Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Hungarikum Liget - Az értékek kikötője

Minden, amit a Hungarikum Ligetről tudni kell.

A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 
Értékfeltáró Kollégium
 
A kutatás egyik célja a feltárt értékek könyvben való bemutatásán túl, hogy kapcsolatot teremtsen az értékőrzők, értékteremtők, valamint a kutatók között és hogy a közös munka öröme a különböző egyetemekről, szakokról érkező diákok és oktatók között közösséget kovácsoljon. Olyan közösséget, amelyre nemcsak a későbbi kollégiumi munkák során számíthatunk, hanem élményeikkel hazatérve újabb diákokkal ismertetik meg az Értékfeltáró Kollégiumok munkáját. A másik célunk, hogy az adott térségben – ez a határon túli területek esetén különösen is igaz – erősítsük a magyar közösségeket, hozzájáruljunk megmaradásukhoz, magyar értékeiknek megőrzéséhez. Sok esetben a kutatás során döbben rá az ott élő közösség, hogy mennyi értékük, milyen sok értékőrző, értékteremtő embertársuk van. Ezért is fontos, hogy egy DVD-melléklettel ellátott kiadványban is meg tudjuk őrizni az utókornak a természeti, kulturális, tárgyi, nyelvi, népviseleti, valamint eszmei értékeket és ezek őrzőit, mintegy pillanatképet készítve az adott térségről.
 
Bibliaház

 
A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál Elérhetőség: ikszt@nepfolakitelek.hu
 
Nemzeti panteon
 
A Nemzeti Panteonban azoknak a szobra, bronz képmása kap helyet, akik a 20. században igen erős hatással voltak a történelmi hazára, és sokat tettek azért, hogy egy szellemileg felfrissülő nemzet részei lehessünk ma. Olyan emberek szobrai, akik erős, önálló egyéniségek voltak, és nem törte meg őket a szocialista, kommunista önkényuralomnak a hétköznapokban is jelen lévő ármánya.
 
Nemzeti Művelődési Intézet

Egy épület a szerves magyar műveltség jegyében.
 
Három és fél évvel ezelőtt, 2018. június 28-án helyezték el a Nemzeti Művelődési Intézet leendő székházának alapkövét Lakiteleken, valamint egy időkapszulát, amely az utódoknak szánt sorokon kívül a közösségi művelődés felvilágosodásig visszavezethető történetéhez, szellemiségéhez kapcsolódó emlékeket is tartalmazott.
 
A 2020 tavaszán elkészült, csaknem négyezer négyzetméteres székház stílusa, díszítése tisztelgés az elődök előtt: az épület ötvözi az elmúlt korok magyar vidéki építészeti hagyományait, a nemesi, a polgári és a népi építészeti elemeket, külső homlokzata és belső terei a szerves magyar műveltség értékeit, szimbólumait hordozzák.
 
A homlokzatot egy sgraffito technikával készült szalagszerű díszítőelem, más néven fríz teszi egyedivé. A teremtésmítosz és magyar őstörténet legfontosabb pillanatait megjelenítő monumentális fríz Makoldi Sándor festőművész, tanár és néprajzkutató műve alapján készült.
 
A székház oldalsó homlokzatán írással is találkozunk, de vakolatba faragva, e faragványok nem betűírással, hanem képírással idéznek meg egy-egy szimbólumot vagy tömörítenek képi nyelven egy történetet. A vakolat síkjából kiemelkedő hófehér mintázatokat a népi építészet vakolathímeknek nevezi, a lakiteleki székház vakolathímeit Grátz Antal építész tervezte. A magból növekedő életfa meghatározó és visszatérő vakolathím-motívum az épület ablakai körül és oldalfalain.
 
A székház aulájában, a padlózaton a szerves műveltséget megidéző Napút ragadja meg a látogatók figyelmét, akik a Nap útját – körbe haladva – bronzból öntött zodiákus jelképek segítségével járhatják be. Az úton egy applikáció segíti az „utazót”, hogy egy-egy zodiákus jel néprajzi, népzenei, népmesei vagy népi építészettel kapcsolatos vonatkozásait is megismerhesse az úton.
 
Az épület klasszikus formavilágával, a magyar művelődéstörténetből vett díszeivel és szimbólumaival az intézmény funkcióját és a magyar kultúra ügyében végzett tevékenység méltóságát hivatott megjeleníteni.
 
