Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Felavatták a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székházát

Varga Mihály kiemelte, hogy 17,3%-os részesedéssel Magyarország Oroszország után a 2. legnagyobb részvényese a banknak. Jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban.

A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyváltása erősíti Magyarország nemzetközi pénzügyi központ szerepét a régióban és Európában is – jelentette ki Varga Mihály a pénzintézet új székházának átadásakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány a gazdasági újraindításában számít a pénzügyi szektorra, így a Nemzetközi Beruházási Bank együttműködésére is. A bank már közel 150 milliárd forinttal segített magyarországi beruházásokat.
 
A tárcavezető megjegyezte: 17,3%-os részesedéssel Magyarország Oroszország után a 2. legnagyobb részvényese a banknak. Jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban. A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyének megnyitása előnyös a pénzintézet számára is, mivel ennek köszönhetően fennakadás nélkül integrálódik az európai pénzügyi környezetbe, és jobban tud kapcsolódni a világ pénzügyi rendszeréhez is. A pénzintézet működésének minden területén komoly sikereket könyvelhet el, nyeresége rekordmértékben nőtt, és tavaly év végén megközelítette a 7,3 millió eurót. A miniszter ismertette: Magyarország uniós szinten is eredményesen védekezett a járvány kedvezőtlen hatásai ellen. A tavalyi 5,1 százalékos GDP-mérséklődés kedvezőbb az uniós országok -6,4 százalékos átlagánál, amely a magyar gazdaság ellenálló-képességének, és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhető. A gazdaság újraindítása szempontjából fontos tény, hogy tavaly igen magas volt az országban a beruházások értéke. A növekedéshez való visszatérést támogatja a Gazdaság-újraindítási Akcióterv is, amely több intézkedéssel összehangoltan segíti a gazdaság bővülését. 
 
Nikolay Kosov, a pénzintézet elnök köszöntőjében kiemelte: a budapesti székhelyváltás az egyik legjelentősebb esemény a bank 50 éves fennállása óta. Mint mondta: Magyarország részvényesként való visszatérése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára a bank regionális fókuszú pénzintézetté tudott fejlődni.
 
A Pénzügyminisztérium sajtóközleménye nyomán
(2021.02.19.)