Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lázár szerint Orbán Viktor örök – lapszemle a Népszavából

A volt kancelláriaminiszter szerint fel sem merül, hogy Csányi Sándor pártfogása sokat segíthet abban, hogy megtalálják a helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban.
 
A magyar mezőgazdaság harminc éve vesztes, vesztese a rendszerváltásnak, vesztese a 2004-es uniós csatlakozásnak. 2004 óta a magyar agrárbiznisz folyamatosan zsugorodik, miközben nő a Földön élő emberek száma és – ezzel párhuzamosan – az élelmiszer iránti igény – mondta Lázár János kormánybiztos az mfor.hu-nak adott nagyinterjúban.
 
A volt kancelláriaminiszter úgy véli, hogy a szlovákok és a lengyelek abszolút nyertesei voltak az uniós csatlakozásnak az agrárium területén. Meglátása szerint az elmúlt tíz évben pedig leköröztek minket, de most jött el a pillanat, hogy fordítsunk ezen a folyamaton.
 
Lázár János szerint „Budapestország” lettünk, és eltűntek a vidéken élő politikusok az ország irányítói közül. Kijelentette, hogy 2019-ben a Fidesz elveszítette az önkormányzati választást, és súlyos presztízsveszteségeket szenvedett.
 
– Törvényszerű, hogy a vidéken dolgozó politikustársaim egy különleges helyzetbe kerültek, hiszen míg a nagyvárosokban ellenzéki kormányzás van, vidéken alapvetően megmaradt a fideszes többség. Ebben a helyzetben kell boldogulni – állapította meg.
 
Szerinte a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez, vagyis azokhoz, akik úgy érzik, hogy kimaradtak a fejlesztéspolitikából az elmúlt évtizedekben.
 
Az interjúban Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gyarapodása is szóba került. Lázár János szerint a mára százmilliárdossá nőtt birodalom azért olyan feltűnő, mert kevés van belőle. Közölte, hogy az nemzetstratégiai cél, hogy nemzeti kézben komoly erőforrások legyenek, és a Mészáros-cégcsoporthoz hasonló vállalkozásból kellene még legalább egy tucatnyi.
 
Az új agrár-csúcsegyetem, illetve az OTP-vezér Csányi Sándorral alakuló szakmai partnersége kapcsán azt mondta a politikus, hogy mindketten szuverén egyéniségek, stratégiai szövetségük pedig az élelmiszeripar, agrárium, kutatás-fejlesztés modernizációja érdekében jött létre. Úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor hozta létre ezt a „házasságot” annak érdekében, hogy két olyan emberre bízza ennek a szektornak a gazdaságszervezési oldalát, akik már bizonyítottak ezen a téren, illetve megvan bennük az a gyakorlatias képesség, hogy amit mondanak, azt meg is csinálják.
 
Arra a felvetésre, hogy sokat segíthet Csányi Sándor pártfogása megtalálni Lázár János helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban, a kormánybiztos úgy reagált:
– Nincs ilyesmiről szó, ez föl sem merül. Először is, Orbán Viktor örök. Én mindig nagyon sokat tanultam a nálam idősebbektől, akikkel együtt dolgoztam. Így volt ez Orbán Viktorral, és így van most Csányi Sándorral is. Ez mindenféleképpen erősít. De nekem nem a politikában van erre szükségem, hanem ahhoz, hogy amit most csinálok, azt jól tudjam csinálni – magyarázta.
 
Lázár János beszélt arról is, hogy az alapítványi rendszerrel a kormány a nemzeti vagyon privatizációját akarja megakadályozni. Ha viszont jön egy új kormány, akkor a kuratóriumi tagoknak majd mérlegelniük kell, ha annak más szempontjai lesznek.
 
(A 24.hu nyomán.)
Fotó: Lázár János Facebook oldala