Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen

Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen, egyúttal magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg az oktatási intézményben, ahol szeptemberben indul el a magyartanítás.
 
A miniszter a címet elfogadó beszédében örömét fejezte ki, hogy egy a hagyományaira, történelmére, örökségére és a kultúrájára büszke, több mint ezeréves nemzetet képviselhet ott. Magyarország is tiszteli a gazdag kultúrájú nemzeteket, és a kölcsönös tisztelet ad kiváló alapot a magyar-kazah együttműködés továbbfejlesztésére.
 
"Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna" - jelentette ki Szijjártó Péter.
 
"Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahszán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani" - mondta, utalva az erről szóló és kedden aláírt megállapodásra a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az egyetem között.
 
Az egyetem díszprofesszori címét mások között Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.
 
A Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem nevét az eurázsiai koncepció kidolgozójáról, Lev Gumiljov történészről és antropológusról kapta, a névadás szimbolizálja az egyetem által ma is képviselt egyik fő irányvonalat. Elnöki dekrétum alapján speciális státusszal bír, számos nemzetközi szervezet tagja, 130 nemzetközi megállapodás részese. A Szegedi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel is kapcsolatban áll.
 
MTI-hír
(2021.04.06.)