Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Különleges Kormányinfó

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett meglepetésre Orbán Viktor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta a csütörtök délelőtti menetrendszerű Kormányinfót. A sajtótájékoztatón hosszú hónapok után először kérdezhettek személyesen az újságírók.
 
A mai Kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta a nyilvánosságot a kormány döntéseiről.

A legfontosabbak:
 
A védekezés egy teljesen új szakaszba lép.
 
A helyzet megváltozott, végre személyesen is találkozhatunk az újságírókkal. Az új fertőzöttek száma gyorsuló ütemben csökken, a pozitív tesztek aránya 1,32 százalékot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyűrtük.
 
5 311 475 főt beoltottunk és 4 112 876 fő már a második oltását is megkapta. Nemzetközi összevetésben ez azt jelenti, hogy az első oltások tekintetében a második helyen, a teljes átoltottság tekintetében az első helyen állunk. Az oltást nem tekintjük versenynek, mert emberéletekről van szó.
 
Magyarország az egyetlen olyan hely az unión belül, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek.
 
Amíg nincs elég vakcina, addig az oltás állami felelősség, de amikor már több vakcina van, onnantól kezdve egyéni felelősség. Az oltatja be magát, aki akarja. Éljünk az oltás lehetőségével, hiszen a járvány nem ért véget. Azok számára ért csak véget, akik beoltatták magukat, akik nem, azok veszélyben vannak - rajtuk senki más nem tud segíteni, csak ők maguk.
 
A kormány engedélyezi a 12-16 év közöttiek oltását, kampány nem lesz rá. A szülők hozzák meg a döntést, az oltásra a szokott rendben lehet jelentkezni. 137 ezer honfitársunk nem vette fel a második oltást. Azt a döntést hoztuk, hogy akinek lejárt a második oltásra szóló határideje és nem vette fel az oltást, annak töröljük a védettségi igazolványát a nyilvántartásból. Nem tud elmenni olyan helyekre, ahova hogyha felvette volna a második oltást, elmehetne.
Jövő héttől áttérünk a készenléti oltási rendre, a tömeges oltási rend helyett. Köszönjük azoknak, akik részt vettek a védekezésben, aki segített abban, hogy idáig eljutottunk.
 
Óvatos becslés szerint egy-másfél hónappal előrébb járunk a nyitásban, mint az összes többi európai ország. Korábban tudtunk kinyitni mindent. Ez az előny a nemzeti össztermékben (GDP) egy hónapnál 1 százalékos, két hónapnál közel 2 százalékos többletet jelent. A munkanélküliségi ráta az eurózóna országaiban 8 százalékos, Magyarországon 4,3 százalék. Jobban állunk a munkahelyek újranyitásában és újraindításában, mint az eurózónás tagállamok. A dolgozó emberek száma 4,5 millió felett van, ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt. Most azt látjuk, hogy lehetőségünk lesz arra, hogy az év végéig kétszer annyi munkahelyet hozunk létre, mint amennyit a vírus tönkretett. A gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás, ez ügyben is sokakat illet köszönet.
 
Két operatív törzs alakul meg a napokban: az egyik a társadalmi élet-, a másik a gazdaság újraindításával foglalkozik. Előbbi Novák Katalin miniszter asszony, utóbbi Szijjártó Péter külügyminiszter vezetésével indul.
 
Európát és az országot 15 év alatt 3 nagyon súlyos válság rázta meg, először a 2008-2009-es pénzügyi-, a még mindig velünk élő migrációs válság és most a koronavírus-járvány. A kormány, amikor az újraindításról dönt, akkor nem ugyanazt a gazdaságot képzeli el a válság után, mint amilyen a magyar gazdaság a válság előtt volt. A kormány le akarja vonni a tanulságokat, és nem hiszi, hogy a krízisek sorozata véget ért volna. Egy olyan évtizedre készülünk, amit a járványok és népvándorlások korszakának nevezhetünk. Egy olyan gazdaságra lesz szükségünk, amely biztonságot ad a magyar állampolgárok számára.
 
Nemzeti konzultációt fogunk indítani, amit minden válsághelyzetben tartottunk a legfontosabb kérdésekről.
 
A konzultáció segítségével szeretnénk meghozni néhány olyan kormányzati döntést, amely a lehető legnagyobb egyetértést élvez. Ezek a gazdasági újraindításról, a stabil gazdaság megteremtéséről és megerősítéséről fognak szólni.
 
