Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Megállapodtak az atomhatalmak – a nukleáris fegyverek csak védelmi célokat szolgálnak

Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben megerősítik, hogy ellenzik nukleáris arzenáljaik támadó célú felhasználását. Emellett ígéretet tettek arra, hogy együtt fognak dolgozni a nukleáris leszerelésen.
 
“Megerősítjük, hogy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad vívni” – áll a hétfőn kiadott nyilatkozatban. “Mivel a nukleáris fegyverek használata messzemenő következményekkel járna, azt is megerősítjük, hogy a nukleáris fegyvereknek – amíg léteznek – védelmi célokat kell szolgálniuk, elrettenteni az agressziót és megelőzni a háborút.”
 
Az öt aláíró fél közölte, hogy továbbra is betartják “két- és többoldalú atomsorompó-, leszerelési és fegyverzetellenőrzési megállapodásaikat és kötelezettségvállalásaikat”, és azt állították, hogy egyik atomfegyverük sem irányul sem egymás, sem más állam ellen.
 
A P5-ök néven ismert öt állam nem az egyetlen a világon, amelyik atomfegyverrel rendelkezik. Indiának és Pakisztánnak is van ilyen fegyverzete, és nem hivatalos információk szerint Izraelnek is van nukleáris arzenálja. Észak-Korea is több nukleáris eszközt tesztelt már.
 
A hétfői nyilatkozat egy olyan időszakban született, amikor egyes atomhatalmak közötti kapcsolatok történelmi mélyponton vannak.
 
Oroszország és az Egyesült Államok régóta vitatkoznak az amerikai atomfegyverek európai telepítése miatt, és a washingtoni törvényhozók nemrégiben azzal vádolták Moszkvát, hogy Ukrajna “lerohanását” tervezi – amit a Kreml visszautasított -, a kongresszusban egyesek még atomháborúra is felszólítottak, ha erre az invázióra sor kerülne.
 
Forrás: oroszhirek.hu
Fotó: archív
(2021.01.03.)