Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Hiába kérték, nincs magyar felirat a kolozsvári karácsonyi vásáron

Óriáskerék van, létszámkorlát van, magyar felirat nincs.

Az RMDSZ kérése ellenére nem helyeztek el magyar feliratot a Kolozsvár Főterén pénteken este megnyílt karácsonyi vásár szervezői.
 
A tavaly elmaradt rendezvényre idén csak a Covid-igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be (kivéve a gyerekek 12 éves korig), emiatt már a nyitás után hosszú sorok kígyóztak a beléptető-kapuk előtt. A vásárban felállított faházikókban kézműves termékeket, ékszereket, ruhát, ajándéktárgyakat, édességet forgalmaznak, több lacikonyha is működik, emellett óriáskerék is várja a szórakozni vágyókat.
Egyébként létszámkorlát is van, egyszerre 2000 beoltott vagy a betegségen átesett személy tartózkodhat a Főtéren. Magyar feliratra azonban nem futotta a rendezvény szervezőitől.
 
A többnyelvűségért síkra szálló Musai–Muszáj akciócsoport napokkal ezelőtt felkérte az RMDSZ-t, hasson oda, hogy a karácsonyi vásárban legyenek magyar feliratok, legyen magyar nyelvű weboldala és programfüzete a rendezvénynek, a látogatók számára játsszanak magyar nyelvű karácsonyi dalokat is a román, német, angol és roma énekek mellett.
 
Rácz Béla Gergely, a városi tanács RMDSZ-es frakcióvezetője péntek este, a hivatalos megnyitón való részvétele után közzétett Facebook-bejegyzésében csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a többszöri megkeresés és a felajánlott segítség ellenére nem fogadja magyar felirat a vásárra kilátogatókat. „A jövőben az RMDSZ kolozsvári frakciója nem támogat olyan, a városháza által kiszervezett tömegrendezvényt, amely nem kommunikál magyarul is” – szögezte le bejegyzésében az önkormányzati képviselő.
Rácz Béla Gergely a kolozsvári Szabadság napilapnak nyilatkozva elmondta, számonkérték a rendezőktől a mulasztást, a válasz pedig az volt, hogy a sietség miatt nem volt már idő a magyar feliratok kinyomtatására és elhelyezésére.
 
Forrás: kronika.ro
(2021.11.28.)