Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A borok királyára, a szőlők fejedelmére emlékeztek Lakiteleken

Lezsák Sándor a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy az alföldi régióban több mint ezer éves hagyománya van a borászatnak. Mathiász János kiemelkedő személyisége a térségnek, aki erősen kötődött az itteni vidékhez, egyfajta genius loci.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Mathiász János Borrend a világhírű tudós halálának 100. évfordulóján koszorúzással tisztelgett Mathiász János előtt a Hungarikum Ligetben található mellszobránál december 3-án, pénteken.
 
A neves szőlőnemesítő a filoxéra vész idejében hazánk és Európa szőlészetének és borászatának megmentőjeként végezte munkáját. Ezért munkássága a „Világörökség” szerves részévé vált és a Magyar Nemzeti Értéktárba került. Korszakalkotó szőlőnemesítő munkát végzett, 3700 új fajtát hozott létre elhivatott alkotásvággyal. Számtalan csemegeszőlő-fajtát kísérletezett ki, közülük ma is népszerű a szőlőskertek királynője és a csabagyöngye.
 
A megemlékezésen Lezsák Sándor a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy az alföldi régióban több mint ezer éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borászatnak. Mathiász János kiemelkedő személyisége a térségnek, aki erősen kötődött az itteni vidékhez, egyfajta genius loci. Mellszobra méltán kapott helyet a Hungarikum Liget - Nemzeti Panteonjában, emlékét ápolni, vívmányait becsülni, alkotásvágyát, elhivatottságát tovább kell vinni a magyarságnak - véli.
 
Dabasi Gábor helyi borász a tudósról elnevezett borrend tiszteletbeli nagymestere a megemlékezésen többek között elmondta: a 83 éves korában elhunyt tudós számtalan vívmányával fejlesztette, előbbre vitte a homoki szőlőkultúrát. Fajtagyűjteményével átmentette és a filoxéra járvány után újratelepítette a szőlőket számos borvidéken. Neki köszönhetően értékelődött fel a homokos területek szőlőtermesztésre alkalmassága. Szőlőskertjéből évente közel egymillió fajtiszta szőlővesszőt vittek a Duna-Tisza köze gazdaságaiba. Borai több mint 280 aranyérmet kaptak szakmai megmérettetéseken úgy, hogy abban az időben a versenyeken csak 1 bor kaphatott első helyet.
 
Mathiász Tivadar
a koszorúzáson köszönetet mondott településeknek, kutató intézeteknek, borrendnek, a hegyközségnek, a szőlőnemesítő munkásságának ápolásáért. Mint mondta, mindig szívesen jön Lakitelekre, a Népfőiskolára, a Hungarikum Ligetbe, ahol gondozzák, bemutatják a magyar értékeket, köztük a bor és szőlőkultúrát. A Magyar Borok Katedrálisa is ezt a célt szolgálja, ahol meg lehet kóstolni a mai pincék „termését”. Hálás, hogy a lakiteleki Népfőiskola - Nemzeti Panteonjában dédapjának kőbe vésett emléket állított. Majd hozzátette: Mathiász munkássága a futóhomokban él tovább, ahol maradandóbb lesz, mintha márványba vésték volna - mondta a leszármazott.
 
Forrás: MH
(2021.12.09.)