Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A világ legjobbjai közt a Semmelweis Egyetem

Több mint nyolcvan ország közel ezerötszáz felsőoktatási intézménye közül kardiovaszkuláris szakterületen a világ nyolcvanhetedik legjobb egyeteme a Semmelweis Egyetem.
 
Minek köszönhető, hogy az intézmény a világ száz legjobb egyeteme között van a kardiológia tekintetében? „Annak a mintegy harmincéves szisztematikus munkának az eredménye ez, amit a Semmelweis Egyetem végzett, és az elméleti szív- és érrendszeri kutatás, illetve klinikai kutatás révén el tudott érni” – fogalmazott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 
„Azt kell mondanom szerencsések voltunk, hiszen a kardiológia fejlődése pont erre a harminc évre tehető, teljes mértékben átalakult a szív- és érrendszeri betegeknek a kezelése, sokkal hatékonyabbá vált” – tette hozzá az egyetem rektora.
 
Ma már szinte minden műtétet katéteres úton el tudnak végezni, és „ezekben a fejlesztésekben, tudományos eredményekben a Semmelweis Egyetem maximálisan kivette a részét”.
 
Merkely Béla kardiológusként úgy véli, hogy ez a tudományterület a legfontosabb, hiszen ebben a betegségben halnak meg a legtöbben a világon. A halálozások több mint fele Magyarországon szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza.
 
„Az egyetemi oktatás mindig attól függ, hogy milyen a kutatás eredményessége. Egyre inkább fölértékelődnek azok a típusú kutatási eredmények, amelyek valamilyen innovatív gondolkodáson alapulva közvetlenül beépülnek a betegek kezelésébe” – mondta a kardiológus.
 
Ha egy kicsit jobban belenézünk ebbe a nyolcvanhetedik hely közvetlen környezetébe, akkor nagyon érdekes adatokhoz jutunk. Többek között, hogyha szimplán csak számszaki adatokat veszünk figyelembe, hogy a kardiológia, szívgyógyászat, érgyógyászat területén publikált eredmények milyen módon reflektálódnak a világban, akkor a Semmelweis Egyetem a tizenhetedik helyen áll. Ez azt jelenti, hogy mindösszesen tizenhat ennél jobb egyetem létezik a világon.
 
Merkely Béla szinte biztos abban, hogy „ez a menetelése a Semmelweis Egyetemnek, amivel egyre jobb eredményt ér el, a jövőben tovább folytatódik, és egyre jobb helyezéseket tudunk elérni.
 
Az onkológia területén, a biológia és biokémia, a klinikai orvostudomány, a sejtbiológia területén szintén a világ élmezőnyébe tartozunk.
 
Az onkológia a második leggyakoribb súlyos, életet veszélyeztető megbetegedésekkel foglalkozik, és ez a kétszázadik hely, amivel az onkológia vonatkozásában mi eredményt tudtunk elérni, ez igencsak dicséretes” – emelte ki Merkely Béla.
 
Forrás: karpatalja.ma
(2021.02.19.)