Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A konzervatívok a szuverén államok unióját akarják

Amint már beszámoltunk róla, megkezdődött szombaton Varsóban az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozó elnevezésű konferenciája, amelyen az Európai Unió jövőjéről, valamint a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről is egyeztetnek.
A konzervatív vezetők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba.

 
A tárgyalások szünetében a PiS négy EP-képviselője tartott sajtóértekezletet. Tomasz Poreba képviselő közölte: a következő hónapokban egy sor szakértői konferenciát terveznek, amelyeken "egységes víziót" dolgoznak ki az EU jövőjéről.
 
Úgy látta: a jelenlegi uniós vita egyoldalú, kizárólag arról szól, hogy a jövőt az európai szuperállam, a föderalizált EU jelenti, a konzervatívok viszont "teljesen más uniót akarnak, a hazák, a szuverén államok unióját", amelyben jobban szóhoz jutnak a kormányaikat demokratikusan megválasztó állampolgárok.
Az EU működéséről szóló új "diagnózis" megtalálását, a konzervatív pártok együttműködésének szorosabbá tételét Poreba is a varsói találkozó fő céljának nevezte. A konzervatív pártokat egyesítő új EP-frakció esetleges megalakulása iránt érdeklődő újságírói kérdésre kijelentette: "a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden".

Radoslaw Fogiel, a Jog és Igazságosság párt helyettes szóvivője a sajtóértekezleten leszögezte: a konzervatív pártok különböznek egymástól, de keresik az őket összekötő témákat. Példaként az uniós alapszerződések iránti tiszteletet is említette. A Le Pen állítólagos oroszbarát irányultságát felvető újságírói kérdésre Fogiel aláhúzta: "ellentétben sok politikushoz az Európai Néppárt és a szociáldemokraták soraiból, a francia politikus nem dolgozik az orosz energetikai cégeknél".
 
Forrás: MTI
Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j2) részt vesz az európai konzervatív pártvezetők munkaülésének második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én. Középen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke, mellette Mateusz Morawiecki (j3) lengyel kormányfő, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje (j), valamint Zdzislaw Krasnodebski, a Jog és Igazságosság EP-képviselője (b3), Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke (b2) és Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek párt vezetője (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
(2021.12.04.)