Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Migránshadak dörömbölnek Európa ajtajain

A járvány megfékezésével a migráció kérdése visszakerül az európai politika középpontjába - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
 
Orbán Viktor azt mondta, "migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján". Tavaly ilyenkor az illegális határátlépési kísérletek száma Magyarország déli határainál 10 ezer körül volt, idén már 38 ezer. A migrációs nyomás nő nemcsak a szárazföldön, hanem Európa tengeri határain is - tette hozzá. Magyarország álláspontja világos, sőt keményíteni szeretném a magyar álláspontot a migráció kérdésében. A migráció járvány idején különösen veszélyes, azt javasolnám, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjünk – mondta. Ez a kérdés is szerepelni fog kérdésként a nemzeti konzultációban
 
Hozzátette, természetesen előfordulhat olyan, hogy egy háború vagy egyéb válsághelyzet miatt ezeknek az embereknek el kell hagyniuk otthonukat, de ebben az esetben az átmeneti segítségnyújtásra kell törekedni.
 
A migrációs politikának nem a migránsok befogadására kell összpontosítania, hanem az átmeneti segítséget nyújtani a bajba kerülteknek. Ezért mondja a magyar kormány, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni. Ebben teljesít most rosszul az Európai Unió – fogalmazott a kormányfő.
 
A gazdaság újraindításáról
 

Számos történelmi eset bizonyítja, hogy a szűkösség nem elszigetelődést hoz, hanem az emberek között kapcsolatrendszer megváltozik – fogalmazott a kormányfő annak kapcsán, hogy a vállalkozók javaslatára bővülhet a Széchenyi-kártya-program, amely révén kedvezményes, hosszú távú, fix-kamatozású kölcsönöket vehetnek fel a kis- és középvállalatok.
 
Öt és fél százalékos gazdasági bővülés esetén a gyermekes családok visszakaphatják a 2021-es személyi jövedelemadójukat – erősítette meg szerdai bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök.
A kormányfő szerint ezt a pénzt az érintett emberek keresték meg és a gazdaság jó teljesítménye esetén az a logikus, ha azok kapják meg, akik ezért megdolgoztak. A nemzeti konzultációba azért kell beemelni ezt a kérdést, mert a miniszterelnök szerint lesznek, akik vitatkozni fognak ezzel az elgondolással.
 
Orbán Viktor elmondta, hogy számára a legfontosabb kérdés, hogy egyetért-e az ország abban, hogy a pandémia után egy megváltozott világ jön, mert ha ez így van, akkor nem ugyanúgy kell a dolgainkat csinálni, mint korábban és alkalmazkodnunk kell az új környezethez.
 
Elveszíthetik a védettségi igazolványt
 
A kormányfő megerősítette a kormány korábbi álláspontját, hogy érvénytelenítik azoknak a védettségi igazolványát, akik nem veszik fel a második oltást.
 
„Felnőtt emberek vagyunk, a saját és a gyermeke sorsáért mindenki maga felelős. Van 137 ezer ember, aki nem vette fel az oltást. Őket arra kérjük, hogy ezt tegyék meg, mert kénytelenek leszünk törölni a védettségüket. Természetesen ez azokra vonatkozik, akik nem egészségügyi okokból, orvosi tanácsra nem tudtak hozzájutni a második adag vakcinához” – emelte ki a kormányfő.
 
Tíz nap fizetett többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő emberek a kormány szerdai döntésének értelmében. Ennek kapcsán a kormányfő elmondta, hogy mindenkit megviselt a válság, de főleg azokat, akik a frontvonalban dolgoztak.
 
A rendvédelmi, a szociális és egészségügyi dolgozók 16 órákat dolgoztak, hétvégenként is. „Nem volt mese, bele kellett állni”. Arra kérte, hogy őket, hogy vegyék ki ezt a tíz nap szabadságot, mert most megtehetjük a járványhelyzet javulásával.
 
A miniszterelnök a minimálbéremelésről elmondta, 2010-ben a devizahiteles kétségbeejtő idő óta is nagyot emelt a kormány, de ez még mindig nem elegendő.
 
Nagyon nehéz azt az összhangot megtalálni a minimálbér emelést azzal, hogy a kis- és középvállalkozások ebbe ne menjenek tönkre, ezért először a hazai KKV-k képviseletével először meg kell állapodni – húzta alá.
 
A kormány által megcélzott kétszázezer forintos határérték az, amire senki sem gondolt korábban, hogy Magyarország elérheti. Ha a minimálbér magasabb, akkor a szakmát végzett garantált bérminimuma is magasabb lesz, ezek együttesen pedig az országban mindenki fizetését feljebb tudják nyomni.
 
Ideológiai zűrzavar a Eb-n
 
A pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán elmondta, hogy óriási teljesítmény, hogy ott lehetünk ezen az „összeurópai” játékon.
 
Itthon el lehet menni a meccsekre annak, aki beoltotta magát, míg ez más országokban nem feltétlenül van így. Emlékeztetett arra, hogy Münchenben a német-magyar mérkőzésre a stadion befogadóképességének töredékét tölthetik meg nézők. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a járvány, de ideológia zűrzavar is fenyegeti a rendezvényt. A letérdelés kapcsán elmondta, hogy ez a magyar kultúrában egészen más jelent.
 
„A nemzeti mezt viselő játékostól nem azt várjuk, hogy megadja magát, hanem azt hogy harcoljon, és ha nem tud győzni, akkor állva halljon meg” – fogalmazott.
 
Véleménye szerint a térdeplés elhibázott ötlet, miközben a magja komoly, egy filozófiai, történelmi bajokból származó lelkiismeret furdalás a rabszolgatartó, gyarmattartó népeknek.
„Milyen jó, hogy legalább ez a baj elkerült bennünket, ez mi sohasem tartoztunk ezen országok közé” – mondta.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.06.11.)