Fontos, hogy egyetértés legyen közöttünk a minimálbér tekintetében, mert vállaljuk azt a nehézséget, hogy egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre növeljük a minimálbért, úgy hogy ne menjenek tönkre a kis- és középvállalkozások. Meg kell állapodnunk a Kereskedelmi és Iparkamarával, ezért vélhetően a vállalkozásoknak adókedvezményeket kell adunk. A tárgyalásra szóló meghívást már eljuttattuk a kamarának.
 
Szeretnénk abban is egyetértést, hogy a gyermeket nevelő szülők a 2021-ben befizetett adójukat visszakapják jövőre az átlagbér adószintjéig.
 
A konzultációban szeretnénk megkérdezni az embereket a hitelmoratóriumról.
 
Éles vita zajlik a klímaadóról, ezért fontos, hogy tudjuk, hogy a magyar emberek osztják azt az álláspontot, amit a magyar kormány képvisel. A kérdés az, hogy ki viselje a klímaterheket? Mi azt gondoljuk, hogy a klímarombolók, de az uniós javaslatokban az szerepel majd, hogy a családok által használt gépjárművek és  lakások után is európai klímaadót akarnak kivetni.
 
A kötelező migrációs kvóta is része lesz a kormány konzultációjának. A déli országok döntést akarnak a migránsok szétosztásról, amit Magyarország mereven ellenez. Nem szabad a járvány idején beengedni őket, föl kellene függeszteni a migrációs befogadást, amíg a járványon túl nem jutunk. Ez is olyan kérdés, amelyben fontos, hogy tudjuk a választópolgárok álláspontját.
 
A nemzeti konzultációt levélben és elektronikus úton is ki lehet majd tölteni.
 
Döntöttünk tegnap arról, hogy 10 napos fizetett rendkívüli szabadságot kapnak, akik a védekezésben részt vettek.
Elsősorban az egészségügyi és szociális dolgozók érintettek, de a pontos részletek a megjelenő rendeletben lesznek olvashatóak. A szabadság kivételére a jövő év december 31-ig lesz lehetőség, kifizetni nem lehet.
Ha a gazdaság hozza a 5,5 százalékos növekedési teljesítményét, akkor minden bejelentett intézkedés alapját meg tudja adni.
 
***
 
Kormányinfó percről percre:
 
12:48
Orbán Viktor közel két és félórás sajtótájékoztatójának vége. Ilyen formában vélhetően leghamarabb jövő év elején kérdezhetnek majd tőle az újságírók.
12:44
A győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes
Orbán elvi álláspontja a győzelemmel és a vereséggel kapcsolatban ugyanaz, mint amit a parlamenti eskütételen is elmondott: a győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes. Aki ezt nem érti, ne menjen politikusnak.
 
12:41
PCR-teszttel ezért nem kaphatunk oltási kártyát
A PCR-teszt néhány napra ad igazolást arra, hogy valaki negatív, ezért nem kapnak oltási igazolást azok, akik elmennek teszteltetni, magyarázta Gulyás Gergely.
 
12:39
A pécsieknek elég biztató kísérletük van a vakcinára
Mi magyarok régebbi típusú vakcinát tudunk gyártani, az új technológiához haza kellene költözniük a külföldön élő tudósainknak.
 
A pécsieknek elég biztató vakcinakísérletük van az osztrákokkal közösen Orbán szerint, az már akár egy újabb típusú is lehet, de 2023-ig nem tudunk előállítani egy saját vakcinát, ez már egy szép teljesítmény tudományos szempontból, de nekünk már tegnap kellett volna, ezért sürgeti őket a kormányfő.
 
Minél modernebbre képesek a tudósaink, annál modernebbet fogunk gyártani – jelentette ki.
 
12:33
Meglátják, Biden mit mond
Orbán egy szamizdat írásában adott hangot annak az álláspontjának, hogy a hidegháború rossz, az egész emberiségnek, nekünk magyaroknak is az. A cél, hogy Kína és Amerika között egy olyan együttműködés jöjjön létre, ami jó Közép-Európának és Magyarországnak.
 
Joe Biden hétfőn a NATO-csúcsra érkezik, ott lesz a magyar miniszterelnök is.
 
