Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Tiltakoznak a holland mérnökök, amiért Timmermans tiszteletbeli doktori címet kap

A mérnökök tiltakozásul leadják diplomájukat, amikor a TU Delft januárban tiszteletbeli doktori címet adományoz Frans Timmermans klímapápának. A Nem adományozunk díszdoktori címet Timmermansnak a TU Delftről című petíciót közel ötezren írták alá.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke január első heteiben díszdoktori címet kap a Delfti Műszaki Egyetemtől, amely a politikus energetikai átállás terén elért társadalmi eredményeire hivatkozva döntött így – számol be a de Gelderlander holland lap. Jan Asselbergs, a TU Delft egykori végzőse szerint elfogadhatatlan, hogy az egyetem tiszteletbeli doktori címet adományoz valakinek, aki ostobaságokat beszél az energetikai átállásról.
 
„Timmermans nem tudós, hanem egy ravasz politikus”
 
A Delfti Műszaki Egyetem mintegy harminc öregdiákja levelet írt Tim van der Hagen rektornak, hogy változtassa meg a döntést, az egyetemen végzett Egbert de Beyer úgy fogalmazott, Timmermans nem tudós, hanem egy ravasz politikus.
Beyer egyben megkérte az egyetemet, hogy Timmermans díszdoktori címének átadása után őt töröljék a mérnöki diplomások listájáról.
 
A TU Delft szóvivője azt mondta, a díszdoktori cím társadalmi és nem pedig tudományos eredményekért jár. De Beyer azt mondta, nem lát ebben mást, mint egy baloldali trükköt, amelynek célja finanszírozás szerzése. De Beyer emellett erős kételyeket fogalmaz meg a Timmermans által a nyilvánosság előtt gyakran hangoztatott, a szén-dioxiddal kapcsolatos „populista kijelentésekkel” kapcsolatban, amelyek szerint a CO2-mentes társadalmat szélmalmokkal és napelemekkel kell megvalósítani mindenütt.
 
Úgy véli, hogy a TU-nak nagyobb teret kellene adnia a kételyeknek és a kritikus gondolkodásnak az éghajlati válsággal kapcsolatban.
 
„A tudomány alapja, hogy kritikusan gondolkodjunk az elméletekről, és lehetőség szerint megcáfoljuk őket” – hangsúlyozta. Kiemelte: Timmermans nem ért az atomenergiához, és olyan kijelentéseket tesz, amelyeknek semmi valóságalapja nincs, ezzel pedig valójában akadályozza az energetikai átállást.
 
Jan Asselbergs is határozottan ellenzi a kinevezést, és kész lemondani a címéről. November végén petíciót indított, amelyet már közel 5000 ember írt alá.
 
Hangsúlyozta: „ez szégyen az egyetemre, mint tudásintézményre nézve.”
 
Forrás: hirado.hu
(2022.01.03.)