Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ez nem maga a feketegazdaság?

A luxemburgi adóparadicsom. Kis ország, nagy pénz.

Luxemburg alacsony adókkal és átláthatatlan vállalati struktúrával vonzza a multinacionális vállalatokat és a gazdag külföldieket. A Nagyhercegség liberális kormánya meghallgatja a kritikákat, szentül megfogadja a javulást, de semmin sem változtat.
 
Magyarán tesz a 2020-ig vizsgált időszak nyomozati anyagára, még ha a Le Monde, a Le Soir, a Miami Herald és a Süddeutsche Zeitung kutatása alapján került is megállapításra. A Süddeutsche Zeitungban olvastam, hogy a jelzett időszakban átvizsgált 4 millió dokumentum és a 260 ezer vállalkozás átvilágításának adatai bizonyítják, hogy azok a luxemburgi cca 5000 milliárd eurós alapkezelői piachoz köthetőek.
 
Bár a luxemburgi törvények kimondják: az alapoknak közzé kell tenniük a végbefektetőik vagy kedvezményezettjeik nevét. A nyomozás végeredménye: a Luxemburgban működő alapok jelentős része nem teszi közzé végbefektetőinek nevét, a Nagyhercegség balliberális kormánya a vizsgálat kapcsán azt mondta, hogy az ország az EU és a nemzetközi jog által meghatározott módon jár el az adócsalás és adóelkerülés felgöngyölítésekor. Közleménye szerint az ország nem nyújt kedvezményes adókörnyezetet a multinacionális vagy digitális vállalatoknak, rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A sajtó szerint a vizsgálatba vont alapok jelentős részénél nem voltak feltüntetve a végbefektetők, a kormány szerint fel voltak tüntetve. Az ügynek van némi feketegazdaság szaga, ám a balliberális kormány szerint, lehet továbbmenni, nincs náluk semmiféle látványosság.
 
A 60 fős parlamentben 31 mandátuma van a kormányzó Demokrata Párt, a Szocdemek és a Zöldek koalíciójának.
 
A luxemburgi pénzmosás elleni törvény értelmében vagy a haszonélvező (aki a részvények vagy szavazati jogok több mint 25%-át birtokolja), vagy a vezető pozíciókban lévőkről kell tudni adatot szolgáltatni. Mégsem tudták azonosítani a haszonélvezőt. Megállapítás: fontos lenne, hogy mielőbb szigorítsák az érvényben lévő szabályokat. Jó, majd mielőbb szigorítunk, ígéri a Nagyhercegség balliberális kormánya.
 
Mondhatnánk, ennyi, ha nem éppen Luxemburg két jellegzetes figurája Juncker úr és a szoci Asselborn elvtárs támadna bennünket, azzal, hogy mi nem felelünk meg az uniós normáknak.
 
(Fotó: Friedrich Bungert)
 
czyla