Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info

Loptak, verekedtek, néha kések is villantak

Kijárhatnak a migránsok a délvidéki, zombori befogadóközpontból.

Bár azt eredetileg csak bevándorló családok részére hozták létre, jelenleg a zombori befogadóban kizárólag egyedülálló férfiak tartózkodnak.
Az illetékesek elmondása szerint csak az arab országokból érkezőket fogadják, az egyes népcsoportok közötti összetűzések elkerülése érdekében pakisztániak vagy afgánok nincsenek a zombori befogadóközpontban.

 
Reggel 8 óra körül még nemigen van mozgás a zombori befogadóközpont környékén. A migránsok később kelnek, a reggelit is 9 és 10 óra között kapják.
 
A zombori befogadóközpont illetékesei sem tudták pontosan megmondani a délvidéki Pannon RTV szerkesztőinek, hányan is tartózkodnak jelenleg ott. A helyiek állítása szerint több százan vannak, és még szintén több százan különféle tákolmányokban vannak elszállásolva. Mint ahogyan korábban sem, most sincs kerítés a befogadóközpont hátsó részén. Szemmel láthatóan sok a migránsok által kivágott és megcsonkított fa, a nagyobb ágakat levágják, lefűrészelik, szétdarabolják, sütésre, főzésre, melegedésre használják. És mivel nem jut mindenkinek ennivaló a befogadóközpontban, úgy találják fel magukat, ahogy tudják. Bárányokat lopnak, és azokat a hóban levágják.
 
A zombori befogadóközpont illetékesei később alaposan átvizsgálták az aznapi nyilvántartást, ebből kiderült, hogy január 5-én pontosan 656 migráns tartózkodott ott. Szírek és palesztinok kisebb csoportja éppen összecsomagolt és útnak indult. Úgy gondolták, ezúttal talán majd sikerül eljutniuk Németországba. Mint mondták, sokuk családtagjainak korábban már sikerült illegálisan eljutniuk oda:
„- Németországba a családomhoz szeretnék eljutni. Ők is Szíriából mentek Németországba. Ott munkát vállalnék, és szeretnék egy teljesen új életet kezdeni.
- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Igen, de mindig elkaptak és visszaküldtek Szerbiába.
- Hova mész most, Horgos felé, vagy?
- Bezdán felé. Bezdánba, igen. A határra.”
 
A befogadóközpont körül élők biztonságérzete érdekében egy rendőrfurgon folyamatosan jelen van az egykor szebb időket megélt üdülőtelep játszótere környékén. Amíg a migránsok ébredeznek, a befogadóközpont környékén élők igyekeznek bevásárolni a helyi kisboltban, később már nemigen mernek kimenni az illegális bevándorlók miatt: „Nagyon sokan vannak. Mi kénytelenek vagyunk korán eljönni a boltba, később nem tudunk. Idekinn gyülekeznek és egyikük sem hord védőmaszkot. Nem is értem, őket senki sem ellenőrzi.”
 
Az illegális bevándorlók között gyakoriak voltak a nézeteltérések, loptak, verekedtek, néha kések is villantak - tudtuk meg a táborlakóktól. Ennek elkerülése érdekében a zombori befogadóközpontba csak az arab országokból érkezőket, főleg a szíreket, irakiakat és palesztinokat engedik be, akik regisztráltak Szerbiában. Afgánok, pakisztániak és fekete-afrikaiak nem mehetnek a zombori befogadóba. Az ott tartózkodó illegális bevándorlóknak napi háromszori étkeztetést, tisztálkodási lehetőséget és orvosi ellátást is biztosítanak. Ezekért cserébe a migránsoknak részt kell vállalniuk a takarításban. Az udvaron egy sátor alatti rögtönzött dzsámit is kialakítottak az illegális bevándorlók részére.
 
Forrás: pannonrtv.com
(2022.01.12.)