Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Megújítanák Orbán Balázs síremlékét

A jelenleg gondozatlan nyughely nem méltó a legnagyobb székely emlékezetéhez.

Jelentős területrendezési munkálatokat végezne a Haáz Rezső Múzeum Orbán Balázs sírjánál Szejkefürdőn. Az intézmény vezetősége szerint ugyanis a jelenleg gondozatlan nyughely nem méltó a „legnagyobb székely” emlékezetéhez. Ezt megelőzően egy újabb székely kapuval egészítenék ki a sírhoz vezető sétányt, ehhez pedig számítanak a városlakók segítségére is.
 
Két lépésben korszerűsítenék, frissítenék az Orbán Balázs síremléke körüli területet, tudta meg a Székelyhon lap Miklós Zoltántól, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatójától. Két évvel ezelőtt a Hargita Megyéért Egyesülettel együttműködésben hét székely kaput restauráltak, majd a lendület megtorpant a vírushelyzet miatt. Tavaly azért annyit sikerült elérni, hogy – helyi önkormányzati költségvetésből – a térköves sétány kialakítását egészen a sírig folytatták, idén pedig gránitlapokkal borították a sírhely előtti kis terecskét. Az idei tervekben és az önkormányzat által biztosított költségvetésben benne van még a kapuk környékének területrendezése, világítótestek és padok elhelyezése. Emellett öt további kapu restaurálására van pénz, az időjárás alakulásának függvényében Domokos Levente restaurátor a napokban neki is kezdhet ennek – mondta Miklós Zoltán. Hozzátette, egy tizenhetedik székely kapu kihelyezése folyamatban van, a 2018-ban tartott unitárius találkozó alkalmából felállított tizenhatodik kapu ugyanis „minőségében, üzenetében sem hozza a régi kapuk hangulatát, holott az elv mindig az volt, hogy oda régi kapuk kerüljenek”.
 
A tervek szerint egy 1870-es évekből származó, zetelaki székely kaput helyeznek el legelső kapuként, ami „kiköszörüli ezt a csorbát”.
Orbán Balázs sírjának jelenlegi arculata, rendezetlensége nem méltó hozzá, kulturáltabbá, informatívabbá kellene tenni – mondta Miklós Zoltán. „Nem arról van szó, hogy eltávolítanánk a kopjafákat, de elhanyagolt állapotban vannak a láncok; az oszlopok, a kőburkolat is pattogzik, nincsenek információs táblák, és még lehetne sorolni.”
Első körben az ötletet a köztéri szobrokat és műemlékeket véleményező bizottság elé terjesztené, hogy tárgyalják meg annak lehetőségét, „hogyan – kvázi – modernizáljuk egy kicsit a sírt”. B-kategóriás műemlékről lévén szó, felújítása mindenképp szakmai irányítással zajlana – tette hozzá az intézményvezető. Szerinte az a legrövidebb járható út, ha már a tervezési fázis is szakirányú koordinációval, valamint urbanisztikai szakértők segítségével zajlik, mivel így az elkészült terv nagy eséllyel megfelel majd a műemlékvédelmi törvények követelményeinek.
Az ezzel járó rengeteg papírmunkát a téli időszakra ütemeznék, hogy tavasztól már kész tervekkel lehessen nekilátni a munkálatokhoz szükséges anyagi források előteremtéséhez.
Legyen kortárs, legyen kulturált és legyen megalapozott – foglalta össze Miklós Zoltán a sírhely rehabilitációját célzó elképzeléseket.

Forrás: szekelyhon.ro
(2021.08.31.)