Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Legyilkolt magyar nők és gyermekek tömegének maradványait tárta fel

Krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.

Végre megtörtént egy régóta várt elismerés: Áder János köztársasági elnök a minap a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Frantisek Hybl cseh történésznek, aki fölfedte, mi több, méltó emlékhelyre temettette annak a (magyar és német nemzetiségű) 120 nőnek és 75 gyermeknek a hamvait, akiket a csehszlovák hadsereg katonái gyilkoltak le 1945 nyarán, majd később, 1947-ben krematóriumban égették el őket. Hybl azonosította e nők és gyermekek 72 férfi hozzátartozójának tömegsírját is. Díszsírhelyeket alakíttatott ki, emlékműveket állított és albumokat ad ki a történtek emlékére.
 
Krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
 
Azt, hogy ma már akár három helyen is letehetünk egy csokor virágot Morvaország különböző pontjain a magyar és német áldozatok emlékére, Frantisek Hybl cseh történésznek köszönhetjük.
 
Évek óta tartó erkölcsi adósságának tett tehát most végre eleget Magyarország, amikor magas magyar állami elismerést: az Áder János által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adták át szeptember 16-án a prágai Liszt Intézetben Frantisek Hyblnek.
 
Az érdemrendet Boros Miklós, hazánk prágai nagykövete nyújtotta át a pedagógiatörténetben, az építészetben (városának csinosítása és egy torony megalkotása is az ő érdeme) és a helytörténeti munkák kiadása terén is jeleskedő tudósnak.
 
A magyarországi köztudatban – annak ellenére, hogy egy magyar dokumentumfilm már 2005-ben is foglalkozott ezzel a tragédiával – még nem vált ismertté az a népirtás fogalmát kimerítő, a mai Csehország és Szlovákia területére is kiterjedő, összefüggő láncolatot alkotó tömegmészárlás-sorozat, amely 1945-ben zajlott, s melynek során két évvel a holokauszt után ismét kreamtóriumokban égettek el származásuk, hovatartozásuk miatt meggyilkolt embereket.
 
A két tömeggyilkosságot számos, később fényes karriert befutott név is összeköti. A přerovi és a pozsonyligetfalui vérengzésekért felelős, az adott időszakban katonai vagy politikai döntéshozó vezetők között találjuk többek között Ludvík Svoboda, Csehszlovákia 7. elnöke, az 1945-ben újjáalakuló csehszlovák hadsereg tábornoka. Bedřich Smetana, aki a felelősségre vonás elől eltűnt Csehszlovákiából, és budapesti ismerőseit felhasználva először Magyarországra, majd Izraelbe ment, Karol Pazúr banktisztviselő és katonatiszt és Eduard Kosmel, a csehszlovák hadsereg tábornoka, később a Varsói Szerződés Egyesített Fegyveres Erői vezérkari főnökének helyettese nevét is.
1945 tavaszától kezdve – többek között Edvard Beneš, a köztársasági elnöki posztot de facto gyakorló (bár annak betöltésére, mivel e posztjáról évekkel korábban lemondott, újraválasztva pedig senki által nem lett, gyakorlatilag nem volt jogosult) vezető csehszlovák politikus uszító, a német és magyar kisebbség teljes jogfosztását deklaráló és e népcsoportok kiirtására célozgató beszédeinek hatására – a háború után újjáalakuló Csehszlovákiában egy Európa történetében teljesen példátlan atrocitás-sorozat vette kezdetét.
 
Ismert: Beneš nevéhez kapcsolódnak a hírhedt, a magyar és német lakosságot minden elemi emberi és kisebbségi jogától illetve vagyonától megfosztó dekrétumok is.
 
A mai Csehország területén ebben az időszakban tömeges méreteken kezdődött meg a több száz éve a különböző kisebb és nagyobb településéken élő, mintegy hárommillió fős német polgári lakosság brutális elüldözése és lemészárlása. A tömeges lincselésre általában szervezett formában került sor. A gyilkosságokat, melynek nők és gyermekek is áldozatul estek, gyakran fényes nappal, a nyílt utcán követték el. Ilyen volt a brünni halálmenet is, ahol a város mintegy 1700 lakosát gyilkolták meg cseh honfitársaik.
 
Ebben a környezetben indult el hazafelé a Felvidékre egy több száz fős, német és magyar nemzetiségű civil lakosokból álló csoport Észak-Csehországból. A jórészt Dobsináról és Késmárkról származó, kizárólag civil, helyi lakosokból álló csoportot a német fennhatóság idején, 1944 őszén telepítették ki, többnyire szándékukkal ellentétesen, a közelgő orosz front miatt.
 
1945 tavaszától Pozsony mellett, Pozsonyligetfalun egy különleges, zárt tábort hoztak lére a csehszlovák hatóságok. Még véget sem ért a háború, amikor már elkezdték ide deportálni Pozsony és környéke magyar és német anyanyelvű lakosságát. A lakásukból elhurcolt családok soha többé nem kapták vissza ingatlanaikat. Tömegével, ezrével őrizték őket Pozsonyligetfalun, ahol ezek a családok rettenetes körülmények közé kerültek.
 
Ugyanekkor, 1945 nyarán indult el Prágából Pozsonyba a 17. számú gyalogezred katonái és tisztjei egy katonákat szállító vonattal hogy elfoglalják új állomáshelyüket Pozsony mellett, a ligetfalui tábor területén.
 
Ezek a katonák 1945. június 18-án – miután útközben, a morvaországi Přerovban várakoztak a továbbhaladásra – közös állomásra kerültek a hazafelé tartó, szintén ott veszteglő, német és magyar családokat szállító tehervagonokkal. Észlelték, hogy a másik vonat utasai németül és magyarul beszélnek. A civil utasok vasúti szerelvényeit ekkor Přerov városán kívülre irányították. A június 18-áról 19-ére virradó éjjelen ezután az úgynevezett Svéd sáncoknál legyilkolták a Pozsony felé tartó vasúti szerelvény utasait, összesen 267 embert (120 nőt, 72 férfit és 75 gyermeket és csecsemőt).
 
Forrás: hirado.hu
(2021.09.20.)