Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Michel Barnier bevándorlási moratórium bevezetését javasolja Európában

Az egykori francia külügyminiszter, uniós Brexit-főtárgyaló szerint időre van szükség a bevándorlással kapcsolatos eljárások ellenőrzésére és esetleges módosítására, ennek érdekében szerinte néhány évre fel kellene függeszteni az Európába történő bevándorlást. A legnépszerűbb francia jobboldali politikus szintén ezen a véleményen van, úgy véli, a lehető legkeményebben kell küzdeni az illegális bevándorlás ellen.

Michel Barnier korábbi francia külügyminiszter, az Európai Bizottság volt Brexit-ügyi főtárgyalója, a francia Republikánus párt tagja sajtóértesülések szerint visszatérne a francia belpolitikába és az sem kizárt, hogy indulna a 2022-es elnökválasztáson Emmanuel Macron ellenfeleként. Barnier az Rtl-nek nyilatkozott a minap, az interjú során kifejtette véleményét a francia politikai döntésekkel kapcsolatban. Szerinte konkrét lépésre van szükség az Európát fenyegető migráció és a vele járó veszélyek kiküszöbölése érdekében, melynek értelmében 3-5 éves időtartamra bevándorlási moratóriumot vezetne be az országban. Barnier elmondása alapján időt kell hagyni arra, hogy dönteni lehessen a migrációval kapcsolatos eljárásokról és gyakorlatokról, valamint azok ellenőrzéséről, ehhez azonban arra van szükség, hogy pár évig ne legyen lehetséges az országba történő bevándorlás.
 
A politikus kitért arra is, hogy kapcsolat van a bevándorlás és a migrációs áramlást kihasználó, ily módon az ország területére beszivárgó terrorista hálózatok között, ezt több közelmúltbeli nyomozás is bebizonyította, ugyanakkor hozzátette, hogy nem gondolja úgy, hogy minden bevándorló terrorista, különösen azok nem, akik a Földközi-tengeren próbálnak meg átkelni és Európába jutni egy jobb élet reményében.
 
Barnier azt is megemlítette, hogy véleménye szerint bizonyos pontokon meg kell változtatni az Alkotmányt, de a részletekre nem tért ki, a riporter kérdésére ugyanakkor hozzátette, hogy elképzelése alapján természetesen Franciaország továbbra is fogadná a külföldről érkező egyetemistákat és a menedékjogot is tiszteletben kell tartani.
 
A politikus bejelentéséről beszámoló Le Parisien napilap úgy látja, hogy a francia jobboldali politika vezérmotívumává vált az utóbbi időben a migráció elleni küzdelem. A Republikánus párt elnöke, Christian Jacob az ősszel három-hat hónapos bevándorlási moratóriumot javasolt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen pedig szintén arról beszélt a minap egy interjúban, hogy megválasztása esetén bevándorlási moratóriumot vezetne be az országban, mivel szerinte vasököllel kell küzdeni az illegális migránsok ellen. Le Pen elmondása alapján azt szeretné elérni, hogy a Franciaországba évente bevándorlók száma 10 000-re csökkenjen.
 
Arra a kérdésre, hogy javaslatai milyen közel állnak Marine Le Pen felvetéséhez, Michel Barnier kifejtette, hogy nincs szüksége arra, hogy meghallgassa a Nemzeti Tömörülés vezetőjének ötleteit a bevándorlással kapcsolatban, mivel nélküle is képes arra, hogy meghallgassa és megértse a franciák problémáit, és megoldásokat nyújtson azokra.
 
Barnier arra is kitért, hogy véleménye szerint Emmanuel Macronnak konzultálnia kellene az összes politikai párttal a témával kapcsolatban, mivel Franciaországban fennáll a veszélye egy társadalmi robbanásnak, utalva ezzel a közelmúltban megjelent két nyílt levélre, melyet nyugalmazott tábornokok és aktív katonák írtak az elnöknek és a minisztereknek, figyelmeztetve őket egy esetleges polgárháború veszélyére. Barnier szerint valóságos és súlyos törések vannak a társadalomban, melyek nagyrészt a bevándorlásnak tudhatók be.
 
Forrás: V4NA
(2021.05.14.)