Oda érkezik az USA elnöke, akit nagy tisztelettel meg fogunk hallgatni, hogy mit javasol. A korábbi amerikai elnöknek az volt a tiszteletteljes kérése, hogy minél hamarabb a nemzeti össztermék legalább 2 százalékát érjük el a védekezésre, hadseregre fordított összeg tekintetében. Ezt elfogadtuk, fel is gyorsítottuk, kifejezetten az amerikaiakkal kötött megállapodás értelmében. Meglátjuk az új elnök mit mond – magyarázta.
 
12:29
Ha lesz vakcinagyár, nem venni, hanem eladni fogunk oltóanyagokat
Nem volt olyan tudományos támpont, ami alapján egy vakcináról ki lehetett volna jelenteni, hogy az biztosan jó lesz, ezért rendeltek mindenféléből, amint lehetett.
 
A magyar vakcinagyárnak két képessége lesz: le tud gyártani más licencek alapján vakcinákat és a saját fejlesztésű vakcinákat is.
 
Ezáltal nem venni fogunk oltóanyagot, hanem eladni fogunk – közölte.
 
Említette azt is, megállapodott az izraeli miniszterelnökkel a csehekkel együtt, hogy közösen építenek egy vakcinagyárat Izraelben, mert az nem az EU területén van. Mindezt azért, hogy az országnak legyen egy lába, ami kívül van az unión.
A szándék erre megvan, de az izraeli politikai helyzet – Netanjahu valószínűsíthető leváltása – ezen még változtathat.
 
12:23
Egy új járványban ennél jobban kell teljesíteni
 
Magunkat nem jó ha vizsgáljuk, mert arról vagyunk meggyőződve, hogy erőnket megfeszítve a legjobb döntéseket próbáltuk meghozni, mondta Orbán arra a kérdésre, hogyan értékeli a járványkezelést.
 
Szerinte lehetne abban is gondolkozni, hogy a gyors átoltottság révén mennyi ezer ember életét mentették meg, de ezt meghagyná a tudósoknak, statisztikusoknak
 
Fontos az a kérdés, hogy egy ilyen típusú járvány miért érinti másképpen hazánkat, mint egy-két szomszédos országot. A járvány elleni védekezésben nem középmezőnyben kell lenni, hanem elől, meg kell vizsgálni, miben lehet fejlődni egy esetleges következő járványra. Én azt tapasztaltam mindenhol, hogy mindenki a legjobb tudása szerint harcol, magamat is ide sorolnám, ha nem tűnne szerénytelenségnek. De ennél egy következő járvány idején jobb teljesítményt kell nyújtani – értékelt.
 
12:16
Habony még Orbán tanácsadója
Habony Árpád ad-e még tanácsokat a miniszterelnöknek és ha igen, annak milyen anyagi vonzata van, tettük fel a kérdést.
 
Semmilyen költségvonzata sincs, ha csak rá nem fizetek, de továbbra is ad tanácsokat – válaszolta nevetve Orbán.
 
12:15
Lehet majd venni nyugati vakcinákat a jövőben
Üzleti alapon hozzá lehet jutni majd nyugati vakcinákhoz akkor is, ha elkezdődik a magyar vakcinagyártás.
 
12:11
Mi sosem tartottunk rabszolgákat
Visszatérve a magyar-ír meccsre és a vendég válogatott kezdő sípszó előtti térdepelésére: mi afroamerikaiakat se, és másokat se tartottunk rabszolgának. Nem akarok másokat megbántani, de az USA első elnöke rabszolgatartó volt. Ezzel küzdenek mások, de ez nem a problémánk, mi magyarok vagyunk, gyarmataink se voltak, rabszolgáink se voltak, hogy jön ez ide? Értem, hogy küzdenek ezzel, sok sikert nekik.
 
Orbán azt azért megismételte, az írek térdepelése udvariatlan provokáció volt.
 
12:08
Nincs határidő a vakcinahatékonyság bevizsgálására
Sürgetik a vizsgálatokat a vakcinák hatékonyságáról, de azoknak nincsen határideje.
 
12:01
Nem lesz rendszer az orbáni Kormányinfókból
Orbán Viktor szerdán döntötte el, hogy részt vesz a mai Kormányinfón, miután a kormány úgy döntött támogatja az adóvisszatérítést és nemzeti konzultációt indítanak.
 
Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben fel fog-e még tűnni váratlanul ezeken a tájékoztatókon, a miniszterelnök azt felelte, minden évben elején, januárban szívesen megtartom a sajtótájékoztatót. Akivel úgy látom, hogy értelmes párbeszédet tudok folytatni, azzal szívesen leülök, de érjék be velem ennyivel.
 
11:55
Higgadt, békés választást szeretne
Szeretném, ha a választás a higgadtság, a béke és az érvek összeütköztetésről szólna és mellőzné a fizikai megpróbáltatásokat – mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia államfőt a minap megpofozták Párizsban. Szerinte a francia nép az érzelmesebb ilyen szempontból.
 
11:53
Nem jó egy országnak, ha médiatulajdonosok többsége külföldi
Mindennel nem tudjuk magunkat ellátni, ezért a nemzetközi gazdasági kereskedelmi életben való részvétel érdeke az országnak, erről is beszélt a miniszterelnök.
 
Ha csak a 10 milliós magyar népesség gazdasági erejéből próbálnánk jó életszínvonalat kialakítani, akkor sokkal rosszabbul élnénk, mint most. Nem vagyok annak híve, hogy Magyarországon bezárkózzon, szabadkereskedelem párti vagyok, de a szűrőket be kell építeni – közölte.
 
Mint mondta, vannak stratégiai ágazatok, de egyben sem lehet teljesen önellátónak lenni, de van néhány olyan, ahol szeretnék, ha többségi nemzeti tulajdon lenne, mint a sajtóban.
 
Nem jó egy országnak, ha médiatulajdonosok többsége külföldi. Nem jó, ha a tájékoztatást külföldről szabják meg. Hasonló a bankszektor is. Szokták mondani, a pénznek nincs szaga. De emlékszem a 2008-as válságra, és ugyan nincs nemzetisége a pénznek, mindenki hazavitte a pénzt az anyaországba. Mindenkinek az a fontos, ahova tartozik. Itt maradt Magyarország kiszáradva pénzügyileg – magyarázta.
 
Hozzátette azt is, 2010-ben úgy kezdte, hogy ivarázsolták a Mol 25 százalékát a magyar nemzeti érdekkörből egy orosz vásárlónak, amit komoly harcban kellett megfékeznünk majd komoly moszkvai tárgyalások árán kellett visszaszerezni.
 
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlása is ilyen szempontból lenne fontos, állami légitársaságban nem gondolkoznak, de a magyar légitársaságra büszkék.
 
11:39
Nem lehet sikerről beszélni a járványban
Sikerről beszélni nem helyénvaló dolog egy világjárványban, mert minden egyes áldozat épp egyel több, mint amennyit szeretnénk, fogalmazott Orbán.
 
Elmondása szerint az Európai Uniót minden héten közzétesz egy listát arról, hogy mennyi a többlethalálozás a tagállamokban. Mi a középmezőnyben, a 10. és a 17. hely között vagyunk.
 
Konkrétan a járvány közel 30 ezer áldozatáról szólva pedig azt mondta, ez tényleg sok.
 
Tájékoztatott arról is, hogy a kormány felkészült egy esetleges negyedik hullámra, de ennek részleteibe nem ment bele.
 
11:36
Mennyi külföldi regisztrált oltásra?
Mintegy 35 ezer Magyarországon élő külföldi állampolgár regisztrált a koronavírus elleni vakcinára. A hazánkban már beoltott külföldiek számáról pontos számot hétvégére ígért Gulyás Gergely.
 
11:35
A 25 év alattiak is visszaigényelhetik az szja-t
A 25 év alattiak szja-mentessége 2022. január 1-től lép életbe, az adóbefizetés visszaadása pedig jövőre lesz érvényes, tehát a kettő nem ütközik.
 
11:30
A budapesti választópolgárok népszavazáson döntenek a Fudanról
A dolgok kényszerpályán vannak, mondta a Fudan-beruházásról.
 
Egy egyetem megalapításának a kérdése egy felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal úgy döntött, hogy ebből politikai kérdést csinál. Politikai kérdés lett belőle, ezért ahhoz, hogy a leginkább elfogadható legyen a kimenetel mindenki számára, a budapesti választópolgárok egy népszavazás keretében eldöntik – közölte.
 
