Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Putyin pártja nyert, megőrizte alkotmányozó többségét

Az Állami Dumába öt párt került be, így az Egységes Oroszország, a kommunisták, a liberális demokraták, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért pártiak és egy új formáció, az Új Emberek - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
 
Pamfilova a választást érvényesnek minősítette. Közölte, hogy a részvételi arány 51,68 százalék volt, amely meghaladta az öt évvel ezelőttit. A hivatalos végeredmény kihirdetését péntekre ígérte.
 
Közölte, hogy hamisítás címén Szentpéterváron legkevesebb egy választókerületben büntetőeljárás indul. Úgy vélekedett, hogy az "északi főváros" hat-hét kerületében meg kellene semmisíteni a választások eredményét és értésre adta, hogy az ügyben a helyi választási bizottságok kezdeményezését várja.
 
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az mondta, hogy Vlagyimir Putyin pozitívan értékelte a választások eredményét, amelyek során kiderült, hogy a kormánypárt "a választók fő preferenciája", és "megerősítette vezetői pozícióját". Peszkov szerint a választás "versenyszellemű, nyílt és becsületes" volt.
 
Az előző ciklusban az Egységes Oroszországnak 343 képviselője volt, mert a szavazatok 54,2 százalékát kapta a mostani 49,84-gyel szemben. A liberális demokratákra leadott voksok aránya csaknem a felére, 13,14-ről 7,49 százalékra csökkent 2016 óta, a kommunistákra, a választások fő nyerteseire viszont 13,34 helyett 19,2 szavazott. A két másik párttal összeolvadt Igazságos Oroszország 6,2-ről 7,42 százalékra tudott erősíteni. A parlamentben debütáló Új Emberek 5,3 százalékot kapott.
 
Elemzők szerint a választás egyik fő meglepetése, hogy a kommunisták jól szerepeltek a Távol-Keleten, a liberális demokraták hagyományos hátországában, maguk mögé utasítva a kormánypárti jelölteket is. Zsirinovszkij pártjának népszerűségcsökkenése ugyanakkor nem gátolta meg, hogy a Habarovszki területen megerősítsék tisztében a liberális demokrata Mihail Gyegtyarjov kormányzót, akit tavaly a gyilkosságra való felbujtással megvádolt Szergej Furgal helyére nevezett ki Vlagyimir Putyin elnök.
 
További nyolc régióban volt még most közvetlen vezetőválasztás, valamennyiben az Egységes Oroszország jelöltje győzött. A Csecsenföldet kormányzó Ramzan Kadirov a voksok 99,7 százalékát kapta meg.
 
Forrás: MTI
(2021.09.20.)