Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Mindszenty-szobrot avattak és díjakat adtak át Jakabszálláson

Lezsák Sándor ünnepi gondolataiban számára két fontos pillanatot idézett fel életéből, melyek Mindszenty bíboroshoz kapcsolódtak. Hétesztendős volt, amikor 1956. november 3-án Mindszenty beszélt a rádióban, és ő csak annyit látott, hogy édesanyja sír. Nem értette miért, és rákérdezett. Azt válaszolta, boldog vagyok. Lezsák Sándor ekkor értette meg, hogy vannak örömkönnyek is. Később 16 évesen, barátjával Budapesten az amerikai nagykövetség előtt álltak, és várták, talán láthatják Mindszenty Józsefet. Nem értették az abszurd helyzetet, hogy ott van, de mégsem jöhet ki. Ekkor kezdett ráeszmélni, hogy milyen világban is élnek.

Újabb köztéri alkotással gyarapodott Jakabszállás. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke egy Mindszenty-szobrot ajándékozott a községnek, melyet vasárnap a templomkertben szenteltek fel.
 
A Mindszenty Társaság, a jakabszállási önkormányzat és a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány közös ünnepségén először a Jakabi Kultúrműhely adott Mindszenty emlékműsort, majd érseki szentmisén vehettek részt a hívek a Jézus Szíve-templomban. A misét celebrálta dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseke, valamint Szécsényi Attila plébános, és Fekete János atya, aki korábban negyven éven át volt Jakabszállás plébánosa.
 
Mindszenty József bíboros a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb alakja volt a 20. században. Jakabszálláson az eredeti tervek szerint már az elmúlt évben szobrot állítottak volna tiszteletére, de a járványhelyzet ezt megakadályozta. Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész Mindszenty bronz mellszobrát a templomkertben helyezték el, melyet az ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke, valamint Bábel Balázs érsek és Szabó György Róbert polgármester leplezett le.
 
Az ünnepség további részében Mindszenty Társaság átadta a Mindszenty Emlékérmeket.
 
Elsőként Mindszenty Emlékérmet kapott dr. Tarjányi Béla professzor, aki sajnos már nem élhette meg a díjátadót, néhány hete elhunyt. Méltatásában Juhász Judit, a Mindszenty Társaság tagja, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője kiemelte, annak nagyon örülnek, hogy a professzor legalább tudott a díj odaítéléséről, és nagyon örült neki.
 
Tarjányi Béla professzor a szentírástudomány tanárának, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat alapító ügyvezetőjének az Ige szolgálatában mély hittel megélt, fáradhatatlan és áldozatos munkálkodásáért adományozták a kitüntető díjat. A posztumusz emlékérmet Vágvölgyi Éva, a Szent Jeromos Társulat főtitkára vette át.
 
Tarjányi Béla Bócsa tanyavilágában született. Több évtizedes szentírástudományi munkássága révén papok, teológusok és hittanárok generációival szerettette, illetve ismertette meg a Bibliát. Életének ars poeticája volt, hogy Isten szavát közel kell vinni az emberekhez.
 
Lezsák Sándor ünnepi gondolataiban számára két fontos pillanatot idézett fel életéből, melyek Mindszenty bíboroshoz kapcsolódtak.
Hétesztendős volt, amikor 1956. november 3-án Mindszenty beszélt a rádióban, és ő csak annyit látott, hogy édesanyja sír. Nem értette miért, és rákérdezett. Azt válaszolta, boldog vagyok. Lezsák Sándor ekkor értette meg, hogy vannak örömkönnyek is. Később 16 évesen, barátjával Budapesten az amerikai nagykövetség előtt álltak, és várták, talán láthatják Mindszenty Józsefet. Nem értették az abszurd helyzetet, hogy ott van, de mégsem jöhet ki. Ekkor kezdett ráeszmélni, hogy milyen világban is élnek.
 
Köszöntője után adta át a Mindszenty Emlékérmet Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész házaspárnak, több évtizedes hűségben és alázatban végzett alkotóművészeti munkájukért, hiteles életpéldájukért. A házaspár ötven éve együtt dolgozik, szétválaszthatatlan a művészi életpályájuk. Számos alkotásuk megtalálható az országban, és az ország határain túl is.
 
Forrás: baon.hu
Fotó forrása: Lezsák Sándor Facebook oldala
(2021.10.12.)