Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Koszorúzással emlékeztek a pozsonyligetfalui tömegmészárlás áldozataira

Több száz magyart, németet végeztek ki, közöttük csecsemőket, nőket. Annyi bűnük volt csupán, hogy magyarnak születtek vagy éppen német nemzetiségűnek.

Északi szomszédunknál mind a mai napig tabutémának számít, hogy a második világháború befejezése után a csehszlovák hadsereg katonái magyar és német civil lakosokat mészároltak le Pozsony mellett és Morvaország közepén. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Dunajszky Géza közíró, Petržalka-Engerau-Ligetfalu Polgári Társaság elnöke látogatott el az 1945-ös mészárlás áldozatainak emlékművéhez, hogy leróják a tiszteletüket.
 
A több szakaszban zajló vérengzésnek az eddig fellelt dokumentumok bizonysága szerint valószínűleg több ezren estek áldozatául, nők és férfiak vegyesen, de idősek és még csecsemőkorú gyermekek is. A vérengzéseket súlyosbítja az a tény, hogy mindez másfél hónappal az európai békekötés után, vagyis békeidőben történt.
 
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az itt és a környéken élő magyarok és németek számára a háború vége nem a békét jelentette, hanem a kitelepítést, a halált és a pusztulást.
 
Több száz magyart, németet, szlovákot, ruszint végeztek ki, közöttük csecsemőket, nőket, férfiakat. Annyi bűnük volt csupán, hogy magyarnak születtek vagy éppen német nemzetiségűnek - mondta.
Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos mindenkinek tudnia arról, hogy pontosan mi is történt Pozsonyligetfalun, hiszen, ha mi elfelejtjük ezeket az eseményeket, akkor nem tudjuk tovább adni az utókornak, és nem tudunk tenni azért, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg.
 
Forrás: ma7.sk
(2021.09.23.)