Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info

A 7-es cikkely helyett Brüsszel inkább Európa biztonságára fókuszáljon

Komoly biztonsági fenyegetések érik az Európai Uniót, ezért a legfontosabb ügyekre kell fókuszálni, amelyek közé aligha tartozik az uniós alapszerződés 7-es cikkelye körüli vita - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a wpolityce.pl hírportálon hétfőn megjelent interjúban.
 
Lengyelország ma az EU keleti szárnyát védi - utalt Morawiecki a fehérorosz határon fennálló migránsválságra. Aláhúzta: Brüsszelnek ezért az egész EU számára alapvető ügyekre kellene fókuszálnia. "Ha esetleg - bárcsak erre soha ne kerülne sor - valamiféle háború törne ki a keleti szárnyon vagy ennek közelében, továbbra is a 7-es cikkely körüli vitával foglalkoznánk-e?" - tette fel a kérdést.
 
Elmondta: bizonyos ügyekben, például az igazságügyi reformot illetően, léteznek nézeteltérések Brüsszel és Varsó között. Ezeknél fontosabb viszont a jelenlegi "nagyon fenyegető valóság, a valódi politika", ezért - mint mondta - az egész EU számára alapvető ügyekre kell fókuszálni.
 
Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak vajon nem kellene-e lehetővé tennie a migránsok áthaladását Európa nyugati országaiba, Morawiecki úgy reagált: ezt Lengyelország soha nem teszi meg, "komoly, jogállamiságot betartó, hatékony, és a kötelességvállalásait teljesítő állam vagyunk".
 
Reményét fejezte ki, hogy Brüsszel megérti az EU szomszédságában jelentkező "komoly, mélyülő stratégiai kockázatokat". Hangsúlyozta: "Keleten valóban veszélyessé válik a helyzet". Eljött az ideje, "hogy az EU-ban végül felülkerekedjen az józan ész" - fogalmazott.
 
Forrás: ma7.sk, mti.hu
(2021.11.22.)