Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A cseh választásokon Babis vezet, de szoros lehet az eredmény

A szavazatok 96 százalékának feldolgozása után az Andrej Babis kormányfő vezette ANO 27,6 százalékos eredménnyel vezeti a csehországi képviselőházi választásokat – számolt be a Prágai Rádió angol nyelvű honlapja.

A kormányzó centrista ANO mozgalom nagyon szoros győzelme körvonalazódik a szombaton délután zárult csehországi képviselőházi választás részeredményeinek ismeretében a cseh statisztikai hivatal adatai szerint.
 
A szavazatok 96 százalékának feldolgozása után az Andrej Babis kormányfő vezette ANO 27,6 százalékos eredménnyel vezeti a csehországi képviselőházi választásokat – számolt be a Prágai Rádió angol nyelvű honlapja. A centrista párt azonban ezzel még nem szerezte meg a többséget. Szakértők elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra számítanak.
 
Szombat délután két órakor az urnazárással befejeződött a kétnapos parlamenti választás Csehországban, amely négy párt igen szoros küzdelmét hozta.
 
A szavazatok többségét – 27,6 százalékát – az Andrej Babis vezette ANO (Igen) szerezte meg, számolt be a Prágai Rádió angol nyelvű honlapja szombat délután.
 
A második helyen a jobboldali, hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) áll 27,2 százalékkal.
 
A közvélemény-kutatási eredmények harmadik helyre várták a kétpárti Kalózok-Polgármesterek koalíciót, azonban a várt 20 százalék helyett eddig mindössze 15,3 százalékot kaptak.
 
Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SDP) 9,7 százalékkal a negyedik, míg a szociáldemokraták öt százalék alatt álltak. A cseh Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) sem érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt a szavazatok 80 százalékos feldolgozásánál.
 
A külföldön leadott voksok összeszámolása 50 százalékon áll. Ebből kiderül, hogy nagy többségben az ellenzékre szavaztak.
A Kalózok-Polgármesterek és a Spolu koalícióra közel 40,illetve 38 százalék szavazott. A kormánypárt viszont csak 7,6 százalékot kapott. Egyetlen más párt sem lépte át a bejutási küszöböt.
 
A választási részvétel a részeredmények szerint 65 százalékos volt, négy százalékkal magasabb, mint 2017-ben.
 
Szakértők és a cseh sajtó várakozásai szerint nehéz és hosszadalmas kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani.
 
A centrista ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciós kormányának 92 képviselője volt a 200 tagú parlamenti alsóházban, de a 15 mandátummal rendelkező ellenzéki KSCM kívülről támogatta a kabinetet.
 
(Forrás: hirado.hu, 2021.10.09. 18 óra 23 perc.)