Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Magyarország, Lengyelország és Olaszország megpróbálja átszervezni a jobboldalt

Orbán Viktor miniszterelnök a járványhelyzetről és a korlátozások fenntartásának hosszáról adott interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak, aminek az az oka, hogy rekordokat döntöget a halálesetek, a kórházban lévők és a lélegeztetőgépen lévők száma – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 
A kormányfő szerint a kórházak bírják a kapacitást, van bőségesen szabad ágy a kórházban, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll.
 A miniszterelnök elmondta, hogy ehhez a rezidenseket már javarészt beoltották és vezényelték is a szükséges helyekre, most pedig a végzős medikus hallgatók következnek, akik készen állnak arra, hogy részt vegyenek a munkában.
 
„Jó esély van arra, hogy az iskolákat hamarosan újra lehet nyitni és arra is jó esély van, hogy szabad nyarunk legyen” – mondta a kormányfő.
 
A szolgáltatások vannak a legrosszabb helyzetben: a boltok, amelyek be kellett, hogy zárjanak; a szépségápolási szolgáltatások, a fodrászatok. Számukra is igyekszik a kormány bértámogatásokat nyújtani – mondta a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor elmondta: úgy látják, hogy az oltások számának növelése jelenti a megoldást a vírus terjedésének megakadályozására. Minden héten négyszer, ötször több embert oltanak be, mint az előző héten – hangsúlyozta.
 
Mivel március 18-án lezárult a nemzeti konzultáció, Orbán Viktor felkérte az operatív törzs tagjait, hogy készítsék el a nyitás lépéseit a válaszokat figyelembe véve. „Már a nyitási tervvel készülünk” – fogalmazott a kormányfő.
 
A miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani, hogy mikortól következhet be a nyitás első lépése, ez a beoltottak számától fog függni. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy az első lépést akkor lehet megtenni, ha minden 65 év feletti regisztrált ember be van oltva, amihez a szakértői számítások szerint összességében 2.5 millió beoltott emberre van szükség.
 
Később lesz döntés a húsvéti szabályokról
 
A tervek szerint a jövő héten fognak döntést hozni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a húsvéti időszakra. Húsvétkor más szabályok kell, hogy érvénybe lépjenek, hiszen ilyenkor az emberek útra kellenek, meglátogatják a rokonaikat, meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Ezért át kell gondolni, hogy erre most biztonságosan van-e lehetőség – fogalmazott Orbán Viktor.
 
Akik átestek az oltáson vagy a fertőzésen, engedményeket kapnak
 
Ezen a héten Magyarország eléri az egymillió-hatszázezer beoltottat, de Magyarországon körülbelül már több mint félmillióan már átestek a fertőzésen, ezért közel kétmillió ember már védett. Ők valószínűleg hamarosan engedményeket kapnak – mondta a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor a baloldali ellenzék hozzáállásáról szólva elmondta: az ellenzék leginkább úgy tudna hozzájárulni a védekezéshez, ha felhagyna az oltásellenes kampánnyal.
Jobban tenné a baloldal, ha hallgatna, de mivel Magyarországon demokrácia van, elvileg mindenki azt mondhat, amit akar, mondta a kormányfő. Ismét felhívta a baloldali politikusok figyelmét, hogy immár bizonyított tény, hogy minél több a beoltott, annál kevesebb lesz a fertőzött.
 
Az Európai Bizottság nehézkes vakcina-beszerzéséről és az oltóanyagok unión belüli elosztási problémáival kapcsolatban kifejtette: ha a beszerzési szerződéseket nyilvánosságra lehetne hozni, mindenki számára világossá válna, hogy a Bizottságnak fontos szerepe van a vakcinabeszerzésben. Az egyéni beszerzésről a tagállamok lemondtak, mivel úgy gondolták, hogy az uniós, közös beszerzés gyorsabb lenne.
Már bánják a döntésüket, de nem tudják felmondani azt, így már csak azt tudják tenni, hogy egyéb (keleti, orosz, illetve kínai) forrásokból próbál minden állam vakcinát beszerezni – fogalmazott Orbán Viktor.
 
Az elkövetkező két hónapban 500 ezerrel kevesebb nyugati vakcina fog érkezni Magyarországra. De Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel jelenleg is azon dolgoznak, hogy a most kiesett félmillió adag AstraZeneca vakcinát keleti vakcinákkal pótolják, hogy az ország tartani tudja az oltási tervet.
 
Nem vakcinaútlevelet várunk Brüsszeltől, hanem vakcinákat
 
Egész Európa nehéz helyzetben van, mindenki el van keseredve, lelkileg mindenkit megviselt a világjárvány. Ugyanakkor fontos, hogy az újraindításkor nemcsak a gazdaságot, hanem a lelkeket is újra kell indítani.
 
„Újra kell indítani az embereken a derűt” – fogalmazott Orbán Viktor.
Ehhez szükség lesz a kultúra, a vallásra, az egyház képviselőire is, és ez vonatkozik egész Európára. Az Európai Uniónak ezen kellene dolgoznia, nem az oltottsági útleveleken – mondta.
 
A miniszterelnök ismét felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a koronavírus kapcsán rengeteg álhír terjed az az interneten. Arra kért mindenkit, hogy ne dőljenek be az álhíreknek, és legalább ebben a rendkívüli járványhelyzetben figyeljenek a kormány döntéseire. „Egyelőre nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából” – jelentette ki.
Orbán Viktor a kormány tagjait arra kérte, hogy ha egy háziorvostól panasz érkezik, hogy a rendelője nem alkalmas a vakcinázására, szálljanak ki a helyszínre és segítsenek alkalmassá tenni.
 
Fidesz kontra Európai Néppárt: Szép volt, jó volt – elég volt.
 
A Fidesz nemrég bejelentette, hogy kilépett az Európai Néppártból (EPP). Orbán Viktor a Néppárt európai parlamenti frakciójában töltött időt úgy jellemezte: Szép volt, jó volt – elég volt. Elmondta, hogy a Néppárt több esetben is hátat fordított Magyarországnak, főleg a migráció kérdésében, amelyben „egyáltalán nem segítettek nekünk”. A 2009/2010-es gazdasági válság idején is „csak fél szívvel segítettek a magyarokon”. Most, a járványhelyzet idején is azon volt az EPP, hogy „hogyan tegyen keresztbe Magyarországnak”. Ilyen szövetségben nem érdemes részt venni, ezért is döntöttek a kilépés mellett – mondta Orbán Viktor.
 
Felhívta a figyelmet, hogy kapcsolatban van Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, valamint Matteo Salvinivel, az olasz Lega elnöklével. Azt tervezik, hogy Magyarország, Lengyelország és Olaszország megpróbálja átszervezni a jobboldalt. Ez ügyben hamarosan találkozni is fognak, az érintett felek.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.03.19.)