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: titkarsag@nmi.hu
 
Retörki
 
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának alkalmából azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 2020-ban útjára indított, rendszerváltással foglalkozó online kronológiáját bővítve bemutassa 1956 változó értékelését-értelmezését. A Változó idő, változó emlékezet – 1956 értékelésének alakulása címet viselő projekt során nem csupán a politikai indíttatású interpretációkat kívánták ismertetni, de igyekeztek kitérni arra is, hogy az átalakuló recepció hogyan jelent meg a közbeszédben, értelmiségi-tudományos vitákban, valamint a köztéri emlékművekben is megtestesülő közösségi emlékezetben. A RETÖRKI online kronológia bővítésének eredményeképpen a tavalyi munkához hasonlóan a szerkesztők az idővonalra felfűzött írásokat vonzó és közérthető formában mutatják be, számos kapcsolódó életrajzzal és kordokumentummal, illusztrációval kiegészítve. Az új tartalmakkal bővült kronológia a kronologia-archivum.retorki.hu/ internetes címen érhető el.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: titkarsag@retorki.hu
 
Mindszenty Társaság

 
A Mindszenty Társaság által szervezett – a covid miatt többszörösen elhalasztott – Mindszenty József-szoboravató és emlékérem-átadó ünnepségre október 10-én, vasárnap került sor Jakabszálláson, a Jézus Szíve-templom kertjében.
 
A szobrot Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Lezsák Sándor, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke és Szabó György Róbert polgármester avatta fel, az érseki szentmisét követően, majd átadták a Mindszenty Emlékérmeket.
 
Tarjányi Béla professzornak, a szentírástudomány tanárának, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat alapító ügyvezető elnökének az Ige szolgálatában mély hittel megélt, fáradhatatlan és áldozatos munkálkodásáért adományoztak emlékérmet.
 
A professzort Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Mindszenty Társaság tagja laudálta, az emlékérmet Vágvölgyi Éva, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat főtitkára vette át.
 
Mindszenty Emlékéremben részesült a Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész házaspár is, akik több évtizedes hűségben és alázatban végzett alkotóművészeti munkájukért, hiteles életpéldájukért kapták a díjat. Őket Lezsák Sándor laudálta.
 
A Mindszenty életéről készült színvonalas emlékműsort a Jakabi Kultúrműhely előadásában láthattuk, amelyet ez úton is köszönünk.
 
Kertészet
 
Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 
 
Zöldségfeldolgozó
 
Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye–meggy, körte, körte–alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca–meggy, szilva
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág–akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca–bodza
Rostos levek: almalé, cékla–almalé, cékla–alma–répalé, céklalé,
körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa–almalé, szamócalé, szilvalé
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka
Aszalványok: meggy, szilva
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes
Elérhetőség: tamasi.piroska@nepfolakitelek.hu
 
Felhívás
 
„HUNGARIKUM PEDAGÓGUS MŰHELY”
 
A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány – a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatásával – pályázatot hirdet
alapfokú és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára a „Hungarikum Pedagógus Műhely” munkájához való csatlakozásra.
 
A megvalósuló program szakmai előzménye: Az eddigi Kárpát-medencei tapasztalatok alapján megállapítható, hogy több olyan iskolai közösség is van már, ahol a települési értéktár létrehozása után az értékekről szóló ismeretek valamilyen formában megjelentek az alap vagy középfokú oktatásban.
 
A program célja: A Népfőiskola Alapítvány pályázati felhívásának célja, hogy összegyűjtse azokat a „jó gyakorlatokat”, amelyek bemutatják, hogyan lehet a települési értéktárak tartalmát megjeleníteni az oktatásban.
 
Keressük azokat a pedagógusokat, akik valamilyen módszertani elképzelés alapján mindezt már
megvalósították. Azt szeretnénk, ha a Kárpát-medence területén dolgozó pedagógusok megismernék e módszertani elképzeléseket, és a tapasztalatokat hasznosítani tudnák a saját intézményeikben.
 
A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az alternatív lehetőségek, amelyek azt mutatják be, hogy ezeket alkalmazva bármely iskolai közösség a saját környezetében, a saját települési értékeire vetítve tudja ezeket alkalmazni.
 
A pályázók köre: a Kárpát-medence alap és középfokú oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok.
A pályázat tartalma: a pedagógus szakmai önéletrajza; motivációs leírás arról, hogy miért tartja fontosnak a települési értéktárak megjelenítését az oktatásban; a pedagógus által alkalmazott módszertan részletes leírása; a módszertani leírásnak tartalmaznia kell azt a megoldást is, amely alapján a települési értéktár tartalma felhasználásra kerül.
 
