Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A Magyar Fórum feltette kérdéseit a Kormányinfón

Szerkesztőségünk kérdései a március 18-ai Kormányinfóra:
 
1.2013–ban mondta Gyurcsány : „én voltam ennek a pártnak, az MSZP-nek az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”. Gyurcsány kijelentésére Puch László volt pénztárnok azt mondta, Gyurcsány mindig is hülyeségeket beszélt, Szanyi Tibor pedig azt, hogy az Állami Számvevőszéknek kell kivizsgálnia, hogyan is történt az MSZP pártfinanszírozása, és utána vagy a Csillagbörtönben vagy a Lipót mezőn kellene Gyurcsánynak folytatnia. Akkor még Staudt Gábor, (a nemzetközi áfacsalási ügybe keveredett azóta mandátumáról lemondott Jobbikos országgyűlési képviselő) szerint súlyos jogsértés történhetett a szocialista pártnál, mert nem tettek eleget annak a kötelességüknek, hogy a százezer forint fölötti külföldi adományokat feltüntessék, márpedig ez egy súlyos jogszabálysértés, az ÁSZ-nak egy rendkívüli vizsgálatot kellene ebben az ügyben lefolytatnia.
Megtörtént ezeknek a valóban súlyos korrupció gyanús eseteknek a kivizsgálása? Gyurcsány becsületről, tisztességről papolva vezeti az ellenzéket, a DK és a Jobbik hű szövetségesek lettek, a jobbikos Staudt Gábor, akit belügyminiszternek szánt egy milliárdos, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet, vidáman parolázik a Momentum képviselőjével.
 
2.Miért nem tudott eleget a választópolgár a szocialista, szabaddemokrata képviselők arcátlan vagyonosodásáról? Nem azért, mert a szoci -szabad demokrata kormányok idején egy ciklusban 26 alkalommal nem engedte a házelnök az akkor ellenzéki képviselőnek elmondani az interpellációját, ami Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszternek a balatonöszödi kormányüdülő egy részének korábbi megvásárlására kérdezett volna rá?
Ha jók a statisztikai adatok, az akkori vagyonszerzésekhez kapcsolódó interpellációk 95 százalékát visszautasították a házszabályra hivatkozva.
 
3.A Reuters számolt be arról, hogy azonnali szabadon engedését követeli a Soros György Open Society Foundations, magyarul Nyílt Társadalom Alapítványa alkalmazottjának, akit Mianmarban folytatott illegális tevékenység miatt vettek őrizetbe.
A Soros- szervezetet, az Open Society Myanmart azzal vádolják, hogy pénzzel támogatja azokat a rohingja radikálisokat, akik 2017 óta tartó zavargások során robbanószerkezetekkel támadtak legalább 30 rendőrörsre, aminek következtében 110-en életüket vesztették. A mai Mianmarban, korábban Burmában a buddhisták és muzulmánok között zajlik az ádáz küzdelem. Védelemben kellene részesíteni rohingijakat (rohingyákat), megbékélésre lenne szükség, és nem a rohignijak(rohingyák)  bujtogatására, akiket éppen emiatt terroristaként tart számon a burmai kormányzat. Nem úgy fest most ismét a dolog, hogy a Soros -féle hálózat mindenütt inkább a káoszban érdekelt? Úgy támogatnak, hogy közben a támogatott belepusztul?
 
4.„Az Európai Bizottság lépni fog, ha az a kérdés, hogy a nemzeti törvények és döntések megfelelnek-e az uniós szabályoknak” – szögezte le Vera Jourova cseh biztos az Európai Parlamentben a sajtószabadság magyarországi, lengyelországi és szlovéniai helyzetéről folytatott vitában. Azért miért nem akar lépni a Bizottság, hogy a német újságcikkek német médiaszemélyiségek szerint nem a realitást ábrázolják, hanem a mindenkori újságíró világnézetét, hírbe, interjúba vagy riportba csomagolva?
 
