Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Magyarok és lengyelek közös hőséről, Esterházy Jánosról készült film

A felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról szóló filmben a nézők találkozhatnak Esterházy János lányával, valamint testvérének gyerekeivel is.

Triptichon, Esterházy János élete és öröksége címmel háromrészes dokumentumfilmet tűzött műsorára a Duna Televízió. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók támogatásával készült filmsorozat Esterházy János rendkívüli élettörténetét mutatja be, egy olyan férfiét, aki képes volt meghalni azért, amiben hitt. A felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról szóló filmben a nézők találkozhatnak Esterházy János lányával, valamint testvérének gyerekeivel is.

„Esterházy Jánosé egy rendkívüli élettörténet. Az ő élete az emberi nagyság, méltóság, élete utolsó 12 évében pedig a szentségnek olyan tanúságtétele, amivel egész eddigi pályafutásom során nem találkoztam. Nem ismerek hozzá hasonló embert és az övéhez hasonló történetet” – mondta  az M1 Ma reggel című műsorában a film producere, Csányi János, aki Zsigmond Dezső rendező és Molnár Imre történésszel készítette el a Triptichon, Esterházy János élete és öröksége című háromrészes dokumentumfilmet.

A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy János minden szenvedővel közösséget vállalva zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta.

Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók támogatásával készült filmsorozatban nem csak a közvetlen történelmi tényeket tárják fel. „Olyan emberekhez sikerült eljutnunk, mint a lányához, akivel Olaszországban forgattunk. Bár betegsége miatt már nem tudta szavakban felidézni édesapja alakját, de ez a meg nem szólalás is nagyon jelképes volt, hiszen Esterházy János élettörténetét is elhallgatták több, mint fél évszázadon át. De forgattunk Lengyelországban is Esterházy János testvérének, Máriának leszármazottaival” – mondta Zsigmond Dezső rendező az M1 stúdiójában.