Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A Magyar Fórum feltette kérdéseit a Kormányinfón

1.Meglepetéssel hallottuk Veres Pált, Miskolc ellenzéki polgármesterét, hogy mennyire harmonikusan működik együtt a kormányhivatallal, és nem találta problémásnak az általános járványügyi intézkedéseket. A fővárost és annak több kerületét is ellenzékiek vezetik, és most újra a kormány járvány-kezelését és az oltási tervet támadják, ahelyett hogy segítenének a védekezésben. Nem arról van szó, hogy nem akarásnak nyögés a vége?
 
2.Döbbenetesnek tartjuk, hogy az USA-ban most fordult elő először, hogy egy hivatalban már nem lévő elnök –tehát Trump ellen - impeachment-eljárást folyatatnak, amit az alkotmány nem is tesz lehetővé. De ez a most hatalomra került demokratákat nem érdekli. Az amerikai példa nem azt mutatja, hogy ahol a baloldal hatalomra kerül, ott minden törvényt felrúgva leszámolnak ellenfeleikkel? Gondoljunk arra, hogy a 2022-es választásra készülő szivárványkoalíció tagjai, különös tekintettel Gyurcsány Ferencre, fenyegetőznek, hogy az ő bosszújuknak nem szab semmilyen jogszabály gátat, amennyiben hatalomra kerülnek.

 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
A kormány minden önkormányzatra partnerként tekint és természetesen a választópolgárok döntését nem csupán tiszteletben tartottuk, hanem pártszínektől függetlenül minden megválasztott polgármesternek gratuláltunk. Ahol látjuk, hogy van hajlandóság az együttműködésre, ott örömmel tárgyalunk és a város jövője érdekében keressük azokat a pontokat, ahol a kormány és az önkormányzat között egyetértés van, s ahol a kabinet az önkormányzat terveinek megvalósításához segítséget tud nyújtani. Múlt hét pénteken én is találkoztam Veres Pál polgármester úrral, aki a miskolci ügyeket városvezetőként kiválóan, átfogóan ismeri. A jövőre vonatkozó kidolgozott, koncepciózus terveit szintén ismertette. A kormányhivatal vezetője pedig korábban éppen Veres polgármester úr ellenjelöltje volt. Mégis normális az együttműködés a kormányhivatal és a város között. Azt szeretnénk, ha a magyar politika nem csak a hidegháborúról szólna, ezért minden polgármesterrel örömmel tárgyalunk, aki úgy gondolja, hogy nem Brüsszel, hanem a magyar kormány tud az adott településen segíteni.
 
A Monroe-elv óta tudjuk, hogy Amerika az amerikaiaké, ezért az USA-ban zajló belpolitikai eseményeket, ha nem muszáj, nem kommentáljuk. Csak akkor tesszük, ha az amerikaiak beleszólnak egy másik szuverén ország, jelesül hazánk politikájába. Érdekes alkotmányjogi kérdés, és Amerikában is komoly vita zajlik arról, hogy a már hivatalban nem lévő elnökkel szemben az alapvetően a hivatalból történő elmozdítást szolgáló impeachment-eljárás lefolytatható-e. Ezt nem nekünk kell megválaszolni, és minősíteni. Az tény, ahhoz, hogy ez az eljárás sikeresen végződjön 67 szavazat szükséges a 100 tagú szenátusban, ez pedig azt jelenti, hogy 17 republikánusnak is támogatni kell a demokraták kezdeményezését. Erre külső megfigyelőként nem látok reális esélyt.
 
m.a.
(2021.02.11.)