Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az Ősök Napja válasz az EU-s durrdefektre

Hatodik alkalommal szervezik meg a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepét.

Az Ősök napja válasz arra az EU-s durrdefektre, amely eltorzította az uniós gondolkodást, és már messze van attól az alaptól, amelyet az alapító atyák próbáltak megvalósítani, mégpedig a nemzetállamok szövetségétől.

Augusztus 6-án tartották meg a VI. Ősök Napja Sajtótájékoztatóját, Budapesten a Muzikum Klub&Bisztró dísztermében. A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét augusztus 13. és 15. között rendezik meg Bugacon.
 
Történelmi időutazás Bugacon
 
Az Ősök Napja történelmi időutazás, egészséges forrása a nemzeti önismeretnek – jelentett ki a rendezvény fővédnökeként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője. „Az Ősök Napja nemzedékek és nemzetrészek találkozója, hiszen mind az ötévesek, mind a kilencven évesek találnak maguknak programokat. A történelmi időutazás reményeink szerint visszavisz minket a hiteles múltba. Igaz, László Gyula többször megfogalmazta, hogy a magyar őstörténet termékeny bizonytalanság, de szerintem termőre fordul, hogyha tudósok, szakavatott kutatók állnak a háttérben. Bizodalmam forrása, hogy olyan kiváló emberek állítják össze évek óta a programokat, hogy a rendezvényt alkalmassá teszik arra, hogy azt filmre vigyük, és könyv jelenjen meg róla.”
Az Ősök napja válasz arra az EU-s durrdefektre, amely eltorzította az uniós gondolkodást, és már messze van attól az alaptól, amelyet az alapító atyák próbáltak megvalósítani, mégpedig a nemzetállamok szövetségétől – mondta az Országgyűlés alelnöke, aki reméli, hogy ez a rendezvény segít abban, hogy a sokszínű Európa fennmaradjon.
 
A legnagyobb látványosság idén is a seregszemle lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel
 
Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke közölte, hogy idén több mint 30 zenei program, köztük Petrás Mária és a Csík zenekar is ad koncertet. Kiemelte, az elmúlt másfél év a pandémia miatt nehéz helyzetbe hozta a hagyományőrzőket, ezért is fontos, hogy a megfelelő elővigyázatossággal, de megvalósulhat az egyébként is szabadtéri esemény, a programok pedig továbbra is ingyenesek.
 
Bíró András Zsolt hozzátette: a Kárpát-medence legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe programjai között Zala várának ostromát is bemutatják a látogatóknak. Emellett honfoglaláskori leletanyagot és élethű nagyságú lovas harcos rekonstrukciót is bemutató különleges régészeti és antropológiai kiállítás lesz megtekinthető. 55 nagy műsorszám mellett kézműves vásár, íjász-, párbaj- és szablyavívóverseny, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.
 
A legnagyobb látványosság idén is a seregszemle lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel – hangsúlyozta Bíró András Zsolt, aki szerint a rendezvény egyre ismertebb külföldön is. Idei újdonság továbbá, hogy hun kori asszonyok ékszereinek rekonstrukciói is láthatóak lesznek a tematikus sátrak programjai között, melyet több múzeum, köztük a Magyar Természettudományi Múzeum és a Szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai is segítettek korhűen megeleveníteni.
 
Az eurázsiai sztyeppét idéző helyszínen árnyékolt pihenőpontokat hoztak létre
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan szervezik meg a rendezvényt, de Varga Zoltán az alapítvány technikai igazgatója kiemelte, hogy több hidegvizes kutat alakítottak ki a látogatók részére, melynek vizét bevizsgáltatták és korlátlan mennyiségben fogyasztható az ingyenesen látogatható rendezvényen. Gondoltak a kiscsaládosokra is, külön baba-mama jurta áll rendelkezésre az anyukáknak, ahol tisztába tehetik, megetethetik gyereküket.
 
Az eurázsiai sztyeppét idéző helyszínen árnyékolt pihenőpontokkal is kedveskednek a szervezők a kilátogatóknak. Szállásból és étkezési lehetőségekből sincs hiány – mondta Bugac alpolgármestere, Endre Gábor, aki szerint az esemény lassan történelemmé válik a településen.
Tehát az idei Ősök Napjára jelentősen növelték az árnyékoló felületek méretét és az ülőhelyek számát, fejlesztették a terület vízellátását és a kempinget is – mondta el a sajtótájékoztatón Varga Zoltán technikai igazgató.
 

A Magyar-Turán Alapítvány szervezőmunkája olyan kapcsolatrendszert és bizalmi tőkét teremt a keleti rokonnépek és Magyarország között, amelyre hazánknak nagy szüksége van – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a rendezvény fővédnöke, aki a helyszínen is tiszteletét teszi.
 
A szervezők emlékeztettek arra is: az Ősök Napja több mint száz jurtából álló nomád táborában minden program ingyenes, a látogatóknak kizárólag a parkolásért és a kempinghasználatért kell fizetniük.
 
m.a.
(2021.08.06.)