Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra az utolsó doni veteránt

Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós, tartalékos főhadnagy 99 éves korában halt meg február 10-én. Ő volt a székesfehérvári magyar királyi „Szent István" 3. honvéd gyalogezred utolsó élő tisztje és utolsó ismert élő katonája.

 
Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra a közelmúltban elhunyt vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlóst (tartalékos főhadnagyot), a Don-kanyart megjárt, utolsó ismert katonát. Mély fájdalommal búcsúzunk a székesfehérvári magyar királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonájától – írta február 27-én közösségi oldalán a Magyar Honvédség.
 
Smohay Ferenc érettségi után vonult be sorkatonai szolgálatra a 3. honvéd gyalogezredhez, karpaszományosként, tartalékos parancsnoki képzésre. 1942 őszére várta leszerelését, de az ezredet mozgósították, így november 4-én, a 2. magyar hadsereg kötelékében az orosz frontra utazott, ahol zászlóssá léptetették elő. A doni szakaszon 1943. január 12-én bekövetkezett áttörés után, egészen január 27-ig, a visszavonulásra kapott parancsig bajtársaival védték állásaikat. A véres veszteséggel járó visszavonulás során, február 1-jén esett hadifogságba, ahonnan - a tífusz- és vérhas járványt, valamint egy mellhártyagyulladást átvészelve - 1945. február 28-án tért haza. Családot alapított és példás életet élt szeretett feleségével gyermekei, unokái és dédunokái körében.
 
A rendszerváltást követően Smohay aktív résztvevője volt a doni, illetve egykori alakulata ezrednapi megemlékezéseinek és minden honvédelemmel kapcsolatos városi rendezvénynek. Tagja volt a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségnek, a Történelmi Vitézi Rendnek és tiszteletbeli tagja az alakulata emlékét őrző Magyar Királyi Szent István Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületnek.
 
Smohay Ferenc a székesfehérvári magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred utolsó élő tisztje és utolsó ismert élő katonája volt. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
 
Forrás: honvedelem.hu
(2021.02.27.)