenységet áthelyezni online térbe, de az embereknek nagy igényük volt a személyes találkozásokra, így amit, amikor csak lehetett, szabályokat, távolságot betartva, megszerveztek, megtartottak. Az adventi éneklésekre, az ünnepek előtti készülődésre nagy igény volt, ez pedig felülírta a vírustól való félelmet: ha csak lehetett, ösztönözték a személyes találkozást, a hagyományok tanulását, ápolását.
„Ez számomra is pozitív. Pozitív, hogy harcolnak, hogy felvállalják azt, hogy találkozzanak. Ha kell, akkor több kisebb teremben, de megtalálják, megtaláljuk a megoldást, hogy mégis találkozzunk, beszélgessünk, énekeljünk,  A közös szövés, varrás, éneklés erősítik az identitástudatot, és ilyen szempontból nagyon fontos, hogy ne csak egy eszközön keresztül lássuk egymást” – jelentette ki az elnök.
 
A szövetség már készül a 2021/2022-es tanévre is: Pogár László hangsúlyozta, hogy járványhelyzet ide vagy oda, ők továbbra is várják Moldvába a magyar pedagógusokat, akiknek igyekeznek minden szükséges körülményt biztosítani. Ugyanakkor remélik, hogy a magyar kormány továbbra is segíti őket, illetve a térségben lakókat. Mint például a tavaly beindult anyasági programmal is: a frissen édesanyává vagy édesapává vált szülők, akik a csángó kisebbséghez tartoznak és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének tagjai, 1000 lejes egyszeri támogatásban részesülnek.
 
forrás: kronika.ro
(2021.02.11.)