Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A muszlim lakosság jelenléte állhat a húsmentes menza mögött – Lyon

Lyonban hatalmas vitát robbantott ki az önkormányzat döntése, hogy kiiktatta az iskolai menza étlapjáról a húsételeket. Annak ellenére, hogy az agrárminiszter és a belügyminiszter is szót emelt a határozat ellen, most Párizs is hasonló lépést fontolgat. Az esettel kapcsolatban megszólalt egy híres publicista is, aki szerint a muszlim lakosság jelenléte, vagy a méregzöld párt öko-vegán ideológiája állhat egy ilyen döntés hátterében.

Óriási vita kerekedett abból a döntésből, amelyet Lyon önkormányzata hozott az iskolai menüvel kapcsolatban, a zöld-párti városvezetés ugyanis a járványügyi helyzetre való tekintettel, a vírus elleni hatékonyabb védekezés jegyében kiiktatta a tanulók étrendjéből a húst.
 
A történtekre felfigyelt a francia agrárminiszter, Julien Denormandie, aki szerint az ideológiának nincs helye a gyermekek tányérján. Megszólalt Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki szerint az intézkedés azon túl, hogy elfogadhatatlan sértés a francia gazdák és hentesek ellen, súlyos kirekesztés bizonyos társadalmi rétegekkel szemben, akik tányérjára csak az iskolai menzán kerül hús.
 
Nem kerülte el a téma a világhírű francia esszéista, Éric Zemmour figyelmét sem, aki úgy véli, két oka lehet annak, ha egy polgármester húsmentes étrendet vezet be egy iskola étkezdéjében. Az egyik ok a muszlim lakosság jelenléte, a másik pedig az öko-vegán ideológia, utalva ezzel Lyon zöldpárti városvezetésére.
 
A történet azonban itt nem ér véget, sőt, maga a főváros is fontolgatja, hogy Lyonhoz hasonlóan húsmentes étrendet vezessen be az iskolák étkezdéiben. Erről Anne Souyris, az egészségügyért felelős párizsi alpolgármester beszélt a BFMTV hírtelevíziónak.
 
A párizsi alpolgármester - aki egyébként szintén az EELV zöld párt tagja - álvitának nevezte a húsmentes étrend körüli nézeteltérést és azzal védte álláspontját, hogy a tavaszi első hullám idején Lyon előző polgármestere, Gérard Collomb is hozott hasonló intézkedést, illetve az EGalim élelmiszerügyi törvényre hivatkozott, amely előírja, hogy az iskolai menzákon hetente egy alkalommal húsmentes ételt kell felszolgálni a diákoknak.
 
Az esettel kapcsolatban megszólalt Lyon előző polgármestere, Gérard Collomb is, aki szerint a mostani városvezetés kettős mércét alkalmaz: egyrészt propagálja a húsmentes étkezést, másrészt azonban olyan helyi ellátási láncokat fejleszt, amelyek húskészítményeket is forgalmaznak. Lyon előző polgármestere teljes mértékű támogatásáról biztosította azokat a gazdákat, akik a lyoni városháza elé mentek tüntetni, hogy tiltakozzanak az önkormányzat határozata ellen.
 
A sokat vitatott bejelentést követően több tucatnyi felháborodott gazda ment el Lyonba, volt, aki mezőgazdasági gépekkel és traktorokkal hajtott végig a városon, mások pedig a városháza előtti téren valóságos farmot rendeztek be állataikkal, így kívántak tiltakozni a polgármester döntése ellen.
 
Forrás: V4NA
(2021.02.24.)