A pályázat benyújtásának határideje: 2021. november 30.
A pályázat benyújtása elektronikus úton történik, a zsolt.horvath.dr@gmail.com e-mail címre, a levél tárgyaként tüntessék fel: Hungarikum Pedagógus Műhely
 
Gabriella Gyógyfürdő
 
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.  A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany/merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől – májusig téli nyitva tartás szerint: 10.00–19.00 között szeretettel várja a vendégeit. (Figyeljék a járványügyi szabályokat!)
 
Kácsor-tanya
 
A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A szlovák eredetű pálinka szavunk először 1572-ben lett lejegyezve. A pálinka szó eredetileg valószínűleg gabonaalapú szeszes italra vonatkozott, később azonban minden égetett szeszes ital összefoglaló neve lett. A borpárlat és gabonapárlat mellett csakhamar felbukkant a gyümölcspálinka is. A magyar pálinka reneszánsza az 1990-es években kezdődött el a pálinka gazdag művelődéstörténetének, néprajzának és nyelvi anyagának feltárásával. A pálinka a 2000-es évek elején hungarikum lett. Magyarországon 1920 és 2010 között tilos volt a házi főzés. Ekkor a tiltott vagy zugfőzésnek három típusú praktikája alakult ki – familiáris eljárás, hagyományos paraszti pálinkafőzés, „kisüzemi” szeszgyártás –, mely jól mutatja a magyar nép kreatív, innovatív tulajdonságait. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett pálinka illatozóval és interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: hétfőtől–péntekig – 14.00 és 15.00 óra között
 
Kollégium
 
A Moson Értékfeltáró Kollégium a 26. abban a sorozatban, amely 2014-ben indult útjára, Értékfeltáró Kollégium néven. A 2021. október 10. és 17. között tartott első heti kérdőíves kutatás Mosonmagyaróvár és térsége harminchárom településének bevonásával zajlott, ahol a terepmunkában negyven kutató – öt népfőiskola és hét egyetem képviseletében – vett részt.
 
A kutatott települések: Ásványráró, Bezenye, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunasziget, Feketeerdő, Győrladamér, Győrújfalu, Győrzámoly, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Jánossomorja, Károlyháza, Kimle, Kisbodak, Lébény, Levél, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós, Mosonszolnok, Mosonudvar, Püski, Rajka, Újrónafő, Vámosszabadi, Várbalog. Az első héten a kutatók több mint ötszáz értékőrző személyhez jutottak el, és 496 kérdőívet töltöttek ki.
 
A kollégium szakmai vezetője: Palenik József, a Lajta Néptánc-együttes alapító-vezetője; technikai szervezője: Szalai Viktor, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola alapítója.
A második kutatási hét tervezett időpontja: 2022. március 6–13.
A Moson Értékfeltáró Kollégium az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg.
 
Népfőiskolai Hálózat
 
A Kárpát-medencei Terepfelmérő Munkacsoport (KANTEM) 2010 óta működik a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány irányításával. Tagjai a Népfőiskolai Hálózat szervezői, munkatársai. Az idei esztendőben a Népfőiskolai Hálózat alapító tagjait látogatták meg (augusztus 1. és szeptember 15. között) a két-három fős munkacsoportok, hogy felmérjék jelenlegi helyzetüket, társadalmi szerepüket és a jövőbeni terveiket. Egy egységes, minden szakterületet felölelő kérdőív kitöltése után írtak egy rövid tanulmányt a tapasztalataikról, majd 2021. szeptember 24-én egy PowerPoint-bemutató keretében beszámoltak a tapasztalataikról a Népfőiskola Alapítvány vezetőinek és munkatársainak. Jelenleg a következő KANTEM terepfelmérés előkészítésén dolgozunk, amelynek keretében a hálózatba bevonni kívánt helyi népfőiskolákat fogjuk meglátogatni.
Megbízott vezetői: Kárpáti Árpád és Sütő Linda
Elérhetőség: nfhalozat@nepfolakitelek.hu
 
Antológia
 
A népfőiskolai beruházás keretében megújult Nyomda jelenleg összehasonlíthatatlanul jobb feltételekkel, jobb körülmények között, új épületben, új nyomdagépek, felszerelések és munkatársak segítségével tevékenykedik. Gyors, színvonalas munka, megbízható minőség.
 