Üdvözölne egyébként japán egyetemet, de vietnamit is Budapesten. Úgy fogalmazott, hiába kommunista ország utóbbi, nem félünk tőlük, mert egyszer már le lettek győzve. Akkor lenne erre lehetőség, ha nem erőltetnék ránk az ideológiájukat.
 
11:24
Kizárólag a pápa döntése, hogy találkozik-e Orbánnal
Találkozik-e Ferenc pápával, kérdezték a miniszterelnököt.
 
Ami biztos, hogy találkoztam. Egyszer Rómában, egyszer Róma mellett. Keresztény alázattal kell őt fogadni, és ezt is fogjuk tenni. A helyzet annyiban speciális, hogy nem az államhoz érkezik kétoldalú találkozóra, hanem egy világeseménynek a vendége lesz, ezért kizárólag az ő döntése lesz. Ha találkozunk vele, alázattal fogadjuk és megtiszteltetés lesz.
 
11:21
Szigorúbb ellenőrzés lesz az Eb-n
Szigorítottak az Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek ellenőrzésén a múlt heti eset miatt, amikor a TEK egy merényletre készülő férfire csapott le.
 
11:20
A Kínával való kapcsolatunk nem politikai, hanem gazdasági kérdés
A magyar-kínai kapcsolatok nagyon erősek, kevés dolog van, amire azt tudom mondani, hogy a régi világból úgy maradt itt, hogy nem kár érte – mondta arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely ellenzi a Fudan-beruházást.
 
Talán arra érdemes emlékeztetni magunkat, hogy amíg a kommunista blokkon belül nagy ideológiai, hatalmi viták mentek, akkor Magyarország sosem foglalt állást a kínaiak ellen és Moszkva mellett. A Kínával való kapcsolatunk nem politikai, hanem gazdasági kérdés. Miután mindenki egyetért abban, hogy a következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedésének évtizede lesz, ez egy óriási gazdasági lehetőség, amiben mindenki részt akar venni. Az unióban verseny van a kínai gazdasági kapcsolatokért, nekünk sem érdemes kimaradni ebből. Az, hogy ebből politikai vita van róla: Magyarországon élünk, miből nincs, ez a lényegen nem változtat – értékelt.
 
11:13
Lehet majd utazni minden vakcinával
A magyarországi vakcinaigazolás adattartalmát összhangba hozzák az uniós igazolással, így a július elsejei határidőig a magyar applikáció minden olyan információt tartalmaz majd, ami szükséges lesz az EU-n belüli közlekedéshez.
 
Az a meggyőződésem, engem is kínai vakcinával oltottak be, hogy minden vakcinával lehet majd utazni. Nagyon sok ország még nem védettségi igazolvány alapján, hanem teszt alapján szabályoz. A többi ország is eljut majd arra az átoltottsági szintre, hogy minden vakcinát elfogadnak. Én is reménykedem ebben, mert érintett vagyok – közölte.
 
11:09
Kell harmadik oltás? És ha kell, milyen?
Virológia szakmai kérdésnek tartja, hogy ha két keleti vakcina után kell harmadik oltás, az milyen típusú legyen. Úgy fogalmazott, próbálja megérteni a tanulmányokat, amik megjelennek, de ítéletet nem szabad a politikusoknak hozni ezekben a témákban.
 
A kaptafánál maradunk, a szakmai kérdéseket rábízzuk a szakemberekre. Ez egy élénk téma a nemzetközi szakirodalomban. Az a jó, ha ugyanabból a fajtából kapod, vagy ha másikból? Ebben még a magyar tudóstársadalom nem alakította ki az álláspontját. Ha ez meglesz, azt a kormány elfogadja.
 
Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról
 
Be kell tartani a szabályokat és be kell fizetni az adókat – válaszolta arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy 186 milliárd forinttal nőtt Mészáros Lőrinc vagyona a járvány alatt.
 
Közölte, szívesen válaszol ugyan a kérdésekre, és a postások szakmáját is tiszteli, de nem hírvivő, de ha az üzleti élettel kapcsolatban van kérdése, akkor az üzleti élet szereplőit kell keresni.
 
Két hagyomány van Magyarországon. A mi oldalunkon, amit nevezzünk jobboldalnak, az üzletet általában nem lehet összekeverni a politikával. Ez így volt Antall József esetében, Boross Péter esetében és az én esetemben is. Én is szeretnék 90 éves koromban a politikával foglalkozni. Boross Péter sem ment el az üzleti életbe – fogalmazott.
 
