Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ha Biden gondolkodik, elkerülhető lett volna a káosz Kabulban - The Washington Post

Ha a jelentések igazak, és a Biden-kormányzat szándékosan átengedte a kivonulás befejezéséig Kabul irányítását a táliboknak, akkor ismét bizonyította, hogy bűnrészes a hatalomátvételben – írta Marsha Blackburn republikánus szenátor.

Elkerülhető lett volna az afgán főváros környékén kialakult káosz, ha Joe Biden amerikai elnök elfogadta volna a tálibok eredeti ajánlatát. Ebben az állt, hogy az amerikai hadsereg ellenőrizze Kabult és a főváros repülőterét, Biden azonban hallani sem akart a vezérkari főnökének felajánlott alkuról – számolt be a The Washington Post.
 
A The Washington Post beszámolója szerint, amikor a tálibok kezdték átvenni az irányítást Afganisztánban, magas rangú amerikai katonai vezetők Dohában találkoztak Abdul Ghani Baradarral, a tálib mozgalom politikai szárnyának vezetőjével, és a tálibok alkut ajánlottak. Ennek lényeges pontja volt, hogy az Egyesült Államok megtarthatja az ellenőrzést Kabul és a közeli repülőtér felett, amíg az amerikai csapatok ki nem vonulnak – számolt be a Breitbart amerikai konzervatív hírportál.
 
„Két lehetőséget látunk a helyzet megoldására: vagy önök (az amerikai hadsereg) vállalják a felelősséget Kabul biztosításáért, vagy hagyják, hogy mi tegyük meg” – jelentette ki a tálib politikus a tárgyaláson.
 
Joe Biden azonban – Frank McKenzie tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő parancsnokának tanácsa ellenére – kitartott eredeti döntése mellett, miszerint augusztus 31-ig az összes amerikai csapatot kivonja Afganisztánból.
 
McKenzie a dohai tárgyalás során azt mondta Baradarnak, hogy küldetése csak az amerikai állampolgárok, afgán szövetségeseik és néhány más, veszélyeztetett személy evakuálására terjed ki. Jelezte, hogy az amerikai hadseregnek ehhez szüksége van a repülőtérre, írta a The Washington Post. Két másik amerikai tiszt szerint megegyeztek abban, hogy augusztus 31-ig az Egyesült Államok kontrollja alatt marad a repülőtér, cserébe viszont a tálibok ellenőrizhetik Kabult.
 
Kabulban azóta egyre rosszabb a biztonsági helyzet, ami több robbantásos merényletben csúcsosodott ki. Ezek során eddig 13 amerikai katona és 160 afgán civil vesztette életét.
 
A Politico hírportál a múlt héten arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat olyannyira a tálibokra bízta a város ellenőrzését, hogy listát kaptak a térségben élő amerikai állampolgárok, zöldkártya-tulajdonosok és afgán szövetségeseik nevéről.
 
Amikor amerikai újságírók erről a listáról kérdezték Bident, nem tagadta annak létezését. „Előfordult, hogy a hadseregünk kapcsolatba lépett a tálibok katonai vezetőkkel. Tehát igen, voltak ilyen esetek, és legjobb tudomásom szerint a legtöbb ilyen eset átengedték (a listán szereplő személyeket). De azt nem tudom megerősíteni, hogy valóban volt-e ilyen névsor. Lehet, hogy volt, de én nem tudok erről a körülményről” – bizonytalankodott az amerikai elnök.
 
Republikánus képviselők a Biden-adminisztrációt hibáztatják a Washington Postban megjelentekkel kapcsolatban, amiért nem fogadta el a tálibok eredeti ajánlatát.
 
„Ha a jelentések igazak, és a Biden-kormányzat szándékosan átengedte Kabul irányítását a táliboknak, akkor ismét bizonyította, hogy bűnrészes a terroristák hatalomátvételében” – írta Twitter-oldalán Marsha Blackburn szenátor.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.08.31.)