Ralf Schuler, a Bild-Zeitung parlamenti irodájának befolyásos vezetője szerint az újságírásnak a reális világot kellene ábrázolnia, amelyben az olvasók élnek, és nem valamiféle világnézeteket és viselkedésmódokat terjeszteni, amelyek nem gyökereznek a társadalomban.
Pedig Jan-Eric Peters  a Welt és a Welt am Sonntag korábbi főszerkesztője és kiadója szerint   a médiumok emiatt elveszítik hitelességüket, ami  komoly veszély magára a demokráciára nézve.
 Giovanni Di Lorenzo főszerkesztő a New York Timesnál uralkodó állapotokról megírta, hogy sok szerkesztő már fél leírni azt, amit gondol, az öncenzúra odáig fajult, hogy bizonyos véleményeket inkább nem közölnek. Ez a német helyzetről is elmondható.
 
Vajon Jourova az említett esetekben miért nem kéri számon a lakosság megfelelő tájékozottságát? Mi a helyzet például Németországban a médiapluralizmussal?
 
5.Az Ukrajnának 2014 óta folyósított, 1,5 milliárd dolláros katonai segélyen kívül is nyilvánvaló az Egyesült Államok erős ukrajnai befolyása. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy Ukrajna kisebbség politikája rendkívül hátrányosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Zelenszkij elnök sajnos folytatja elődje, Porosenko politikáját. A középfokú oktatási törvény nem hozott javulást, a nyelvtörvény életbelépése pedig felszámolja a magyarok nyelvi jogait. Most meglehetősen durva lépésre ragadtatta magát a kárpátaljai megyei tanügy. Az elmúlt napokban az oktatási törvényre hivatkozva  a magyar tannyelvű iskolák számára még a tankönyveket sem hajlandó megjelentetni az algebra, mértan, fizika, kémia, biológia, földrajz, egészségvédelem, művészet tantárgyakból.
Mit gondol Miniszter úr, hogy az USA „demokrácia exportjába” vajon beleférhet-e az, hogy megakadályozza az ukrán oktatási törvény azon passzusának életbeléptetését, amely a kárpátaljai magyarság számára csak elemi szinten engedélyezi az anyanyelvi oktatást?
 
6.Karácsony Gergely a Facebookon kiváló amerikai kapcsolatával dicsekszik, állítólag „tartalmas megbeszélést” folytatott Marc Dillarddal, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével. Vajon eszébe jutott-e a kárpátaljai magyarok alapvető jogai ellen elkövetett ukrán jogsértésekről beszámolni?

 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
-Miközben az Európai Bizottság, még a németek szerint is, akik sosem merik a Bizottságot kritizálni, elrontotta a vakcina-beszerzést, addig a nálunk persona non grata-nak tekintett Vera Jourova biztos különböző országokkal szembeni fellépést tervez. Tehát a védekezést nem segítik, vagy megnehezítik, a vakcina-beszerzést elrontják, és közben országokat vegzálnak. Nyilvánvaló, hogy Vera Jourova teljesen alkalmatlan az általa betöltött bizottsági tisztségre. Az is nyilvánvaló, hogy gyűlöletet érez Magyarország iránt. Ennek a gyűlöletnek az elsődleges oka, hogy szerinte 2010 óta a magyar választópolgárok négyévente nem találják meg a helyes választ az országgyűlési választásokon. Mi ezzel együtt tudunk élni, de jeleztük, hogy a magyar állam nem létezőnek tekinti őt, mint uniós biztost. Csak a lehető legszükségesebb esetekben, amikor muszáj, tartjuk vele a kapcsolatot. Viszont egyetlen egy magyar kormányzati tisztviselő nem hajlandó találkozni Jourovával. Örülnénk, ha túltenni magát a magyargyűlöletén.
Jogos a vita, hogy szabad-e a német sajtó. Szerintem nem, de az biztos, hogy kiegyensúlyozatlan, és nem annyira sokszínű, mint a magyar. Emellett megengedett egy olyan fajtája és módja a propagandának, amely a legrosszabb időket idézi. Jó példa erre a Deutsche Welle magyar adása, ami után még a főszerkesztő is kénytelen volt elnézést kérni. Németországból a minden alapot nélkülöző antiszemitizmus-vádakat nem fogadjuk szívesen.
 
-Nem vettünk részt a Karácsony Gergely és Marc Dillard közti beszélgetésen, ezért nem tudjuk, hogy szóba került-e a kárpátaljai magyarokat érintő jogsértés, de örülünk annak, hogy a főpolgármester találkozott az amerikai ügyvivővel, és ehhez gratulálunk is.
 
m.a.
(2021.03.18.)