Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása című alkotás kapta a RETÖRKI különdíját

A különdíjat, Nyári Gábor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója adta át.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal  ,valamint a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen hirdette meg a Lakiteleki Filmszemlét, Sára Sándor emlékezetére.
 
A Filmszemlén, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) 150.000 Ft-os különdíját az „Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása” című alkotás kapta. (Rendezője: Major Anita)
 
A különdíjat, Nyári Gábor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója adta át.
 
Az „Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása” című filmről
 
A gernyeszegi Teleki-kastély a XXI. századi erdélyi főnemesi jóvátételi kálvária fontos állomása. A hányatott sorsú Teleki család 1949 után végigjárta az erdélyi arisztokrácia útját: Teleki Mihály gróf, a kastély utolsó ura a Duna-delta lágerében töltött „büntetése” után döghúst fuvarozott; a sáromberki kastélyban élő családtagok a Teleki Téka szűkös folyosóján éltek évekig. Mégis volt visszaút.
 
A XX. Lakiteleki Filmszemléről
 
 A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XX. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 178 alkotás érkezett. Az előzsűri (2021. október 12-13.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 34 alkotás jutott. A Szemlének 2021. november 16 és 19 között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.
 
A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője.
 
A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Bakos Edit az Art-Mozi Egyesület tiszteletbeli elnöke; Baranyai Gergely szabad bölcsész; Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző Központ igazgatója, a Médiapiac kiadóvezetője; Dippold Pál író, a Magyar Hírlap szerkesztője; Dizseri András újságíró, a Retro Rádió hírszerkesztője; Dulai Sándor a Szabad Föld újságírója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára; Ékes Ilona a ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke; Farkas György rendező, producer; Fehér István Lakitelek alpolgármestere, egyetemi tanár; Gazsó L. Ferenc író, újságíró; Gálfalvi György író, a Népfőiskola kurátora; Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész; Házi Balázs történész, a RETÖRKI kutatási munkatársa, felelős szerkesztő; Havasi János a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós igazgatója;  Hévizi Róbert a Nemzeti Művelődési Intézet Partnerségi Központ vezetője; Kecsenovity Egon vegyész, doktorjelölt Szegedi Tudományegyetem; Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas filmes szakember, egyetemi oktató, az NKA Filmszakmai Biztottságának tagja; Lakatos Iván filmrendező-producer; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke; Kárpáti Árpád közművelődési és ifjúsági szakértő; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos igazgatója; Matkovics Annamária színművész; Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Nagy Dóra publicista, politológus, az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért elnöke; Novák Emil Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori feladatokkal megbízott általános rektor-helyettese; Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója; Ökrös Csaba a Petőfi Népe főszerkesztője; Pácsa Laura kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató; Pilhál György a Magyar Nemzet főmunkatársa; Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, az egyetem adjunktusa; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas operatőr-rendező; Siklósi Beatrix a Kossuth Rádió csatornaigazgatója; Szabó Attila rendező-operatőr; Szobolits Béla Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező; Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tóth István Zoltán a Hír TV főszerkesztője; Tóth Klára Balázs Béla-díjas filmesztéta; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila Aranyszem-díjas operatőr, rendező; továbbá Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, és Nagykőrös iskoláiból álló, 200 fős diákzsűri, valamint a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (vezetője: Borsó Tibor) és a mezőörsi Gróf Széchenyi István Népfőiskola (vezetője: Szabó Gyula) képviselőiből álló közel 60 fős zsűri, illetve Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek képviselőinek különdíját közel 80 nyugdíjas ítélte oda.
 
A díjakat Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke; Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, valamint a zsűri tagjai adták át.
 
Forrás: retorki.hu
(2021.12.01.)