Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nemet mondunk a brüsszeli európai birodalomra

Európa jövőjéről beszéltünk - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszterrel, az olasz Liga párt vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján csütörtökön este, Budapesten.
 

Jelenleg minden nemzetközi megbeszélésen az első helyen a járvány áll  - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ők is megosztották a tapasztalatokat, továbbá sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést, amely a járvány megfékezésének előfeltétele. Átláthatóbb és gyorsabb oltást akarnak Európában - tette hozzá.
 
Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy tisztázták a nemzetük szempontjából legfontosabb kérdéseket, és nincs egyetlen téma sem, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani, a nemzetük érdekei egy ponton sem állnak szemben egymással. Közölte: megállapodtak, hogy részt vesznek az Európa jövőjéről folytatott vitában, és a következő hetekben programot állítanak fel arról, hogy miként fogják ezt megtenni. Ez a vita jó lehetőség lesz, hogy az értékeiket Európában megismertessék és megerősítsék - vélekedett.
 
Az Európai Néppárt láthatóan hosszú távra elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett, így sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül – mondta a miniszterelnök. Véget akarnak vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg mindig csak közepe. A kormányfő kijelentette: európai reneszánszra van szükség.
 
A miniszterelnök szerint a lengyel-magyar-olasz együttműködés közös értékei a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás.
 
– Nemet mondunk a cenzúrára, a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra is – tette hozzá Orbán Viktor. Mint fogalmazott, Mateusz Morawieckivel és Matteo Salvinivel abban maradtak, hogy a most elkezdett szervező munkát folytatni fogják. – Májusban fogunk legközelebb találkozni, ez nagyban függ a pandémia helyzetétől – szögezte le.
 
***
A mai napon meghatározták a prioritásokat, amelyek az euroatlanti együttműködés, a NATO, és az, hogy mélyíteni kell az európai integrációt - közölte Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő szerint tiszteletben kell tartani a nemzeti szuverenitást, a család és az egyén méltóságát. Hozzátette: főként azokkal a kultúrákkal szemben fontos védekeznünk, akik kívül-belül támadják Európát.
Morawiecki szerint Európa szét van esve, különböző erők tépázzák, a brüsszeli elit úgy próbálja bemutatni, mintha elitcsoportok szalonja lenn
e.
 
– Mi szeretnénk képviselni a különféle emberek széles spektrumát. Arra gondoltunk, hogy egy bizonyos intellektuális alapot hozunk létre Európának. Ez a fő gondolat – jelentette ki a lengyel kormányfő. Innen ered az a gondolat, hogy szükség van Európa reneszánszára, azoknak az értékeknek az újjáéledésére, amikre tényleg támaszkodhatunk.
 
Mi azt látjuk ma, hogy Európa útelágazáshoz érkezett, elvesztette gyökereit és szeretnénk segíteni megtalálni ezeket a gyökereket. Vannak olyan erők a kontinensen, amelyek szeretnék elrabolni Európát. Ezek olyan erők, melyekkel szemben szeretnénk egy ellenjavaslatot létrehozni.
 
A szolidaritás nem az erősek diktátuma, a közös értékek védelme érdekében történik – jelentette ki.
***
Azon dolgozunk, hogy az európai népek kijussanak a háború óta legsötétebb korszakukból, egy olyan korszakba, ahol a szabadság, és a család középpontba kerülhetnek – kezdte a találkozót értékelő beszédét Matteo Salvini.
 

Az olasz Liga vezetője szerint, amikor az EU megtagadta keresztény eredetét az alapszerződésében, hibát követett el, amit gyógyítani kell, és ebben mutatnának közösen utat. Olyan közös erőt kell létrehozni, ami megvédi Európa határait .
 
Salvini elmondta, százmillió európai polgárt képvisel ez az együttműködés, amelynek keretében szeretnék megvitatni milyen legyen a jövő Európája, amelyben a politika már nem lesz mint a koronavírus-járvány előtt volt.
 
Nem szabhatják meg csak a baloldaliak az irányt, alternatívát kell mutatni, mert a baloldal a gyökereinket veszi a célba – fejtette ki az olasz politikus, és kiemelte, idővel elsők szeretnének lenni képviselet szintjén Európában.
 
– Vannak témáink, amiket képviselni akarunk – mondta Matteo Salvini, és példaként az egészség, a család és a szabadság témáit említette.
 A cél, hogy  egy szolidáris, normális, boldog Európa jöjjön létre.
 
Forrás: V4NA
(2021.04.01.)