Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Isten szolgája Esterházy János emlékhelyei előtt tisztelgünk

 
Isten szolgája Esterházy János 1901. március 14-én született Nyitraújlakon. Hosszú évekig tartó börtönkálvária után, 1957. március 8-án, a szentség jegyében halt mártírhalált a morvaországi Mírov börtönében. Esterházy János szolgálata, mártíromsága lelki iránytűként szolgál a felvidéki és az egyetemes magyarság, illetve minden más nemzet fiai számára is.

 
A királyhelmeci Bodrogközi Magyar Közösség Háza udvarán található Esterházy-szobornál Leczo Bence, a Felvidék.ma munkatársa helyezte el a megemlékezés koszorúját.
 
Esterházy János születésnek évfordulóján, március 8-án Párkányban Retkes János és Dániel Erzsébet helyezte el az emlékezet és tisztelet koszorúját, valamint mécsesét az emlékparkban. A város Sobieski emlékparkjában, 2018. október 7-én a LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás Gróf Esterházy János-emlékkövet állíttatott a mártírhalált halt felvidéki magyar politikusnak.
 
Az ünnepélyes keretek között felállított emlékművel csatlakoztak mindazon településekhez, civil szervezetekhez, ahol már valamilyen módon jelt hagytak a felvidéki magyarok.
 
Az emlékkő méltó helyet kapott a lengyel–magyar barátságot szimbolizáló történelmi parkban, ahová a társulás 2008-ban Sobieski bronz lovas szobrát, 2009-ben a lengyel menekültek emlékkövét (a párkányi befogadótábor emlékére), és tíz éve pedig a katyini repülőszerencsétlenségben elhunyt Andrzej Przewozniknak állíttattak emlékkövet (a lovasszobor legnagyobb támogatója).
 
2019-ben „Sem erőszakkal sem gyűlölettel” címmel szervezett szintén a társulás egy nagyszabású emlékműsort, szentmisével egybekötve. Ezen a megemlékezésen valamennyi magyar szervezet művészeti csoportja fellépett.
 
Legutóbb pedig 2020. június 4-én egy trianoni emlékkő került a parkba az MKP és több szervezet jóvoltából. Az Esterházy János emlékét is őrző társulás, a LIMES-ANAVUM azóta minden évben tartott egy megemlékezést, de az évenkénti konferenciák témaköre is több alkalommal a felvidéki mártír életművének ismertetése volt.
 
A régióban az ipolyszalkai templomban, Bényben egy szabadtéri oszlopon örökítették meg Esterházy János emlékét.
 
Az emlékévben tervezett programok (konferenciák, előadások, pályázatok, irodalmi estek, kiállítások, filmbemutatók) a járványhelyzet függvényében nyilvánosan vagy az online térben kerülnek megrendezésre. Az Esterházy János Zarándokközpont, a Pázmaneum Társulás és a Felvidéki Mária Mirjam Rádió felhívásához saját, Isten szolgája Esterházy János életét, mártíriumát felidéző események megrendezésével, vagy az emlékévet meghirdetők által szervezett és ajánlott programok átvételével lehet csatlakozni az info@esterhazyjanos.eu villámpostacímen.
 
A Szövetség a Közös Célokért társulás az emlékévhez kapcsolódóan Felvidék-szerte könyvbemutatókat és filmvetítő esteket szervez a mártírpolitikusról készült legújabb kiadványok és dokumentumfilmek bemutatásával.
 
A Felvidék.ma hírportál az eddigi vállalását folytatva minden hónap első szerdáján továbbra is élő adásban közvetíti az Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott szentmisét.
 
Az Esterházy-emlékév központi eseménye a 2021. szeptember 18-án, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban Isten szolgája zoboraljai végső nyugalomra helyezésének 4. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi szabadtéri  szentmise és a hozzá kapcsolódó lelki programsorozat lesz.
 
Forrás: felvidek.ma
Fotó: felvidek.ma
(2021.03.09.)