Szerinte a másik modell pedig az, amit Medgyessy Pétertől Bajnai Gordonon át Gyurcsány Ferencig látni, a baloldali vezetők az üzleti életből érkeznek.
 
10:59
Orbán a legkevésbé sem szimpatizál a térdelősdivel
Az M1 kérdezte arról a miniszterelnököt, mit szól a magyar-ír felkészülési meccsen történtekhez, egész pontosan ahhoz, hogy a szurkolók egy része kifütyülte a meccs előtt letérdelő vendégeket.
 
Nekem van határozott véleményem. Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok, semmi helye az ilyesminek a sportpályákon, a sport az másról szól – válaszolta.
 
Szerinte az ilyen gesztusoknak az értelme az kultúrafüggő. Az a kulturális kontextus határozza meg, ami egy-egy nemzetnek a történetében kifejlődött.
 
Egészen másként gondolkozunk ilyen kontextusról mint az írek vagy a britek. A magyar ember a jó isten és a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét. Minden más esetben ez kultúraidegen. A nemzeti csapatainktól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, az ellenkezőjét várjuk, győzzenek, harcoljanak, és ha nem sikerül, akkor állva haljanak meg.
 
10:52
Rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők
10 napos rendkívüli szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők, erről még ma megjelenik egy kormányrendelet. Az adott területeken a vezetők határozzák meg, hogy ki az aki részt vett benne. Ennek a kivételére jövő év december 31-ig van lehetőség a rendelet megjelenésének napjától. Kifizettetni nem lehet.
 
Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek – közölte Orbán Viktor.
 
10:50
Kire háruljanak a terhek a klímavédelemben?
A nemzeti konzultációban szó esik azokról a klímavédelmi jogszabály-javaslatokról is, amit az Európai Bizottság nyújt be júniusban. Ebben arról lesz szó, hogy a klímacélok elérésben ki viselje a terheket.
 
Orbán szerint ezekben az szerepel, hogy a családok által használt járművek és lakások után is fizetni kelljen klímaadót. Ezzel a miniszterelnök nem ért egyet, és szerinte lehet, hogy nyitni kell majd egy újra rezsivitát Brüsszelben.
 
10:45
Nemzeti konzultációt indít a kormány
A gazdaság újraindításáról és a nemzeti gazdaság megerősítéséről nemzeti konzultációt fognak indítani, jelentette be Orbán.
 
Azokról a kérdésekről is szó lesz, amit szerdán bejelentett. Ezek között volt, hogy a gyereket nevelő, átlag alatt kereső szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett szja-t.
 
10:43
Aki nem vette fel a második oltást, bukja az igazolványt
137 ezren nem vették fel a második oltást. Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje, és nem veszi fel az oltást, az elveszíti az első oltás után kiadott védettségi igazolványt.
 
10:43
Engedélyezik a 12-16 évesek oltását
A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik még nem regisztráltak, kérem őket, jelentkezzenek és oltassák be magukat – mondta a kormányfő.
 
A belügyminisztérium tájékoztatta a vakcinatartalékok állásáról. Nyugati vakcinából 17 millió van, ez úgy jön ki, hogy  6.1 millió Pfizer, 1 millió Moderna, 5 millió AstraZeneca és 4 millió Jannsen érkezik még. Tehát Orbán szerint ha kell, mindenkit be tudnának oltani nemcsak harmadjára, hanem negyedjére is, ha szükséges.
 
Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is, kampányt erre nem szerveznek. A szülők hozzák meg a döntést. Ha így döntenek, akkor a szokott úton regisztrálhatják gyerekeiket.
 
10:36
Orbán Viktor tartja a Kormányinfót
Teljesen váratlanul Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett Orbán Viktor miniszterelnök jelent meg a Kormányinfón Gulyás Gergellyel. Mint mondta, ketten próbálunk szembenézni a kihívással. Tegnap a gazdaság újraindításáról tettem néhány bejelentést, ezekről érdemes lenne ismét szót ejteni, illetve a kormány szerdán hozott néhány járványügyre vonatkozó döntést is, ezeket is szeretném magam.
 
Forrás: 24.hu, Fotó forrása: MTI
(2021.06.10.)