Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A latin nyelv a rasszizmus csírája az amerikai egyetemek szerint

A Howard egyetem úgy döntött, hogy a diszkrimináció elkerülése, és a faji egyenlőség megvalósulása érdekében be is zárja az ókori nyelvekkel foglalkozó tanszéket. A Princeton egyetem pedig megszünteti a görög és latin szakirányú tanulás lehetőséget.

Az intézményi rasszizmus elleni küzdelem keretében a Howard és a Princeton egyetem eltávolítja a kötelező tantárgyak közül a latin és a görög nyelvet
 
Az Egyesült Államokban a politikai korrektség jegyében, az egyetemek a „rasszizmus csíráit” keresik, a tananyagon belül. Ennek a keresésnek lett az áldozata a latin és a görög nyelv. A cancel culture jegyében, a Washingtonban székelő Howard egyetem és a New Jersey-ben található, világhírű Princeton úgy döntött, hogy radikálisan megváltoztatja az oktatást az egyetemen, és eltörlik a kötelező görög, illetve latin nyelv tanulást.
 
Mindezt annak érdekében teszik, hogy elősegítsék a nem rasszista kultúra, és a sokszínűség terjedését.
 
A Howard egyetem továbbá úgy döntött, hogy a diszkrimináció elkerülése, és a faji egyenlőség megvalósulása érdekében be is zárja az ókori nyelvekkel foglalkozó tanszéket. A Princeton egyetem pedig megszünteti a görög és latin szakirányú tanulás lehetőséget.
 
A Howard egyetem annak ellenére is megszünteti az antik nyelvtanulási lehetőségeket, hogy Cornel West ismert afroamerikai filozófus korábban azt írta egy értekezésében, hogy a görög és római irodalom és történelem tanulmányozása különösen hasznos egy feketék által is látogatott főiskolán és egyetemen.
 
A Princeton docense, Dan-el Padilla Peralta arról beszélt az üggyel kapcsolatban, hogy abban reménykedik, hogy a görögöket és a rómaiakat hamarosan mindenhol eltávolítják az emelvényről, mert szerinte a klasszikus nyelvek az autokrácia melegágyai, és elválaszthatatlanul kötődnek a fehér felsőbbrendűség elméletéhez.
 
A Princeton tanszékének méltányossági bizottsága szerint, a céljuk, hogy „lehetőséget teremtsünk a tudomány egyes területein alulreprezentált hallgatók és kollégák előrelépéséhez, emellett a leghatározottabban elítéljük és elutasítsuk a rasszizmust, amely a szakterületünket nehezen megközelíthetővé tette a fekete és színes bőrű hallgatók számára”.
 
A két intézmény döntése nyomán számos petíciót indítottak, amelyeket támogatott is a hallgatók jelentős része. Egyesek szerint, az egyetemek vezetősége hadjáratot indított a görög-római világ művészete ellen, e hadjárat azonban egy szélsőséges, radikális elméleten alapszik.
 
Forrás: V4NA
(2021.06.16.)