Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ezeket rejtette a csíkszeredai Szent Kereszt templom tornyában talált időkapszula

Az üvegpalackban található iratok közül a legrégebbi 1896-ból származik, ebben Merza István esperes-plébános egyebek mellett a templomtorony javításáról ír.

Felnyitották csütörtök reggel azt az időkapszulát, amelyre a csíkszeredai Szent Kereszt templom toronysisakjának újjáépítése során találtak rá kedden. A henger alakú, horganyzott lemezből készült, rendívül jó állapotban lévő időkapszulából számos dokumentum, illetve régi bankjegyek és pénzérmék kerültek elő.
 
A csíkszeredai Szent Kereszt templom toronysisakjának újraépítését nem lehetett jövőre halasztani, mivel a császárfa és az azt megtámasztó meredek dúcok is elkorhadtak, a torony pedig megdőlt. A helyreállítási munkálatok elvégzéséhez szükséges engedélyek beszerezését követően a helyi Impex Aurora vállalat hozzálátott a munkálatokhoz.  Ennek során találták meg a toronygömbben az időkapszulát, amely henger alakú, horganyzott lemezből készült, oldala cinezett, akár csak a talpfedele, a henger másik végén pedig a fedél széle rá volt hajtva a henger peremére.
 
A kiváló állapotban lévő időkapszula kinyitása nem bizonyult könnyű feladatnak, ahogy a benne található üvegbe rejtett dokumentumok kiszabadítása sem. Szakszerű és óvatos mozdulatokkal azonban sikerült kiemelni azt a rengeteg emléket, amelyeket az időkapszula őrzött meg az utókornak.
Hegedűs Enikő, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség egyházművészeti referense vizsgálta meg elsőként a talált dokumentumokat és egyéb tárgyakat. Mint részletezte, az üvegkapszulában található üvegpalack köré – valószínűleg annak megóvása céljából – egy 1956. szeptember 12-én kiadott Előre című újságot, illetve egy szegedi, órákat és ezekhez kapcsolódó kellékeket reklámozó katalógust helyeztek.
 
Az üvegpalack egy viasszal ellátott dugóval volt lezárva. Ebből egyrészt borítékba helyezve régi bankjegyek és pénzérmék kerültek elő egy rövid leírás kíséretében. Eszerint egy-egy, 1896-ból származó egy forintos és egy koronás érme szerepelt a borítékban, 1923-ban egy 25 és egy 50 banis, egy 2 lejes, illetve egy cseh korona került a borítékba, 1956-ban pedig 50 banis érmékkel egészítették ki a tartalmát.
 
Az üvegpalackban található iratok közül a legrégebbi 1896-ból származik, ebben Merza István esperes-plébános egyebek mellett a templomtorony javításáról ír.
Találtak egy meghívót is Domokos János plébánosnak címezve, amelyben 1896 augusztusában egy közgyűlésre hívták. Emellett 1948 pünkösdjéről egy Egyházközségi apostol nevű kiadvány, illetve egy ugyanebben az évben kiadott Szentmise című füzet is helyett kapott az üvegben, ahogy több 1956-ból származó írás is.
Ezekben az akkori plébános, Antal József leírta a templom történetét és az addigi javításokat, illetve mellékelte azok névsorát, akik adományaikkal hozzájárultak a munkálatokhoz összesen 3138 lej értékben. Mindez azt jelenti a szakemberek szerint, hogy az időkapszula tartalmát többször is kiegészítették az első elhelyezése óta.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2021.11.26.)