Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A sajtok, a sílécek és az autópályák után az örökzöld fák is rasszisták lettek

Nem felelt meg az iskola új kabalájának az örökzöld fa, mert felvetődött, hogy köze lehetett azokhoz a 19. századi lincselésekhez, amelyeknek feketék voltak az áldozatai.

Az új kabalafiguráról kellett volna szavazni egy portlandi középiskolában, ezt azonban elhalasztották, mert aggályok merültek fel vele kapcsolatban. Egy örökzöld fa lett volna az új szimbólum, az iskolai testület egyik tagja azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fának köze van a lincseléshez.
 
A lincselések áldozatai főleg a fekete bőrű emberek voltak a 19. és a 20. század idején az Egyesült Államokban, és őket sok esetben fára akasztották fel. A szóban forgó portlandi iskola egy olyan fekete bőrű aktivista, Ida Bell Wells-Barnett nevét viseli január óta, aki riporterként éppen a lincseléses esetekről tudósított.
 
A portlandi állami iskolákat tömörítő oktatási testület vezetője, Michelle DePass egy megbeszélésen azt hozta szóba, hogy felmerült-e valakiben is aggály a kabala ábrázolását illetően. Szerinte mindig vannak vakfoltok, és ez egy kivételesen nagy lehetett.
 
Egy másik testületi tag részéről kiderült, hogy szóba került a kabalánál annak az aggasztó vonatkozása. Martin Osborne szerint azonban ők úgy tekintettek a fára, mint az élet szimbólumára, nem pedig a haláléra. Arra is rámutatott, hogy az örökzöldet ábrázoló kabalának semmi köze nincs a lincselés szörnyű történelméhez az Egyesült Államokban, ráadásul a lincselésnél nem örökzöld fákra akasztották fel az embereket.
 
A jelenlegi állás szerint az iskola felveszi a kapcsolatot a névadó Wells-Barnett családjával, hogy megbeszéljék velük, mit szólnak az új kabalafigurához. Szavazni majd csak ez után fognak róla.
 
Az érdekes esetről többen is posztoltak a közösségi médiában, és arra mutattak rá, hogy már az örökzöld fák is rasszisták lettek, és a jelek szerint fekete bőrű embereket akarnak ölni. Így a védtelen fák olyan dolgok sorához csatlakoztak a rasszizmus vádját illetően, mint a klasszikus zene vagy a sajt.
 
Forrás: V4NA
(2021.04.07.)