Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lapszemle a Telexből – Hiába a harmadik hullám, 4500-an zarándokolhatnak el

A héber naptár szerinti ijár hónap harmadik napján kezdődik a híres bodrogkeresztúri csodarabbi, Reb Sájele halálozási évfordulója, amikor is évek óta ezrek látogatnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, a rabbi sírjához zarándokolni, előadásokat, közös istentiszteleteket hallgatni.
 
Noha tavaly ez elmaradt, mert a polgármester különleges rendelete értelmében az érintett napokon csak a településen élők tartózkodhattak, illetve csak a 15 km-es körzetben lakók mehettek be oda vásárolni, idén ez másképpen van, sőt, a zarándoklatot szervező alapítvány állítólag 4500 főt vár.
 
„A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki, és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezerfős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak. Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs” – közölte a Blikk-kel Rozgonyi István polgármester. A lap szerint kedden délután már a sátrakat is felállították.
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség ugyanakkor sokat nem tehet, ha vallási szertartásról van szó, az ugyanis – a házasságkötés és temetés kivételével – nem minősül rendezvénynek, így ezen a magatartási szabályokat a szervező határozza meg.
 
„Amennyiben a szervező vallási közösségnek minősül, úgy az esemény vallási szertartás. Amennyiben a szervező nem minősül vallási közösségnek, és az eseményen résztvevők a védelmi intézkedéseket nem tartják be, a rendőrség – a vallási és kegyeleti jog tiszteletben tartása mellett – érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak”– írták arra, hogy felléphetnek-e a tömeggel szemben.
 
Az esemény miatt kerestük Oberlander Báruch rabbit, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjét, aki tavalyi állásfoglalásában azt is írta: az emberi élet megmentése a zsidó vallásjog legfontosabb törvényei közé tartozik.
 
Iván-Nagy Szilvia
Forrás: telex.hu