Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől, mivel Brüsszelben a multik diktálnak

Messze 80 százalék fölött van azoknak az aránya, akik támogatják az üzemanyagár csökkentését - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
A kormányfő elmondta: "vívunk egy politikai küzdelmet a baloldallal a rezsicsökkentés ügyében", ez egészült most ki a benzinár kérdésével. A benzinár meghatározását eddig a piacra bízták, és ugyan a legjobb, ha a kormánynak nem kell beavatkoznia, de van helyzet, amikor kell - magyarázta.
 
Úgy vélte, "azt nem lehet tétlenül nézni, hogy egyszer csak az árak az égbe mennek", és ha minden szakértő szerint az árak több hétig, talán egy-két hónapig is magasak lesznek, akkor reagálni kell. Mert a magas üzemanyagár nemcsak a gépjárművek üzemeltetésének a költségét növeli meg, hanem beépül az árakba - mutatott rá.
 
Közölte: ha rendkívüli helyzet van, akkor nem óvatoskodni kell. Kiszámolták, hogy mi az, amit még a szereplők ki fognak bírni, úgy látták, ez a 480 forint, és "ott behúztuk a féket".
 
Orbán Viktor szerint a baloldal mindig is azt követelte, hogy piaci rezsiárak legyenek. "Mi azt mondjuk, hogy a háztartások létfenntartásához tartozó körben ne legyenek piaci árak, hanem fix ár legyen", az üzemanyagnál pedig, amikor a piac nem tudja megoldani a problémákat, akkor avatkozzanak be, tudván, hogy ez csak átmeneti jellegű beavatkozás lehet - mondta.
 
A kisvállalkozók megsegítéséről a piaci rezsiár kapcsán Orbán Viktor elmondta: létrehoztak egy árszabási rendszert, amelyet egyetemes szolgáltatásnak neveznek, ezek védik a háztartásokat és például az önkormányzatokat. – A vállalkozások számára eddig ez nem volt nyitott, azonban kiszámoltuk, hogy ha a kisvállalkozások számára ezt megnyitjuk, akkor mennyit tudnak nyerni, azok a szereplők pedig, akik az energia szállításával és értékesítésével foglalkoznak, mennyit fognak veszíteni – fejtette ki. Hozzátette: a jövő hét elején erről is dönteni fognak.
 Arra a kérdésre, hogy miképpen reagál Brüsszel a rezsicsökkentésre, a kormányfő úgy fogalmazott : a brüsszeli bürokrácia „vért hány” a rezsicsökkentéstől, mivel Brüsszelben a multik diktálnak.
 
A vírussal kapcsolatban elmondta, hogy a szakértők egyetértenek abban, hogy a második vakcina után 4-6 hónappal az oltások védőereje gyengül, ezért a harmadik oltás felvétele szükségessé válik. A miniszterelnök közölte, hogy a virológusok esküsznek arra a tényre, hogy a harmadik oltás jóval magasabb védettséget nyújt, mint tette azt a második.
A baj oka az, hogy még mindig nincs mindenki beoltva és csak akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki felveszi a vakcinát. A végén mindenkinek be kell majd oltatnia magát, ezért a miniszterelnök kért mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel és a jövő heti akcióhéten vegyék fel az oltást.
 
Orbán Viktor kiemelte, jó néhány súlyos betegség ellen be vagyunk oltva, így továbbra is csak a belátás segít. Tízmillió emberből Magyarországon sok százezren nem élnének, ha nem kaptuk volna meg a halálos betegségek elleni oltásokat gyerekkorunkban.
 
A miniszterelnök rémhírnek nevezte azokat a híreszteléseket, mely szerint nincs elegendő vakcina az országban. „Van elegendő oltásunk, nemhogy harmadszorra, de negyedszerre is be tudunk oltani mindenkit” – emelte ki, hozzátéve, hogy az oltás jól szervezett Magyarországon.
 
A kiskunhalasi járványkórházzal kapcsolatban elmondta, amennyiben szükségessé válik a használata kiemelt járványkórházzá válik majd. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nincs szükség rá, hiszen elegendő szabad kórházi ágy áll rendelkezésre.
 
 
Egyetértés van abban, hogy a 2021-es év leginkább a családokat viselte meg, így az a döntés született, hogy a többletbevételeket a családok kapják meg.Ha 5,5 százalékos növekedés lesz, akkor a családok visszakapják a befizetett adójukat. Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz. A korábban várt magasabb növekedés azért nem sikerült, mert világszinten termékhiány lépett fel – magyarázta.
 
A világszintű chiphiány nagymértékben érinti a hazai autógyártást, és ha a globális ellátási láncok működnek, akkor akár hét százalék feletti növekedés is lehetett volna.
 
A korábbi gyurcsányi kormányzás utolsó sebe a 13. havi nyugdíj elvétele volt. A miniszterelnök úgy vélte: azzal, hogy februárban kifizetik a 13. havi nyugdíj teljes összegét, sikerül kitisztítani és bekötözni az utolsó sebet is, amit a Gyurcsány-kormány okozott.
 
A 25 éven aluliak szja-mentességét helyes dolognak nevezte, hisz, mint fogalmazott nem egyszerű egy fiatalnak elindulnia az életben. „Nagy dolog, ha egy ország egyszerre tudja megbecsülni a fiatalokat és az időseket” – zárta a rádióinterjút Orbán Viktor.
 
Forrás: MTI, magyarnemzet.hu, hirado.hu
(2021.11.19.)