Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG TÁRGYALJA AZ IMÁDKOZÁS MIATT ELBOCSÁTOTT EDZŐ ÜGYÉT

Az amerikai bíróság elfogadta a vallásszabadságot, miután korábban elutasította azt.

Joe Kennedyt, aki a seattle-i Bremerton High School edzőjeként dolgozott, elbocsátották állásából, és az iskola beperelte, mert a meccsek után elmondott egy 15 másodperces imát a futballpályán térdelve.
 
Egy 2015-ös panaszban a Bremerton School District „problémásnak” nevezte Kennedy imáiban és lelkesítő beszédeiben szereplő „nyilvánosan vallásos utalásokat” , és azt követelte, hogy az edző ehelyett „a megfelelő témákra összpontosítson, mint az egység, a csapatmunka, a felelősség [és] a biztonság”.
 
„A tanulókkal folytatott beszélgetései nem tartalmazhatnak vallásos megnyilvánulásokat, beleértve az imát is. Teljesen világi jellegűnek kell maradniuk, hogy elkerüljék a csapattagok elidegenedését” – döntött a kerület.
 
Kennedyt felfüggesztették, majd elbocsátották pozíciójából, mert nem volt hajlandó betartani a vonalat, és a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott fellebbezést 2019-ben elutasították. Pénteken azonban a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy végre elfogadja az ügyet.
 
Kelly Shackelford képviseli Kennedyt, aki nyilatkozatában kijelentette, hogy „egy tanár vagy edző sem veszítheti el az állását azért, mert nyilvánosan kifejezi hitét”.
 
„E fontos ügy elbírálásával a Legfelsőbb Bíróság megvédheti minden amerikai jogát, hogy büntetéstől való félelem nélkül magánjellegű vallási kifejezést folytasson, beleértve a nyilvános imádságot is” – jelentette ki.
 
Az Amerikai Egyesült Államok az Egyház és az állam szétválasztásáért vezetője, Rachel Laser azonban azzal érvelt, hogy a tanulók úgy érezték, „edzőjük nyomást gyakorolt arra, hogy ismételten vegyenek részt nyilvános imában”, és azt mondták, hogy az iskolai körzetnek jogában áll Kennedyt elbocsátani az ügyben.
 
Forrás: RT