Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A magyar válogatott kijutott a világbajnokságra

Az olimpiai résztvevő magyar női kézilabda-válogatott kijutott a decemberi, spanyolországi világbajnokságra, miután a pénteki 46-19-es sikert követően vasárnap 41-12-re győzte le Olaszországot a selejtező visszavágóján, Érden.
 
Az olaszok lemondtak pályaválasztói jogukról, ezért rendezték a visszavágót is az Érd Arénában. A 25. női világbajnokságnak december 2-19. között Granollers, Barcelona, Llíria, Castellón és Torrevieja ad otthont.
 
Eredmény, női vb-selejtező, visszavágó:
Olaszország-Magyarország 12-41 (5-17)
-------------------------------------
    lövések/gólok: 40/12, illetve 55/41
    gólok hétméteresből: 0, illetve 2/2
    kiállítások: 8, illetve 2 perc
    Továbbjutott: Magyarország kettős győzelemmel (87-31)
 
 
A magyarok keretéből Kovacsics Anikó, Janurik Kinga és Kovács Anett sérülés, Szikora Melinda és Helembai Fanny taktikai okok miatt maradt ki.
 
A pénteki 27 gólos különbség nem nyomta rá bélyegét a vasárnapi meccs kezdetére, bár csak öt percig volt szoros az állás (4-4). A magyarok ezt követően rendezték a védekezésüket, 23 percen keresztül nem kaptak, igaz, csaknem tíz percig nem is lőttek gólt (8-4). Az olaszok tudatosan lassították a játékot, de nem jártak sikerrel, a hazaiak ugyanis a szünetben már 17-5-re vezettek.
A második félidőben is kiválóan védekezett a magyar válogatott, és a labdaszerzések után gyors ellenakciókat vezetett, így percről percre növelte előnyét. Az olaszok egyre kevesebb ellenállást fejtettek ki, és ismét volt egy hosszabb gólcsendjük: ezúttal 14 percig nem találtak be. Elek Gábor szövetségi kapitány több taktikai variációt és felállást kipróbálhatott, a szünet után az átlövő Klujber Katrin például jobbszélsőt játszott. A hajrában már magyar oldalon is csökkent az összpontosítás, ám ez az eredményességen nem látszott meg.
 
A hazaiak legeredményesebb játékosa Lukács Viktória és Klujber Katrin volt egyaránt hat góllal, Márton Gréta ötször talált be. Bíró Blanka nyolc, Csapó Kyra három védéssel zárt.
 
A két csapat hetedszer találkozott egymással, és a mérleg magyar szempontból továbbra is százszázalékos, de ilyen nagy különbséggel még nem nyert korábban az együttes.
 
"Elvárható volt, hogy mindkét mérkőzést megnyerjük. Az első öt, és az utolsó tíz perc kivételével a védekezésünk is teljesen rendben működött. Nagy fizikai fölényben voltunk az olasz csapattal szemben, de örülök, hogy ilyen hozzáállással tudtunk kiállni és végigjátszani mindkét találkozót" - értékelt Elek Gábor szövetségi kapitány.
 
Az idei lesz a 23. női világbajnokság, amelyre a magyar válogatott kijutott, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 csapat vesz részt. A tornán összesen 16 európai válogatott szerepelhet. A házigazda spanyolok, a címvédő hollandok, továbbá a tavaly decemberi Európa-bajnokságon elődöntős horvátok, dánok, franciák és norvégok selejtező nélkül tagjai a mezőnynek. Ázsiából hat, Afrikából négy, Dél- és Közép-Amerikából három, Észak-Amerikából és a Karibi-térségből egy, Óceániából pedig szintén egy csapat jut majd ki a tornára. A nemzetközi szövetség fenntart egy vagy két szabadkártyát, attól függően, hogy valamelyik óceániai válogatott az Ázsia-bajnokságról kvalifikál-e a világbajnokságra.


 
Szucsánszki Zita (háttal) és Vámos Petra, a magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután csapatuk 41-12-re győzött Olaszország ellen a női kézilabda világbajnoki selejtező mérkőzésen az Érd Arénában 2021. április 18-án. A csapat kijutott a decemberi, spanyolországi világbajnokságra. MTI/Kovács Tamás.
 
MTI-hír
(2021.04.18.)