Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


AZ USA ÉS OROSZORSZÁG LEHETSÉGES KONFLIKTUSÁRÓL ÍR A NEW YORK TIMES

Az Egyesült Államok fontolgatja az ukránok felfegyverzését és felkelők kiképzését, ha Oroszország megszállja szomszédját- írja a New York Times pénteken, hozzátéve, hogy ez magában foglalhatja az ukrán harcosok felfegyverzését és kiképzését Európában.
 
Az újság szerint Joe Biden amerikai elnök láthatóan nem döntött arról, mit tenne kormánya abban az esetben, ha Moszkva megszállja a volt szovjet köztársaságot. Mindazonáltal kitart amellett, hogy a tisztviselők előálltak egy lehetséges amerikai válaszlépéssel arra az esetre, ha támadásra kerülne sor.
 
Washington nyilvánvalóan úgy véli, hogy Ukrajnának nincs esélye egy potenciális orosz megszálló erővel szemben egy nyílt csatában, és ehelyett az ukrán „gerillaháború” támogatására összpontosított olyan területeken, amelyeket Moszkva megszállhat – magyarázza a jelentés.
 
„Ha [Vlagyimir orosz elnök] Putyin jelentős katonai erővel megtámadja Ukrajnát, az amerikai és a NATO katonai segítsége – hírszerzés, kiber-, páncél- és légelhárító fegyverek, támadó haditengerészeti rakéták – jelentősen felgyorsulna” – mondta James Stavridis mondta az újságnak a haditengerészet négycsillagos nyugalmazott admirálisa, aki a NATO szövetségeseinek főparancsnokaként is szolgált.
 
„És ha ebből ukrán felkelés alakulna ki, Putyinnak rá kell jönnie, hogy miután két évtizeden át harcoltunk a lázadók ellen, tudjuk, hogyan kell felfegyverezni, kiképezni és energiával ellátni őket” – tette hozzá. Az admirális nyilvánvalóan az Egyesült Államok afganisztáni tapasztalataira támaszkodott.
 
Ott Washington először támogatta a szovjet csapatok ellen harcoló mudzsahedeket az 1970-es és 1980-as években, majd a tálibok elleni harcban találta magát, körülbelül két évtizeden át, majd tavaly meglehetősen sietős módon elhagyta az országot.
 
Amerika Ukrajnának nyújtott „katonai támogatása” „a Szovjetunió elleni afganisztáni erőfeszítéseinkhez képest csekélynek tűnhet” – mondta Stavridis. A New York Times szerint a terv magában foglalná a leendő felkelők kiképzését a közeli NATO-országokban, például Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, valamint fegyverekkel, logisztikai támogatással, orvosi felszerelésekkel és szentélyekkel való ellátását az orosz ellentámadások során. a gerillaharcosok.
 
A Fehér Ház néhány meg nem nevezett magas rangú tisztviselője az amerikai szövetségesekkel folytatott tárgyalásain is „világossá tette, hogy az ukránok a Pentagon nyílt segítségére és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos segítségére is számíthatnak.
 
Az Egyesült Államok egyelőre csak „védelmi” fegyvereket szállított Ukrajnának, köztük páncéltörő rakétákat, radarokat, kommunikációs berendezéseket és járőrhajókat, hogy elkerülje Oroszország provokálását. Ha Moszkva a megszállás mellett dönt, az Egyesült Államok támadófegyvereket és megfelelő kiképzést kínálna Kijevnek is – írja a lap.
 
Hozzáteszi, hogy a Biden-adminisztráció igyekszik kihasználni az Ukrajnával való esetleges konfliktusban az orosz csapatok veszteségeiből adódó politikai következményeket Moszkvára nézve. Evelyn N. Farkas, Barack Obama kormányának korábbi orosz, ukrajnai és eurázsiai védelmi miniszterhelyettese úgy véli, Washingtonnak ilyen helyzetben nem szabad megfognia Oroszországot.
 
A New York Times ugyanakkor elismeri, hogy maga a felkelés valószínűsége az egész terv gyenge pontja, különösen, ha Oroszország állítólag csak Ukrajna keleti részeinek megszállására korlátozódik, amelyek hagyományosan inkább Moszkvát, mint a Nyugatot támogatják.
 
A jelentés egy hete Oroszországgal, a NATO-val és az EBESZ-szel folytatott magas szintű megbeszélések után készült, hogy megvitassák Moszkva javaslatait Európa kollektív biztonságának javítására. Az Egyesült Államok és szövetségesei élből elutasították Oroszország kulcsfontosságú javaslatait.
 
A megbeszéléseket követően a Fehér Ház ismét azzal vádolta Oroszországot, hogy „ürügyet talál ki” Ukrajna megszállására – ezt Moszkva alaptalannak minősítette.
 
Fotó: Ukrán katonák amerikai Javelin rakétákkal használnak hordozórakétát az ukrajnai Donyeck régióban 2022. január 12-én tartott hadgyakorlatokon. ©  AP / Ukrán Védelmi Minisztérium Sajtószolgálata
Forrás: rt.com