Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A cserepet leszedik a házakról, a lopott száraz gerendákat és a léceket eltüzelik Délvidéken a migránsok

Szíriából jöttem, két hónapja vagyok itt. Át akarok jutni a határon, de a magyar és a román rendőrök visszaküldenek minket a szerbiai részre. Mi azonban tovább próbálkozunk – vallotta be az egyik migráns a szabadkai befogadóközpontban. Több mint 200 migráns tartózkodik ebben az intézményben, szinte mindegyikük egyedülálló férfi. Egyesek közülük bizniszt is indítottak.

A létesítményben kétszáztól is több illegális bevándorló tartózkodik, ami átlépi a kapacitásokat – tudta meg a Pannonrtv stábja a központ vezetőjétől. Migránsokból azonban nemcsak itt, hanem a szerb-magyar határszakaszon elhelyezkedő településeken is bőven akad. A stáb Szabadka mellett, Horgoson, Majdányon és Rábén is járt.
 
A szabadkai befogadóközpontban egyesek közülük már bizniszt is indítottak, különféle termékeket árusítanak az egyik lakókonténerben, így akinek van pénze, annak nem kell a boltig sétálnia, ha valamit venni akar. Az illegális bevándorlóknak egyébként napi három étkezést és orvosi ellátást is biztosítanak az illetékesek.
 
Siniša Marković, a szabadkai befogadóközpont vezetője: „A szabadkai befogadóközpontban 206 személy tartózkodik, ez a kapacitásunk felett van, de olyan döntés született, hogy minél többet fogadjunk be ebben a hideg, téli időben. Itt mindenük megvan, és így nem kell fölöslegesen a városban sétálniuk és így tovább.”
 
Migránsokkal azonban Horgoson is lehet találkozni, főként a határ-menti elhagyatott épületekben, de így van ez Majdányon és Rábén is, ahol az illegális bevándorlók továbbra is sok gondot okoznak - mesélte az egyik falubeli. Ábrahám József: „A cserepet leszedik a házakról, a száraz gerendákat és a léceket tüzelik fel. Most Rábén is meggyújtottak egy melléképületet, és le is égett. Rábén a kaszárnyában is sokan vannak.”
 
Nemcsak a kaszárnyában, hanem a Majdány és Rábé közötti raktárépületben is sok migráns húzódik meg. „Szíriából jöttem, két hónapja vagyok itt. Németországba szeretnék menni, de a magyar és a román rendőrök visszaküldenek minket ide. Mi azonban tovább próbálkozunk.”
 
A helyiek szerint Majdány és Rábé környékén továbbra is több száz migráns tartózkodik.
 
Forrás: panonnrtv.com
(2022.01.10.)