Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kritikus a budapesti közlekedési helyzet, vészforgatókönyvet javasolnak

Magyar Autóklub vészforgatókönyv kidolgozását javasolja a fővárosnak. Szerintük felül kell vizsgálni, át kell gondolni még egyszer a kerékpársávok létjogosultságát, legalábbis az átmeneti időszakban. Egyébként is kísérleti jelleggel kerültek bevezetésre, most kísérleti jelleggel meg lehetne szüntetni őket.

Kritikus a budapesti közlekedési helyzet a Magyar Autóklub szerint. Több útvonalon nagyobb dugók voltak csütörtök reggel, mint szerdán a tanév első napján. Elképzelhető, hogy a szeptember elsejére beharangozott fennakadások miatt sokan szerdán el sem indultak, hanem csütörtökre halasztották a munkát vagy ügyintézést. Aligha jártak jól – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Egyhelyben álló autók a Blaha Lujza téren, tömött kocsisor a Rákóczi úton és a Nagykörúton – csütörtökön is így indult a reggel Budapest belvárosában.
 
Volt, amikor annyira megteltek a sávok, hogy a mentőautó sem tudott haladni. Percekig a dugóban vesztegelt, mire a kocsik félre tudtak húzódni. Az autósok pedig azt mondják, elegük van a folyamatos dugókból.
 
A Nyugati pályaudvar környékén lévő felüljárón több száz méteres kocsisor alakult ki. Az autósok csak lépésben tudtak haladni. Mindezt pont abban az időben, amikor a legtöbb iskolában becsöngettek.
 
A sofőrök szerint a menetidő a korábbi időszakhoz képest a háromszorosára nőtt.
Idén sokszor a vakáció alatt, vagyis a nyári időszakban is rendszeresen bedugult a főváros. Az iskolakezdéskor pedig – ahogy az várható volt – csak tovább romlott a helyzet.
 
Sokak szerint ennek oka, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros több nagyberuházást indított el egyszerre a nyáron. Az összecsúszott fejlesztések pedig közlekedési káoszt hoztak magukkal. Szakértők szerint emellett az átgondolatlan kerékpársávok miatt kényszerülnek hosszú araszolásra az autósok.
 
Kritikus a helyzet – fogalmazott a Magyar Autóklub jogi képviselője az M1-en. Gyulainé Tóth Zsuzsa hozzátette: a Magyar Autóklub éppen emiatt egy vészforgatókönyv kidolgozását javasolja a fővárosnak.
 
Mi azt javasoltuk, hogy felül kell vizsgálni, át kell gondolni még egyszer a kerékpársávok létjogosultságát, legalábbis ebben az időszakban, tehát az átmeneti időszakban. Egyébként is kísérleti jelleggel kerültek bevezetésre, most kísérleti jelleggel meg lehetne szüntetni őket – tette hozzá a jogi képviselő.
 
Karácsony Gergelyt korábban több szakértő figyelmeztette, hogy az iskolakezdéssel jelentősen megnövekedik a forgalom. A főpolgármester szerda reggel úgy értékelte a helyzetet, hogy szerinte nem drámai.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.09.03.)