Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info

Allahu akbar – Kölnben 35 mecsetből szól a müezzin éneke a főpolgármester javaslatára

A főpolgármester szerint Köln kozmopolita városként most már a muszlimok vallási érdekeit is meg akarja védeni. Aki ebben kételkedik, az Köln identitását és békés együttélésünket kérdőjelezi meg – dorgálta meg az intézkedés bírálóit a városvezető. Köln így már minden, de nem a katolikus vallás egyik legfontosabb németországi központja.

Mostantól a katolikus vallás egyik legfontosabb németországi központjában, Kölnben is engedélyezték az iszlám müezzinek imára hívó énekét – derül ki a város polgármesterének közléséből.
 
Köln leginkább a katolikus dómjáról híresült el, a világörökség részét képező vallási központ 157 méteres tornyával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma.
 
A Bild szerint azonban mostantól azonban nemcsak a dóm harangjai, de az iszlám müezzinek imára hívó éneke is a város egyik jellegzetessége lesz, miután engedélyezték, hogy péntekenként 12 és 15 óra között a város mind a 35 mecsetjének hangszóróiból felcsendüljön a müezzinek éneke: „Nincs más Isten, csak Allah!”
 
Köln főpolgármestere, Henriette Reker a Twitteren „a tisztelet jeleként” ünnepelte a „mintaprojektet”. Mint írta, városában ugyan „a székesegyház köszönti és a templom harangjai kísérik” a városba érkező vendégeket, de Köln „kozmopolita városként” most már a muszlimok „jogos vallási érdekeit" is meg akarja védeni.
 
„Aki ebben kételkedik, az Köln identitását és békés együttélésünket kérdőjelezi meg” – dorgálta meg előre az intézkedés bírálóit a városvezető.
 
Szakértők azonban óva intenek, szerintük ugyanis az intézkedés nem csupán a „vallásszabadságról” és a „sokszínűségről” szól. Ahmad Mansour integrációs szakértő szerint a mecsetek üzemeltetői „a müezzint a környékük feletti hatalmuk demonstrációjaként ünneplik” majd.
 
Az intézkedést a CSU is ellenzi, Florian Hahn főtitkárhelyettes a Bildnek nyilatkozva elmondta: „Bajorországban semmiképpen sem akarunk ilyen modellkísérleteket. Ezek nem részei a mi nyugati hagyományainknak. Az iszlám vallásgyakorláshoz nem szükséges az imára való felhívás."
 
A kritikusok szerint az imára hívó müezzin éneke nem hasonlítható a keresztény templomok harangozáshoz, hiszen müezzin vallási jelszavakat hirdet („Allahu Akbar", vagyis „Allah a leghatalmasabb”), míg a harangok csak szótlanul hívnak imára.
 
Forrás: hirado.hu
(2021.10.12.)