Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére

A Nyugatnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak - most azonnal, ahelyett, hogy tőlünk követelne ilyeneket - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön tartott hagyományos év végi sajtótájékoztatóján, amin  a járványhelyzet miatt csak 507 újságíró vehetett részt. 
 
Oroszországban idén várhatóan 4,5 százalékos lesz a GDP-növekedés - jelentette ki Vlagyimir Putyin.
 Oroszország nemzetközi tartalékai az elnök szerint elérték a 625,5 milliárd dollárt.
Az infláció az év végére várhatóan eléri a 8 százalékot. Putyin elismerte, hogy ez több a vártnál. A reáljövedelem növekedése átlagosan 3,3 százalékos.
 A munkanélküliség a jelenlegi 4,3 százalékról az év végére 4,4 százalékra növekedhet. Ez az érték a koronavírus-járvány előtt 4,6-4,7 százalék volt.
 
"A (koronavírus-járvány miatt) kihívásokkal és kényszerű megszorításokkal szembesülő gazdaságunk mindazonáltal bebizonyította, hogy mozgékonyabb és felkészültebb a sokkhatásokra, mint a világ számos fejlett gazdasága, még a G20-csoporton belül is" - hangoztatta az elnök.
 
Elmondta, hogy a járvány terén a kollektív immunitás szintje 59,4 százalék. Kifejezte reményét, hogy az év első vagy második negyedében sikerül elérni a 80 százalékot. Rámutatott, hogy néhány országban a 90-95 százalékos védettségi szint elérését tűzték ki célul.
 
Mint mondta, idén országos éves rekord született a lakásépítésben, elérve a 90 millió négyzetmétert.
 
FEGYVER
 
"Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Fenyegetünk mi bárkit is?" - kérdezte az elnök.
"Oroszország túl nagynak tűnik a Nyugat számára, csak ez lehet a magyarázata a rá nehezedő állandó nyomásnak" - mondta Putyin, aki ismételten elfogadhatatlannak nevezte a NATO keleti bővítésének folytatását.
 
Oroszországban az a benyomás alakult ki, hogy Ukrajnában egy harmadik hadművelet van előkészületben a Donyec-medence ellen.
 Putyin szerint Oroszországot arra figyelmeztetik, hogy ne avatkozzon be, de Moszkvának reagálnia kell. Elmondása szerint Oroszország és a Krím újraegyesítése nem szerepelt a napirenden az Ukrajnában Viktor Janukovics elnök ellen 2014-ben elkövetett államcsíny előtt. Janukovics pedig az ellenzék minden követelését elfogadta, három uniós ország kezessége mellett - emlékeztetett.
 Mint fogalmazott, az ukrán állam létrehozásakor a bolsevikok történelmi orosz területeket nyomtak bele Ukrajnába, átadva neki a Donyec-medencét is.
 
GAZPROM
 
Nem a Gazprom orosz gázipari vállalat felelős az európai gázárak meredek emelkedéséért - jelentette ki Vlagyimir Putyin.
 Az ezzel ellentétes állításokat hazugságnak és rágalomnak nevezte.
"A Gazprom a hatályos szerződések alapján a partnereink által igényelt teljes mennyiséget leszállítja. És a teljes mennyiségen felül közel 12 vagy 20 százalékkal növelte a távoli külföldre irányuló szállításokat" - mondta az orosz vezető.
Hozzátette, hogy a Gazpromnak teljesítenie kell a hosszú távú megállapodásokból eredő kötelezettségeit, mielőtt a spotpiacokra szállítana. Mint mondta, azok az országok, amelyek megkötötték a szerződéseket, mint például Németország, most sokkal alacsonyabb árakat élveznek, és így másoknak - Putyin szerint Ukrajnának - nyereségesen adhatják el a gázt.
 
KÍNA
 
Oroszország és Kína együttműködik a biztonság területén, így a csúcstechnológiájú fegyverek közös fejlesztésében is - jelentette ki Vlagyimir Putyin.
 Hozzátette, hogy a két ország között kooperáció van az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is. Az orosz és a kínai fegyveres erők közös gyakorlatokat tartanak, közösen vesznek részt nemzetközi katonai játékokban, valamint tengeri és légi járőrözésben. Putyin szerint a két ország "abszolút átfogó, stratégiai jellegű partnerséget" alakított ki, amely komoly stabilizáló tényező a nemzetközi színtéren.
 
A Donbasszról is kérdezték az elnököt

 
Az ukránok Oroszországot hibáztatják az országukban kialakult helyzetért, és sokan azt mondják, hogy Ukrajna már háborúban áll Oroszországgal - mondta az újságíró. Ami Donbasszt illeti, az elnök szerint az ott élő embereknek kell dönteniük a jövőjükről. Oroszország nem részese a konfliktusnak, ellentétben azzal, amit egyesek állítanak. Azoknak az ukránoknak, akik Oroszországot hibáztatják a problémáikért, inkább a saját választott tisztségviselőiket kellene felelősségre vonniuk.
 
Meg tudja ígérni, hogy Oroszország nem fog megtámadni más nemzeteket? - érkezett a kérdés angol nyelven.
 
Oroszország cselekedetei az őt fenyegető veszélyektől függnek - válaszolta az elnök.
 Jelen pillanatban úgy vélem, hogy a NATO további európai bővítése elfogadhatatlan lenne, mert az veszélyeztetné Oroszország nemzetbiztonságát.
 Az Egyesült Államok például soha nem tűrné el, hogy rakétarendszereket telepítsenek a határai közelébe - mondta. Mi történne, ha Mexikó és az Egyesült Államok között valamilyen történelmi sérelem miatt megromlana a viszony, és Mexikó ellenségessé válna? Putyin hozzátette, hogy a NATO becsapta Oroszországot, amikor megígérte, hogy nem terjeszkedik az orosz határ felé, és a blokknak kell foglalkoznia az orosz aggodalmakkal.
Ez az álláspont olyan világos, mint a nap, mondta az elnök, de a Nyugat úgy tesz, mintha nem értené.
 
Újabb angol nyelvű kérdés: Ön szerint a Nyugat mit nem ért Oroszországgal kapcsolatban?
 
A "partnereink" nyilvánvalóan azt gondolják, hogy Oroszország túl nagy - mondta Putyin.
Ez valószínűleg azért van, mert a múlt nagy európai birodalmai már nem léteznek, és az európai nemzetek most kisebbek.
 Oroszország mindent megtett azért, hogy a Nyugat barátja legyen, és felfedte nukleáris titkait a nyugati tisztviselők előtt. Ez nem volt elég?
 Miért kellett közvetlenül azon dolgozniuk, hogy még jobban ártsanak Oroszországnak azzal, hogy támogatták a terrorizmust a Kaukázusban? Aztán jött a NATO öt hullámban történő bővítése és Oroszország aggodalmainak teljes figyelmen kívül hagyása. Oroszország csak biztonságban akar lenni, hangsúlyozta Putyin.
 
Forrás: mti.hu, oroszhirek.hu
(2021.12.23.)