Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nemzeti régiók - ismét meghosszabbították az aláírásgyűjtési határidőt

Még legalább négy országban kell teljesítenünk a területi kritériumot, de szorosabbra kell fűznünk a kapcsolatot azon közösségekkel is, melyek a nemzeti régiók európai befolyásának növeléséért folytatott közös erőfeszítésben eddig kevésbé tudták hallatni a hangjukat - közölte a Székely Nemzeti Tanács vezetősége.

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy újabb három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtéséhez rendelkezésre álló időtartamot mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek gyűjtési időszaka február 1-jén folyamatban volt vagy azóta megkezdődött – közölte az uniós bizottság pénteken.
 
Az intézkedés többek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésre is vonatkozik, amely a meghosszabbításnak köszönhetően még május 7-ig gyűjthet támogató nyilatkozatokat.
 
Tavaly júliusban az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az aláírásgyűjtési határidők első, hat hónapra szóló meghosszabbítását, és felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy újabb járványhullámok esetében három hónappal tovább hosszabbíthassa a gyűjtési időszakot. Azoknak a kezdeményezéseknek a határidejét, amelyek esetében a támogató nyilatkozatok gyűjtése november 1-jén már folyamatban volt az uniós bizottság december 17-én első alkalommal három hónappal meghosszabbította.
 
 „Van még 77 napunk, hogy újabb aláírásokkal növeljük a kezdeményezés súlyát, hogy újabb közösségeket vonjunk be a nemzeti régiók mozgalmába. Ez a 77 nap az aláírásgyűjtés utolsó lendülete lesz, de egyben a soraink rendezése is. Van még olyan ország, ahol a jogszabályban megszabott minimális küszöbértéket csak néhány száz aláírással léptük túl, itt az aláírások számát emelnünk kell – közölte az SZNT. – Túl ezen még legalább négy országban kell teljesítenünk a területi kritériumot, de szorosabbra kell fűznünk a kapcsolatot azon közösségekkel is, melyek a nemzeti régiók európai befolyásának növeléséért folytatott közös erőfeszítésben eddig kevésbé tudták hallatni a hangjukat.”
 
A kellő számú aláírást eddig Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban, Litvániában és Lettországban sikerült túllépni.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2021.02.19.)