Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az ellenzék mindig a brüsszeli elit érdekeit fogja képviselni Lengyelországban

Újabb adócsökkentéseket szavaztak meg a szejmben

A szejm szavazása után a szenátus elé kerülő csomagnak köszönhetően egy átlagos család 200-300 lengyel zlotyt (45-65 euró) spórolhat meg. Az ellenzék élesen kritizálta a csomagot, Mateusz Morawiecki miniszterelnök azonban nem hagyta szó nélkül a bírálatot. Lengyelország mellett a magyar kormány is adócsökkentésekkel és hatósági árak bevezetésével segít a családokon.
 
Februártól július végéig nullára csökken az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfája Lengyelországban. Lefaragták az üzemanyagok és a távfűtés után kivetett áfát is: előbbi 8 százalékra, utóbbi pedig 5 százalékra csökken. A szejm emellett arról is döntött, hogy meghosszabbítják a korábban bevezetett intézkedések hatályát, így az áram után továbbra is 23 százalék helyett csak 5 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni. A csomagnak köszönhetően havonta 200-300 lengyel zlotyval (45-65 euró) több maradhat egy átlagos lengyel családnál.
 
Az intézkedésről szóló szavazás előtt és a voksolás után is éles vita alakult ki az ülésteremben. Az ellenzék szerint nevetségesen kevés az az összeg, amit megspórolhatnak a családok. Mateusz Morawiecki miniszterelnök válaszul azt mondta, hogy nem meglepő az ellenzék képmutatása.
 
“Egy cég igazgatójának és a gazdagoknak ez az összeg valóban csak egy ebéd vagy egy új nyakkendő. Egy nyugdíjasnak ugyanakkor néhány napi bevásárlást, egy diáknak pedig többszöri étkezést jelent. Önöknek nagyon fáj, hogy mi törődünk ezekkel a hétköznapi lengyel családokkal. Csökkentjük az adókat, hogy az állam a lehető leghatékonyabban védekezzen az infláció, a globális válság ellen. És megvédjük a lengyeleket”, jelentette ki a miniszterelnök. Majd hozzátette, hogy a gyenge politikusok kifogásokat, a felelős politikusok pedig megoldásokat keresnek.
 
Leszögezte azt is, hogy senki nem akar visszatérni azokba az időkbe, amikor a most ellenzékben politizáló akkori államvezetés nem tett semmit a válság ellen.
 
“Emlékeznek mi volt akkor? Emlékeznek arra, hogy milyen intézkedéseket mutatott be a Lengyel Néppárt (PSL) és a Polgári Platform (PO)? 23 százalékkal növelték az általános forgalmi adót, hét évvel megnövelték a nők nyugdíjkorhatárát és bekebelezték a magánnyugdíjpénztárakat”, idézte fel Mateusz Morawiecki.
 
A lengyel miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy az ellenzék mindig a brüsszeli elit érdekeit fogja képviselni Lengyelországban.
 
“Szeretnék világosan fogalmazni. Önök mindent megtesznek azért, hogy magukat védjék és a brüsszeli elitet. Mi azonban a lengyelekre gondolunk, mert lengyel kötelezettségeink vannak és Lengyelország érdekei szerint cselekszünk. Mikor értik már meg, hogy a lengyelországi lakosok sokkal fontosabbak számunkra, mint egy bíró a luxemburgi bíróságról?”– tette fel a kérdést Morawiecki.
 
Lengyelország mellett Magyarország is az adók és a különböző terhek csökkentésével igyekszik kezelni a koronavírus okozta válságot.
Januártól adómentességet kapnak a 25 év alatti magyar fiatalok. A családok pedig még év elején visszakapják a tavaly befizetett személyi jövedelemadót és idén is folytatódik az évekkel ezelőtt bevezetett rezsicsökkentés. A nyugdíjasok folyamatosan visszakapják a 13. havi nyugdíjukat, amelyet a korábbi balliberális kormányok vontak meg. Emellett január elsejétől a minimálbér és a garantált bérminimum is megemelkedett Magyarországon. A kormány most az árakat is befagyasztotta: február elsejétől a kristálycukor, a búzaliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és egyes tehéntejek árát is azon a szinten kell rögzíteni, ahol tavaly október 15-én állt. Az üzemanyagok maximális árát már korábban rögzítették.
 
A magyar ellenzéki politikusok élesen bírálták az intézkedéseket. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a magyar közrádióban egy interjúban reagált a kritikákra.
 
“A baloldali pártok nem szavazták meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését. Teljesen ésszerűtlen dolgokat mond a baloldal és nem lehet rájuk számítani”, jelentette ki a magyar kormányfő.
 
Forrás: V4NA
(2022.01.17.)