Borkatedrális
 
Aki ellátogat a kunhalom formájú borkatedrálisba, az megismerheti a termőhelyet a szemléltető-bemutató táblákról, és egyben meg is kóstolhatja borait a polcokról levéve.
A bor élet, kellő tisztelettel kóstolva felragyog benne a Mindenható.
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetik és otthont adnak egy-egy magyarországi borrégiónak, valamint itt megtalálhatók kiváló borászok által alkotott tételek minden magyar borvidékről.
A Balatoni borrégiót hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. A borkatedrálisban ez a borrégió is bemutatkozik, és megismerheti a vendég a vidék kiváló borászainak alkotásait.
A fotón a Balatoni régió pinceágából két tétel: Barcza Bálint, Nászéjszakák Bora Nagy-Somlóról és a legutóbbi „Év bortermelője” Borbély Tamás, Tomaj-Badacsonyi Rózsakő-Olaszrizling-Kéknyelű cuvée-je.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: szappanos.benedek@gmail.com
 
Tájoló
 
A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Balassagyarmat, Cegléd, Déva (Románia), Eperjes (Szlovákia), Gyergyószentmiklós (Románia), Hatvan,
Kassa (Szlovákia), Lakitelek, Miskolc, Muraszombat (Szlovénia), Nagymarton (Ausztria), Nagyszőlős
(Ukrajna), Óbecse (Szerbia), Pozsony (Szlovákia), Sárospatak, Szarvas, Tarpa, Újvidék (Szerbia),
Vác, Zombor (Szerbia).
(Folytatása következik)
 
Sportjátékok
 
XIV. Fedák Sári-Ultibajnokság Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Lakiteleki Népfőiskola, a Magyar Ultiszövetség és a Nemzeti Fórum közös szervezésében a Fedák Sári-Ultibajnokságot, a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey-házában.
A versenyen több mint félszáz ultis mérte össze tudását csapatban és egyéniben egyaránt. A végeredmény az alábbiak szerint alakult:
I. helyezett csapat – Rákosmente 1;
II. helyezett csapat – Kecskemét 3;
III. helyezett csapat – Budapest.
I. helyezett egyéni – Duzmath Lajos;
II. helyezett egyéni – Mózes György;
III. helyezett egyéni – Janek József.
A Fedák Sári-vándorkupát az egyéni első helyezett vihette haza. Köszönjük az Magyar Ultiszövetség elnökének, Muzslai Róbertnek és munkatársainak a sportszerű hangulatot.
 
Gyarmati Dezső Tanuszoda
 
A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magába foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: keddtől–péntekig: 15.00-22.00 és szombat–vasárnap: 10.00-22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit!
 
Ligetszépe Gyógyászat
 
A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomagajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (4500 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén
LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (6500 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugármasszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia
(30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra). A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők.
A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa/reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00–18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ: 06-76-549-053
 
Épületek
 
Széchenyi-házA Népfőiskola Alapítvány 1992-ben három épületben kezdte meg a működését, ezek egyike volt a Széchenyi-ház.
A Szent István-kápolna felőli bejárat vezet fel az emeletre, ahol több terem, irodák mellett az Emigrációs Gyűjtemény és Könyvtár is megtalálható.
A Széchenyi-előadóterem hetven személy befogadására alkalmas. Az Emigrációs Gyűjtemény részét képezi a tizenkétezer kötetes könyvtár és az olvasóteremként, illetve tárgyalóként is működő Mindszenty-emlékszoba.
A Széchenyi-épület másik oldalán, a Nemzeti Panteon felőli részén négy oktatóterem, a Kösöntyű Néptánc-csoport táncterme és egy akadálymentesített mosdó található.
 
Útjelzők
 
Versailles, Trianon kastély, 1631 km – Békediktátum, 1920. VI. 4.
Nagyszalonta, 187 km  – Arany János (1817–1882) szülővárosa
Kiskőrös, 75 km – Petőfi Sándor (1823–1849) szülővárosa
Szelmenc, 478 km – A kettévágott falu
Szőreg, 92 km – Rózsaünnep, Rózsamúzeum
Celldömölk, 261 km – Apáczai Kiadó
(Folytatása következik)
 
Vaspatkó Lovarda
 
A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem 150 kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős  és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovas polgárőr képzésnek is.  A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: rolandkeseru33@gmail.com
 
Kincsem Fogadó
 
A felújított épületben 2019 óta működő Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba található. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
A Kincsem Fogadó elérhetősége: 06-76-549-050
 
Footgolf
 
A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: arnoldmolnar7@gmail.com
 
 
A Hungarikum Liget összeállítás a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült.
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: hungarikumliget@gmail.com
 
Forrás: MH
(2021.11.24.)