Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Minden magyart hazajuttat a külügyminisztérium Afganisztánból

Biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának nyilatkozva kedden.
 
Egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál – mondta az M1 híradójának Magyar Levente. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt sokan csak akkor jelentkeztek a magyar hatóságoknál, amikor „felcsillant annak a reménye”, hogy haza tudják őket vinni.
 
Így van ez most is, ezért nem tudja pontosan megmondani, hány magyar érintett Afganisztánban. De a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy őket biztonságosan hazajuttassa Magyarországra – szögezte le.
 
Az államtitkár elmondta: van egy nagyobb, 26 tagú csoport is, amelyet a tervek szerint Magyarország egyik katonai szövetségese szállít haza. Ha ez valamiért meghiúsul, akkor őket is Magyarország hozza ki Afganisztánból.
Az előkészületek zajlanak, a fejleményekről később tájékoztatják a közvéleményt – fejtette ki.
 
Magyar Levente azt mondta: végkifejletéhez közeledik az afganisztáni válság, amelynek közvetlen kiváltó oka az, hogy az Egyesült Államok kormánya a szövetségeseivel való mindenfajta érdemi egyeztetés nélkül bejelentette a teljes és azonnali csapatkivonást Afganisztánból.
 
Ezt végre is hajtotta, és ezáltal utat nyitott a tálibok „elsöprő erejűnek bizonyuló offenzívája előtt”, amelynek révén mostanra az egész országot uralmuk alá hajtották – tette hozzá.
 
A helyzet azzal fenyeget, hogy megismétlődnek a 2015-ös események, amikor a Közel-Kelet irányából milliós nagyságrendben zúdultak emberek Európára – hívta fel a figyelmet Magyar Levente, aki szerint a mostani helyzet azt jelzi: „a Nyugat nem tanul, és Líbia, Irak és Szíria után Afganisztánban is romokat, halottak százezreit, politikai káoszt, a szélsőségesek terroruralmát és útra kelők millióit hagyja maga után”.
 
Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány nem fogja engedni, hogy a „nagyhatalmi dilettantizmus árát” a magyarokkal fizettessék meg.
Ezért Magyarország nem fogja megnyitni kapuit az afganisztáni káosz okozta migrációs hullám előtt – mondta.
 
Magyar Levente felhívta a figyelmet, hogy Törökország 300 kilométer hosszú falat épít iráni határszakaszán. Az államtitkár szerint Törökország ezt azért teszi, mert tudja: hatalmas migrációs hullám fog megindulni rajta keresztül Európába. Ez a fenyegetés Magyarországot is érinti, de a kormány, ahogy az elmúlt években is, el fogja hárítani – mondta.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.08.17.)