Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Új nevek a kajak-kenu szövetség márványtábláin, díjazták 2021 legjobbjait

Az Arany érdemérmesek táblájára általában évente két név kerül fel. A magyar kajak-kenu sport legrangosabb elismerését ezúttal Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos és Csipes Ferenc edző érdemelte ki. Az év női kajakosa: Csipes Tamara, az év női kenusa: Balla Virág, az év férfi kajakosa: Kopasz Bálint, az év férfi kenusa: Adolf Balázs.

Négy új név került fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség dicsőségfalára, amelyen az örökös bajnokoknak, a mesteredzőknek és az Arany érdemérmeseknek állítanak emléket.
 
A keddi ünnepségen elhangzott, hogy még nem volt olyan esztendő, amikor öt nevet "kellett" felvésetni az örökös bajnokok közé. Márpedig szeptemberben négy új név került fel a táblára tokiói aranyérmének köszönhetően: Kárász Annáé, Kopasz Bálinté, Tótka Sándoré és a parakajakos Kiss Péter Pálé. Őket követve most feliratkozott Kiszli Vanda, aki a 2021-es maraton világbajnokságon, október elején megszerezte pályafutása ötödik - és hatodik - felnőtt vb-címét, ezzel ő lett a sportág 59. örökös bajnoka. Kiszli Pitestiben két aranyérmet szerzett, a normál távú egyesben sorozatban harmadszor állhatott a dobogó tetejére.
 
Az örökös bajnok címet az kapja meg, aki legalább öt világbajnoki címet szerez és/vagy olimpiai/paralimpiai aranyérmes lesz.
 
Kiszli Vandát minden idők legeredményesebb maratoni kajakosa, Csay Renáta méltatta, akinek a neve 2003-ban került a táblára.
"Sok versenyen és edzőtáborban voltunk együtt, a szemem előtt váltál ifjú versenyzőből rutinos sportolóvá, aki az utolsó métereken is képes extra teljesítményre." - mondta és személyes ajándékként egy pakli kártyát adott át utódának, "mert Vanda rabló römiben is kiváló".
 
A mesteredzők nevét rögzítő márványtáblára most került fel a K-1 200 méteren olimpiai bajnok Tótka Sándor edzőjének, Hüvös Viktornak a neve.
"Nem láttam még edzőt, aki ennyit foglalkozik a sportággal, beleássa magát az orvosi és más területekbe is." - méltatta a szakembert Hüttner Csaba szövetségi kapitány.
 
Az Arany érdemérmesek táblájára általában évente két név kerül fel. A magyar kajak-kenu sport legrangosabb elismerését ezúttal Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos és Csipes Ferenc edző érdemelte ki, így az örökös bajnokok fala után a nevük felkerült egy újabb márványtáblára. Csipes Tamara mestere, Csipes Ferenc nem volt jelen.
 
"Több mint huszonöt év sportmúlt és barátság köt össze minket, te méltattál, amikor a nevem felkerült az örökös bajnokok táblájára. Ha van tökéletes versenyző, te vagy, és én szerencsés vagyok, hogy együtt versenyezhettem veled, együtt lettünk olimpiai bajnokok a négyesben." - méltatta Kozák Danutát a már visszavonult Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok.
 
Az ünnepség után díjazták a sportág 2021-es legjobbjait a felnőtt, az utánpótlás, a para, és a maraton szakágban, összesen 20 kategóriában. A felnőtteknél Kopasz Bálint, Csipes Tamara (kajak), Adolf Balázs, Balla Virág (kenu), Boros Adrián, Kiszli Vanda (maratoni kajak), Adolf Balázs, Kisbán Zsófia (maratoni kenu), valamint Kiss Péter Pál és Varga Katalin (para) lett a legjobb. Az év edzője címet Csipes Ferenc, illetve Gannoruwa Levente (maraton) és Pruzsina István (para) érdemelte ki.
 
"Rendhagyó évek vannak mögöttünk, és az is rendhagyó, hogy idén csak januárban jutalmazzuk a legjobbakat. Abban viszont nem volt rendhagyó a tavalyi év, hogy ezúttal is remek, a 2021-ben nyolcvanadik születésnapját ünneplő szövetségünkhöz méltó eredmények születtek. Legyünk büszkék a sikereinkre, mi lettünk Magyarország legeredményesebb olimpiai sportága!" - emelte ki Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.
 
Az év női kajakosa: Csipes Tamara
Az év női kenusa: Balla Virág
Az év férfi kajakosa: Kopasz Bálint
Az év férfi kenusa: Adolf Balázs
Az év edzője: Csipes Ferenc
Az év női parasportolója: Varga Katalin
Az év férfi parasportolója: Kiss Péter Pál
Az év edzője (para-szakág): Pruzsina István
Az év maratoni női kajakosa: Kiszli Vanda
Az év maratoni női kenusa: Kisbán Zsófia
Az év maratoni férfi kajakosa: Boros Adrián
Az év maratoni férfi kenusa: Adolf Balázs
Az év edzője (maraton-szakág): Gannoruwa Levente
Az év utánpótlás női kajakosa: Fojt Sára
Az év utánpótlás női kenusa: Opavszky Réka
Az év utánpótlás férfi kajakosa: Kurucz Levente
Az év utánpótlás férfi kenusa: Rumi Gergő, Molnár Csanád
Az év utánpótlás edzője: Gintl Andrea, Beé-Samu Andrea
 
Forrás: MTI
 
Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook oldala
(2022.01.18.)